Dah lama tak masak kacang bendi. Sebelum hubby oustation ari tu, dia dah siap2 belikan selonggok utk DJ masak kari kepala ikan. Seikat tu banyak woo. Mcm2 boleh buat dengan bendi nih. Kalau malas nk tumis2, DJ celur jer bendi tu, pastu buat sambal bodo sket, pastu cecah dan makan...pun sedap.
Hari ni rajin sket jek...buat tumis campur telur. Sedap sangat2! Siap ratah lagi...nak lepas rindu katakan...hehe
Bendi Sambal Telur
bahan-bahan : tiada sukatan
- bendi secukupnya (dicuci bersih dengan air bergaram dan dipotong menyerong)
- bawang merah (dikisar/ditumbuk lumat)
- sedikit belacan bakar (ditumbuk)
- sedikit ikan bilis halus (ditumbuk kasar)
- sedikit cili giling (DJ guna cap Puteri)
- telur (sebiji pun cukup)
- kicap manis
- sos tiram - optional
- garam jika perlu
Cara-cara :
- Tumis bahan-bahan tumbuk dan cili giling hingga garing dan wangi.
- Masukkan kicap, sos tiram dan garam jika perlu. Kemudian, pecahkan telur. Kacau rata-rata.
- Akhir sekali masukkan bendi. Gaul-gaulkan hingga masak.
- Angkat dan hidangkan.
DJ, ni feberet sy, mintak sikitttt... takkan makan sorang jerrr..
ReplyDeletecedapnya
ReplyDeletebendi celur mmg sedap :)
erm,pia selalu goreng kcg buncis mcm ni
nti nak cube ;)
Never made with okra like this, looks too delicious with the ingredients which you have used. Following your blog for the yummy recipes :)
ReplyDeleteWaaahhhhh....Dukakis bendiiiii..
ReplyDeleteDJ, cantik kek gulung bwh tu... Tergoda I..
Nk tanya ni, apple crumble tu, kalau buat guna
apple yg merah tu jadi tak? Ke nak kena guna
apple hijau jugak??? Tq... Ni nk intai2 dapur dayang ni...
Sori salah tulis la... Bukan 'Dukakis' tapi 'sukanya' dlm ayat di atas tu..
ReplyDeletedudakis..hehehe gelak kat kak naz..
ReplyDeletekak dayang.tu melepas rindu kat bendi ke kat sapa tu?hehehhehe..betul kak.saya kalau buat ini memang ratah jugak ni.baru terasa makan bendinya.. lapo ye kak.nah amik seketul kepak.seketul je!
@Sari Yusa Ibrahim
ReplyDeletehaha...kalo dpt kuar dr skrin..boleh jer hulur dua tiga potong...ape salahnya...ekeke
@Peri PiA
ReplyDeletetu ler psl...psl sedap sgt ni ler akak xleh tahan..eheh
bendi ade byk lg tu..pas ni nk buat ape lg..ermmm..bendi tumis udang je kot...hehe
sila2lah cube resepi mudah ni nanti k... ;)
@Umm Mymoonah
ReplyDeletewelcome! and thanks for following my site. Really appreciate.
this is just a simple recipe but the taste is so good. try ler nanti.
anyway, thanks 4 the visit.
@Naz
ReplyDeletemula2 tu ternganga sat...tercari2 maksud 'dukakis' kot2 dlm bhs itali ker bhs perancis ker...haha
anyway, tq 4 the compliment. kalo nk guna apal merah pun boleh. ttp menjadi. buah lai pun ok asalkan ade rasa masam2 sket..barulah sedap rasanya... :) selamat mencube yer
@izahdaut
ReplyDeleteeheh cikjah nih..ke situ pulak dia ekk...ekeke
rindu dgn bendi ler cayang oii...heheh
seketul mane cukup...akak suke wings. akak nk 5 ketul...huhu
@Naz
ReplyDelete'apal' lak...lawak sungguh...
'epal' sebenarnya....
salam DJ, ada lagi tak bendi ni..sedapnmya..meh la semangkuk nak ratah..peberet kite ni
ReplyDelete