


Bahan-bahan :
- 5 ekor ikan kembung (digoreng seperti biasa)
- 2 sudu makan sos cili
- 1 sdt sos tiram
- 1 sudu makan kicap manis
- 1 sudu makan kicap masin
- 1 sudu makan cili kering kisar
- 1 sudu makan sos tomato
- kulit kayu manis
- 1 ulas bawang putih (dihiris)
- 2 ulas bawang merah (dihiris)
- 1 labu bawang besar (dyg guna bawang jepun)
- sedikit daun sup/daun ketumbar/ cili merah (dihiris)
- sedikit air
- sedikit minyak masak
- Panaskan minyak di dlm kuali. Tumis kulit kayu manis, bawang putih, bawang merah dan cili kering sampai wangi.
- Masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram, kicap masin, kicap manis dan sedikit air. Kacau sebati. Biarkan mendidih sebentar.
- Masukkan daun sup/daun ketumbar, cili merah dan bawang besar. Kacau lagi.
- Akhir sekali, masukkan ikan yang telah digoreng tadi. Gaulkan rata2. Tutup api.
- Hidangkan.
No comments:
Post a Comment
komen dan info amat-amat dialukan...terima kasih