Ikan Kembong Chuan-Chuan
bahan-bahan : 2-3 orang makan
- 3 ekor ikan kembong (digoreng hingga masak)
- 2 ulas bawang putih (dihiris)
- 1 labu bawang besar (dihiris)
- sedikit halia (dihiris)
- 2 sudu makan kicap manis atau 1 sudu makan kicap pekat
- 2 sudu besar taucu
- sedikit cili padi (diketuk)
- hirisan cili merah dan cili hijau
- 1 biji tomato (dibelah 4)
- sedikit daun sup
- sedikit gula jika perlu
Cara-cara :
- Tumis bahan-bahan hiris hingga wangi.
- Masukkan taucu, kicap, bahan-bahan cili, gula dan daun sup. Masukkan sedikit air. Kacau sebati.
- Kemudian masukkan ikan yang telah digoreng tadi. Gaul-gaulkan hingga rata. Akhir sekali masukkan tomato.
- Hidangkan setelah masak.
Kak dayang,pergh sedap tuh kak..da lagi x..nak ckit..Nasi dah bawa dah ni kak..
ReplyDeletelauk yg simple dan senang nak disediakan..kann..
ReplyDeletesedapnya mas tengok ikan tu kak dayang...
ReplyDeleteboleh gak cuba nanti..he..he..
@Zaliedana
ReplyDeleteakak buat 3 ekor jer mlm td cukup utk mkn 3 branak..hehe. tp mmg sedaaap!
@Watie Rose
ReplyDeletebtl tu, simple, mudah, cepat dimasak dan sedap!
@Mas
ReplyDeletemmg harus dicube, mas. lauk ni cepat dimasak dan sedap dimakan... :)
Assalamualaikum...
ReplyDeleteNak tinggal jejak jugak w/pun dah ketinggalan zama. Nampak sedap le kak.n
Assalamualaikum Dayang
ReplyDeleteMasakan kalau bubuh cili padi ni mmg membuka selera Kak Lin...Kak Lin suka masakan yg pedas2..laparrrrrnya!!!
@Kak Sam
ReplyDeletexper, lmbt pun x kesah asalkan dtg...hehe. trm ksh yer sudi singgah
@LinRosly
ReplyDeletew'salam kak lin,
btl tu..kalo ade cili api lg mengancam lauk ni kan..hehe
mak datuk, sedappnya masak tauchu, dan dan terliur..
ReplyDelete