Petang tadi sekali lagi meng'apam' setelah dipujuk anak berkali2. Oklah...buat jer lah...belen krim jagung ada lagi tu...simpan lama2 dlm fridge pun tak elok gak. Baik dihabiskan saja.
Kali ni terjah dapur joayee pulak. Nak try resepi dia ni tapi buat 1/2 adunan jer..Pun sedap dan gebu jer rasanya. Terima kasih yer chef joayee...dyg cnp resepinya di sini utk rujukan bersama.
Ada yang nipis, ada yg tebal. Makan panas2...sedaapppp!
Sumber : joayee myr
Bahan-bahan ( 5 org )
- 2 cawan tepung naik sendiri } diayak (DJ guna tepung gandum)
- 1/4 cawan gula
- 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
- sedikit pewarna kuning (tak letak)
- 1 biji telur
- 1 1/2 cawan susu segar
- 1/2 sudu kecil baking powder
- Filling:
- 1 tin jagung krim -for homemade cream corn refer to *** below
- 1 cawan kacang tumbuk
- 1 cawan gula
- sedikit mentega
- susu pekat (DJ tambah sendiri)
Cara-cara
- # Pukul gula bersama telur hingga kembang, masukkan soda bikarbonat, susu segar, baking powder dan pewarna kuning. # Pukul lagi hingga sebati.
- Masukkan tepung dan kacau supaya ianya tidak bergentel. perap 1 hr.
- Panaskan pan 'non stik' tanpa menggunakan sebarang minyak, ambil satu senduk atau dua (bergantung kpd ketebalan yg disukai) dan tuangkan ke dalam pan kemudian nipiskan.
- Tutup pan sebentar (ambil ler tutup periuk yg sesuai utk pan tu klu pan tak ada penutup).
- Apabila setengah masak, taburkan bahan taburan tadi dan secubit mentega
- Tutup sekejap, bila masak bolehlah diangkat dan dilipat dua. sapu sedikit mentega.
- ***homemade cream corn:
- 1 tin sweet corn + 1/2 cup freshmilk + 2 tbs gula+ 1 biji kuning telur + 2 tbs tepung kastard.
- * masukkan semua bahan dalam periuk, masak sampai pekat, sambil lenyek2kan jagung dengan senduk atau hand blender.
Batter yg sudah siap dibancuh
Guna non stick pan 20 cm. Tak perlu oles dgn apa2 minyak.
Taburkan dgn filling secukupnya
Dah siap lipat, terus potong dua......siapa2 yg mengidam tu, ambiklah yer....hehe.
sedapnyer!! nak cuba lah, lynn, ada resipe padprik tak? teringin nak masak, tapi tak tau macam mana ;p
ReplyDeleteeh..lynn pulak, dayang lah...hehee!! sorry mory ek , muahh! hehehe!
ReplyDeletehuh pucuk dicita ulam mendatang! sy mmg dh lama nak buat apam balikkk.. besh besh!
ReplyDelete>>ieda
ReplyDeletehehe...ni mesti tgh berangan ni sampai tersasul nama...hahaha...
IsyaAllah nanti akak post n3 padrik tu kat sini eh...tq :D
>>Ely Hasrul
ReplyDeletewah! ade pribahasa...bagus tu...hehe. samalah dgn kte ni walaupun x serupa...hehe...
nampak mcm sedap
ReplyDeletenak try la
wah..sungguh menyelerakan..
ReplyDeleteMMmmm...cedapnyerr...nampak cedap, bersih & suci lg...
ReplyDeletewah rajinnya ..lama dah cm tak mengapom..kita panggil apom balik
ReplyDeletewaiting list dah nie..pasti akan dicuba..thanks dayang.
ReplyDeletebest
ReplyDeletedayang
ReplyDeleteterliur tgk apam balik tu...
>>isha
ReplyDeleteselamat mencube yer isha... :)
>> Mr Kamikaze
ReplyDeletethanks...mmg bestt!
>>manjeamusyuk
tq...hehe...apam ni mcm yg beli kat kedai...sedap rasanya...nanti try ler yer
>> Cik Manggis
kat kampung kte lak panggil apam bali...hehe
>>Kak Eliza
u're welcome...mmg patut pun dicuba resepi ni...gud luck yer kak... :)
>>fuzidss
thanks...hehe
>>Fida@aMida
sedap ni tau...nanti cube k...tq