Karipap kegemaran anak2. Dayang prefer buat dengan menggunakan pastri rapuh kerana ianya tidak berminyak dan tak liat walaupun ketika sejuk. Karipap ini menggunakan inti keledek dan boleh digoreng atau dibakar (dyg guna kaedah menggoreng). Sedap dan sesuai dgn citarasa dayang sekeluarga.
Bahan-bahan utk pastri : (20-24 biji)
Bahan-bahan utk pastri : (20-24 biji)
- 250 g Tepung gandum
- 120g Marjerin
- 70-80 ml Air sejuk + secubit garam (dibancuh)
- Tepung gandum dan marjerin diramas2 menggunakan hujung jari sehingga menjadi serbuk roti.
- Sejukkan selama 1 jam.
- Kemudian tuangkan air dan uli hingga menjadi doh yg licin.
- Canai dan terapkan doh. Letak inti di tengah2nya dan kelim dgn kemas.
- Goreng hinggga keemasan dgn menggunakan api kecil. Boleh juga dibakar jika suka.
Inti keledek : bahan-bahan: keledek merah, isi ayam, daun kari, kari ayam, bwg besar, bwg merah, bwg putih, air, gula dan garam.
Cantiknye gambar karipap tue... nampak sedap je :)
ReplyDeletethank you...jemput makan yer...hehe
ReplyDelete