Monday, March 14, 2011

Kek Gulung Kasih


Assalamualaikum dan selamat sejahtera....

Semalam sempat gak bakar kek roll ni buat minum petang. Anak-anak dah lama request. Buat satu roll jer. Menyesal tak buat lebih sb DJ hanya sempat merasa sepotong jer. Selebihnya.....sila jawab sendiri...hehe. Dah agak lama tak buat kek ni..padahal taklah susah sgt pun nk prepare. Hmmm...hari ni sementara tunggu hubby balik dari Ipoh, mungkin nak buat lagi ler kot...tp tengok mood gaklah...kdg2 apa yg dirancang tak semuanya menjadi kan...hehe

Ni ikhlas nak bagi tau...kek ni sgt lembut dan gebu. Lagi satu, sedaaaappp!...rasa manisnya pun taklah melampau sgt dan taklah menyakitkan gusi...ekeke. Pada mulanya DJ nak letak krim aising jek...tp memikirkan yg sorang tu tak berapa gemar kek yg ada aising, jd DJ bubuh jem stoberi + rapsberi jer...pun sangat sedaaap!

Kek ni taklah besar sgt saiznya. In fact, DJ guna bekas yang berukuran 17 cm x 24 cm jer. Malas nak keluarkan loyang swiss roll yg msh terperap dlm kotak(sejak pindah rumah ari tu) lagi. Lagipun loyang tu tersangatlah besarnya. Kalau nak pakai, kenalah gandakan adunan kek ni...

So, mcm tulah ceritanya...sesiapa berminat, sila2lah mencuba resepi ni yer. Memang tak rugi pun....

Kek Gulung Kasih

bahan-bahan :
  • 70 g tepung gandum (diayak)
  • 1 sudu besar susu tepung
  • 3 biji telur A
  • 60 g gula kastor
  • 60 ml minyak masak sayuran/minyak jagung
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 2 sudu kecil ovalette
  • Pewarna merah, hijau dan kuning

cara-cara :
  1. Panaskan oven 170-180C. Seperti biasa, sediakan loyang swiss roll. Alaskan dengan baking paper. Sapukan dengan sedikit mentega. 
  2. Satukan kesemua bahan di atas (kecuali minyak dan pewarna) di dalam mangkuk adunan, kemudian putar hingga gebu. 
  3. Setelah itu, tuangkan minyak masak/minyak jagung sedikit demi sedikit dan kacau sebati dengan senduk kayu atau rubber spatula. 
  4. Ambil 4 sudu besar untuk setiap adunan yang diwarnakan merah, kuning dan hijau. 
  5. Tuangkan adunan yang kosong di dalam loyang pembakar dan ratakan. Kemudian, tompok-tompokkan adunan merah, hijau dan kuning di atasnya (rujuk gambar di bawah). Tak perlu ditekan atau diratakan. Tetapi kalau hendak buat corak pun boleh juga.
  6. Kemudian bakarlah hingga keperangan selama lebih kurang 20 minit. (DJ guna suhu 180C dan bakar kek selama 17 minit sahaja). Kepanasan suhu bergantung pada jenis oven masing-masing.
  7. Setelah masak, keluarkan terus dari oven dan terbalikkan kek dan sejukkan sebentar. 
  8. Kemudian sapukan dengan jem/krim mengikut citarasa sendiri. 
  9. Gulung kek dengan kemas. 
  10. Bolehlah dipotong dan dihidangkan. 


44 comments:

  1. kek kak dayang sungguh menggoda jiwa saya

    ReplyDelete
  2. cantik...nampak gebu dan lembut jer...

    ReplyDelete
  3. ya Allah..ku sudahhhhh jatuhhhhhhh hatiiiiiiiiiiiiiiiiii..
    cantik kak..klu tak letak crim aising tu mmg saya suke..kureng sikit klu letak crim. nak buat jugak..kak dayang..nk gulung tu kene gulung masa panas2 lagi ye.akak letak atas apa masa nk gulung tu kak?

    ReplyDelete
  4. @m!sZ zAL!nA

    terima kasih...hehe...sila2 lah cuba jika sudi eh..kek ni kek gulung simple jer tapi alhamdulillah...selamat dimakan...hehe

    ReplyDelete
  5. @Cendana Kasih
    tq...kek ni kalo ltk ovalet mmg gebu dan lembut...

