Wednesday, March 16, 2011

Kek Gulung Kasih...dan sedikit tip


Assalamualaikum dan selamat sejahtera...

Semalam buat lagi kek gulung ni. Barulah dpt merasa 2-3 potong. Memang lembut dan gebus jer. Actually, tak dan nak tunggu sejuk btl2 sb dah ada yg tak sabar nak makan...nasib baiklah sempat posing jap...hehe. Masih menggunakan bahan yang sama dan sukatan yg sama. Setakat ni dah ada yg sudi cuba resepi ni. Kalau tengok kat dapur k.Madiha, Izah dan k.Zana...semuanya mengancam dan cantik2 jer gulungannya. Oleh krn DJ msh menggunakan bekas yg biasa tu, kejadiannya tetap begini...gulungan cam tak cukup jer...kek pun  jadi tebal sket...tp xpelah, asalkan dpt digulung, udah ler...hehe.


O ya lupa lak nk kasi tau...kali ni DJ guna filling stoberi utk menggulung kek ni (tersilap ckp ari tu kat kak Madiha...hehe). Filling ni taklah manis sgt pun. rasa masam2 manis gitu. Sesuailah dengan citarasa. Kalau guna krim aising pun sedap juga. Tapi kalau nak guna jem yg manis2 tu, boleh dikurangkan sukatan gulanya mengikut citarasa sendirilah kan. 

Apa-apapun, terima kasih byk2 diucapkan kpd yg telah sudi mencuba resepi ni. Daripada yg tak biasa menggulung kek pun dah pandai dah skrg. Tahniah buat izah. Practice makes perfect!

Resepinya boleh KLIK DI SINI.

proses membakar dan menggulung kek. Cara nak gulung kek ni senang jer. Kalau nak tau tip kak Madiha, apa kata jenguk sekejap ke dapurnya yer. InsyaAllah, satu masa nanti DJ akan tayang 'the making' dlm bentuk video plak yer...moga-moga sampai hajat di hati...hehe

Update :Tip menggulung kek berdasarkan pengalaman DJ
  • Kek jangan terlalu tebal. Jika terlalu tebal, nanti susah hendak menggulungnya dan berkemungkinan kek akan pecah. Sebaik-baiknya biarlah setebal 1 1/2 cm atau 2 cm shj.
  • Gulung dengan perlahan. Jangan tergesa-gesa. Nanti jadi tak kemas.
  • Gulung menggunakan baking paper atau tuala bersih. Jangan sekali-kali menggunakan tangan. Nanti kulit kek akan melekat di tangan atau kulit kek mengecut.
  • Jangan bakar kek terlalu lama. Suhu bergantung kpd kepanasan oven masing-masing. Jika kek terlalu garing dan kering, berkemungkinan kulitnya mengelupas dan pecah-pecah.
  • Pastikan kulit kek masak keperangan. Jika tidak, kulitnya pun akan mudah tertanggal atau melekat pada kertas baking. 
  • Kek gulung sepatutnya lembut, gebu dan mudah digulung.
  • Kek boleh digulung samada masih panas mahupun sejuk. Terpulang pada citarasa. Jangan terlampau lama dibiarkan sejuk. Nanti kek akan jadi kering dan susah pula nak menggulungnya.
  • Untuk sapuan/filling. Boleh gunakan krim aising/buttercream atau jem. Sekiranya menggunakan jem, sila cairkan dulu jem tersebut supaya mudah untuk meratakannya pada kek.
  • Jem boleh disapu ketika kek masih panas. Tetapi jika menggunakan buttercream, sila tunggu kek sejuk terlebih dahulu.

35 comments:

  1. Tak rugi korbankan masa lunch demi untuk berkunjung ke dapur sifu2. DJ nak 2 potong. saya tak lunch lagi ni.

    ReplyDelete
  2. w'salam sys dj,xsaba nak tgk video ;)

    ReplyDelete
  3. Assalam kak,sy dah try wat kek ni smlm,mmg sedappp n lembut sgt,dah licin pong,tapiiiiiiii kak sy xpndai nak gulung,tu la pecah kak,mmg nak try lagi kak.btw tengs sharing resepi yg simple n very da sedap nih kak..

    ReplyDelete
  4. akak..rasanya saya terlebih bakar kot.sebab tu kulit tercabut masa gulung..hehehe

    mekasih kak.nak buat lagi nanti.practise make perfect kan!!

    ReplyDelete
  5. Colourful and loving looking buns, you have rolled it perfectly.

    ReplyDelete
  6. @Kak Sam

    trm ksh yer sudi singgah...hehe...kek dah abis time tu gak...nanti kte buat byk2 lagi ekk... :D

    ReplyDelete
  7. @Peri PiA
    InsyaAllah, nanti akak usahakan...dh lm sebenarnya hajat ni buat video sendiri tp slalu jer xde ruang...hehe

    ReplyDelete
  8. @Zaliedana
    w'salam...

    mekasih byk2 sudi cube resepi ni ekk...ape kate nxt time taburkan gula halus kat kertas baking tu sblm terbalikkan kek...mungkin boleh membantu...atau tunggu kek tu sejuk betul2 baru leh gulung...tp xpe, nanti leh cube lg kan...hehe. thanks yer.

    ReplyDelete
  9. buat lagi yer.. memang pun patut buat lagi sebab 1 adunan tu dpt sikit jer dah tu sedap pulak tu.. memang anak2 tak cukup.. hehe..