    ReplyDelete
  6. @izahdaut

    tq izah...jatuh hati dah yer..haa wajib buat lepas ni tau...hehe

    akak lupe nk snap gambar time gulung kek tu..nanti akak cube snap kalo rs nk buat lagi..eheh

    akceli lps bakar tu akak terus kuarkan dr oven, then terbalikkan di atas baking sheet. Ceraikan baking sheet dr kek tu dulu. pas tu biarkan sekejap lbh krg 1-2 minit atau tunggu kek tu suam2 kuku. nak tunggu sejuk btl pun boleh. Pas tu, akak terus sapu jem. Then, gulung kemas dgn paper tu gak.

    ReplyDelete
  7. akak...cantiknya kek gulung tu....
    sangat menawan hati.....
    mas pun teringin gak nak buat..he..he...

    ReplyDelete
  8. @Mas

    tq mas...selamat mecube yer. kek ni sekejap jer buat...daaah jadi...hehe

    ReplyDelete
  9. geramnya tengok kek gulung tu... cantik elok rupanya.... mcm nak buat jer.. TAPII... ahh.. rajinkah akak mu ini?

    ReplyDelete
  10. akak, memang cantik kejadian kek ini...terguda rasa mcm nk cuba jugalah nanti...:)

    ReplyDelete
  11. Assalam dayang,
    waduh sedapnya nampk kek gulung dayang ni..lembut aje ..mestilah sedap kan ..kalau dayang yang buat..
    akak ni kadang2 gulung jadi kadang tak..hehe..

    ReplyDelete
  12. Salam Dayang... cantiknya... mesti sedap..

    ReplyDelete
  13. Kakkkkkk mmg cantikkkkkk n nmpak gebu sgt kek akak nih,hehe..Uish byknyer resepi yg duk kiv nih,dah la baru bako kek nih,huhu xkan nk kek lagi..Kak dayang awat la tayng kek nih kak,dah teruja sgt nak try nih..Sy pong mmg nak tanya soklan mcmkak ijah,sekbek dia dah tanya,ngee..

    ReplyDelete
  14. @MaDiHaA a.k.a Ratna

    tq kak. ala..akak kan rajin orgnya...tgk menu2 kat umah akak tu bkn main lg nampak kesedapannya...hehe

    ReplyDelete
  15. @Nieza

    hehe...tq2...jom ler buat sama2 ari nih...ehem..wink wink

    ReplyDelete
  16. @Ayu

    w'salam,

    kek gulung ni agak lembut dan senang nk gulung...akak cube ler nanti eh...tq sudi singgah :)

    ReplyDelete
  17. @Antan Bertingkah

    w'salam,

    mekasih...hehe. InsyaAllah...kek ni mmg sedap dan gebu jer... :)

    ReplyDelete
  18. @Zaliedana

    tqqqqq...heheh.
    kek simple jer ni...jd senanglah nk buat...

    xpe, buat satu2...tp jgn lupe kek ni masuk list eh...hehe

    ReplyDelete
  19. salam dayang...
    jom jom! jemput tengok kek gulung kasih yg akak hidang... hehhehee.. tq dayang..! kek sedap & lembut! anak2 suka...

    ReplyDelete
  20. salam ukhwah...aduhaaii..kacak banget swiss r00l mu itew wahai puan dayang!ceq nak terai resepi ni ya..halal ye puan dayang..moga2 terus meresepi.sudi2kanlah ke sini-->sweetsnonakuazizah.blogspot.com..take care dayang!

    ReplyDelete
  21. re: akak sapu dengan strawberry filling yg beli kat kedai bakeri.. ... ke sebab tu kot manis sikit.. hehe.. tp anak2 akak kata ok jer.. don't worry.. td call anak2.. dah abis pun anak2 akak kata.. hehehh.. thanks dayang!

    ReplyDelete
  22. Salam kak Dayang, sungguh anggun kek gulung kasih akak... esok nk cube jugak la.. :) ros mmg suke kek gulung...huhu
    sbelum tu ros nk tny, apa beza kalo letak minyak sayuran/jagung instead of melted butter dlm kek?

    ReplyDelete
  23. sgt2 comey dan kemas kek gulung neh..dan lawa! akak nk try buat gak nnt...erkk..nanti tuh tatau la bl..yg pasti..mesti cuba...

    ReplyDelete
  24. ooo akak dh selamat buat pun...sedap la DJ..mekaseh yer..

    tapi rupa tak le se cun DJ buat..

    ReplyDelete
  25. salam, k'dayang..nk nanye. klu xde ovalette..mcm mn ekh? bley x digantikn dgn bahan lain atau xguna lansung? -emilia_

    ReplyDelete
  26. @емилиа
    w'salam..

    kalau xde ovalette, boleh guna cake stabiliser/emulsifier yg lain mcm Quick 75. ade jual kat pasaraya. bahan ni akan membantu kek menjadi gebu dan lembut. tp kalau x pakai ovalette pun ok gak rasanya. sukatan bahan-bahan kene main peranan gak. kene try dulu la yer.
    harap dpt bantu eh. tq

    ReplyDelete
  27. salam perkenalan...knp sy bt kek ni msa nk gulung 2 pth ya...d mnakh slpnya kek ku x mnjd...huhu...rs mmg ok laa...

    ReplyDelete
  28. @aznur
    salam perkenalan...trm ksh sudi mencube resepi kek gulung. mungkin kek tu x cukup masak atau terlebih kering yg boleh menyebabkan ianya berderai atau patah2 ketika menggulung. hrp jgn berputus asa yer. trm ksh.

    ReplyDelete
  29. walau pun dj kata senang...saya nak kena berguru jugak ni..

    ReplyDelete
  30. Salam kenal kak Dayang, tergoda gan kek gulung kasih...dah cuba dah...sedap...tq kak tips nya sangat membantu bg kiter yg baru belajar ni...hehehe...follow blog akak yer...

    ReplyDelete
  31. salam dj...
    saya minta izin ye..try and cnp resepi ni....dah buat pun tapi tak secantik ini ....

    ReplyDelete
  32. teringin nak buat juga tapi takut tak jadi..selalunya bab gulung menggulung ni gagal:(

    ReplyDelete
  33. kalo nk gune loyang agk2 gune saiz ape erk?...nk try wat gak ni..hsbnd suke swiss roll...:)

    ReplyDelete
  34. Assalamualaikum Dayang...Pertama kali saya baru nak mencuba kek gulung nih. Mohon copy resepinya Puan untuk saya paste ke blog jika buleh.

    ReplyDelete
  35. @maNis

    w'salam...

    silakan yer. selamat mencube! :)

    ReplyDelete
  36. @ayu
    boleh juga guna loyang 10" x 14". selamat mencube! :)

    ReplyDelete
  37. salam... dah try dah resepi ni.. best sngt.. cuma nak tanya masa bakar kek tu, guna api oven atas bawah or mcm mana... guna api bawah dulu ke mesti ada tekniknya kan...

    ReplyDelete
  38. cantik la kek gulung akak ni...saya dh buat...tp xcntik la...permukaan pon berjerawat..time gulung lak kek leh pecah n patah...tgn ni kot xberseni...kasar..

    ReplyDelete
  39. cntik kek gulung akak ni...gebuss je tgk...saya ade gak buat..tp xcntik...time gulung pon kek dh patah n pecah...bru jmpa tips yg akak kt sini...

    ReplyDelete
  40. Salam akak... dah lama nak menulis kat sini... resepi akak ni dah banyak kali saya buat.. n mendapat sambutan hangat.. terima kasih ye... ni link saya, kalau akak sudi menjengah untuk melihat kek gulung hasil resepi akak...http://wardahilmu.blogspot.com/2012/02/dari-oven-dieyna-kek-gulung-3-rasa.html

    ReplyDelete
  41. Assalamualaikum akak dayang...
    wah cantiknya kek tu akak... kemas gitu... warnanya pun menarik..

    ReplyDelete
  42. Assalamualaikum n tq sbb resepi ni mmg sedap n gebuss sangat.. sume suka n siap request soh buat lg :)

    ReplyDelete

komen dan info amat-amat dialukan...terima kasih