    ReplyDelete
  10. @izahdaut

    akak dah update tip menggulung kek. harap dapat bantu eh, izah.

    ReplyDelete
  11. @MaDiHaA a.k.a Ratna

    haha...mmg buat lg kak. anak2 suruh buat lagi. nxt time nk guna loyang besarlah...hehe

    ReplyDelete
  12. Thnks kak dayang..sbb bg tip...sebenarnya ingat malam ni nak cuba buat...1st time nak buat ni...tp takut jugak tak jadi..siap d/l kat utube lagi utk rujukan...so dgn adanya tip tambahan ini harap-harap menjadi ler...Tq..

    ReplyDelete
  13. assalamualaikum kak dayang.. haa.. dh kuar gmbr step2 gulung tuh, kalau xreti gak xtau la.. hehe.. x berapa konfiden nk wat kek gulung nih.. kak CB pon dh nk wat, bila laa kerajinan nk menjelma nih.

    ReplyDelete
  14. akak...buat lagi kek gulung tu....
    mesti sedappp kan....
    cantik la kek gulung tu.....
    kena try gak nanti..he..he..

    ReplyDelete
  15. akk pun rasa nk buat lagi.. hr ni tk dpt buat stok ovelet pulak abis kt rmh.. mlm2 ni nk pi cari.. tq 4 sharing gud info..

    ReplyDelete
  16. ad0yaaiii...xtahan sungguh nengok g0l0ngan sewis rol kaseh akak yang tersangatlah hensem nye ni!td dh p kdai,lupa plak nak bli obalet ngan susu tep0ng.xdapek lah nk layan pojek g0long ni :( xpe2,kan dlaksanekan ujing bulan ni!dah jadi sok2 saye ant0 lap0ran ngan akak..hehehe..

    ReplyDelete
  17. @chikadakbiru

    u're welcome. selamat mencube yer. mudah2an dgn adanya references, sedikit sebanyak dpt membantu. InsyaAllah.

    ReplyDelete
  18. @tun_telani

    w'salam,
    meh akak tlg tiup...fuhh2x...mudah2an rajin lepas ni ekk...hehe.

    ReplyDelete
  19. @Mas
    a'ah mas, akak buat lagi sementara rajin ni ade, jgn lepaskan peluang...hehe.

    mas try ler kek ni nanti yer. semoga berjaya!

    ReplyDelete
  20. @dZana

    trm ksh kak sudi cube. syukur alhamdulillah...

    nanti buat lebih sket eh kak...dyg pun satu roll...eheh

    ReplyDelete
  21. @sweetazezah

    haha...first time dgr org puji kek hensem...anyway, tqqqqq so much...

    jgn lupe buat tau...hehe

    ReplyDelete
  22. assalam dayang...dulu ima pernah gak cuba buat kek gulung...tapi tu la kulitnya tertanggal...nak copylah tip dari dayang ni...nak cuba buat gak..insyaallah.

    ReplyDelete
  23. Assalamualaikum DJ,2 sudu ovelette tu sama dgn 2 sudu teh ker... harap dpt membantu tak sabar nak buat ni..terima kasih..

    ReplyDelete
  24. @ima
    w'salam...

    mmg amat2 dialukan. tq. berpandukan tip yg diberi, hrp2lah dpt membantu. semoga sukses yer, ima.

    ReplyDelete
  25. @mamasyipah
    w'salam..

    a'ah..lbh krg sama ler tu.
    camca teh = sudu kecil
    camca sederhana = sudu makan
    camca besar = sudu besar

    selamat mencube! :)

    ReplyDelete
  26. wow!cantiknya..thanks kongsi tips..:))

    ReplyDelete
  27. baru perasan tips akak tu..tq sharing kak..:)

    ReplyDelete
  28. salam kak dayang. saya dah cuba buat resepi ni lembut sgt, sedap. Tapi sadisnya saya x boleh nak gulung. Kek tebal sebab saya guna loyang yang kecil sikit.
    so jadi kek berlapis jem la.

    akak,
    kalau saya nak buat kek ni mcm biasa (maksud saya x mau gulung), saya kena buat 2 adunan lah kan baru kek tebal sikit. mcmana dengan bahan2? nak kena sediakan 2 kali ganda ke?

    mohon tunjuk ajar sifu

    ReplyDelete
  29. Kak, tak tertahan gelora dijiwa melihat kek gulung akak. Sungguh mempersona...!!

    ReplyDelete
  30. kak DJ..thanks sebab sudi kongsi tips...azie dah byk kali cuba gulung kek, tapi kecewa..bila gulung pecah..sampai frust dah ni, xmau buat lagi..tapi bila tgk kek gulung kak DJ, jadi semangat balik nak buat..~ehheheheh

    ReplyDelete
  31. salam kak dayang. hanim nak buat kek ni tapi tak nak gulung. kalau nak buat kek tebal, kena buat 2 adunan ka? mcmana dgn bahan2? kena double juga ke? harap kak dayang dapat reply secepat mungkin. hanim nak buat utk raya ni.

    selamat hari raya kak dayang .....

    ReplyDelete
  32. TQ dia tas tip2 yg d berikan...barulah tahu kenapa kek terbelah2 bila dgulungkan...tq ya!!!

    ReplyDelete
  33. Sis..bako kek ni gn api ats bwh ke bwah saje

    ReplyDelete
  34. tq sbb bgi tips..da buat buts pecah mybe tebal kot...:))

    ReplyDelete

komen dan info amat-amat dialukan...terima kasih