Wednesday, April 08, 2009

Manok Panggang/Ayam Panggang Sarawak

Laukku sudah masak....ayam lagiiik!...yaaahuuu!!!! kali ni masak Manok Panggang dgn sambal cabik (Ayam Panggang dan Sambal Cili). Masakan Bumi Kenyalang yang teramat-amat kurindui!!.....

Ayam ni saiznya agak besar. Jadi, dayang potonglah brp2 yang patut kecuali bahagian kepaknya. Dayang hanya makan kepak je, bahagian lain tak pernah sentuh pun. Kalau hubby beli chicken wings...alangkah happynya..hehe. Takdelah berebut2 dgn bdk2.......Alamak, kantoi!! :D

Resepinya very simple dan sedap lebih2 lagi cecah ngan sambal cili.......yummyyyy!!!...Jemput makan semua!! :)

Bahan-bahan :
Bahan Perap :
  • 8 ketul ayam saiz L @ XL (dibersihkan)
  • 1 sudu makan ketumbar (disangai)*
  • 1/2 sudu makan jintan putih (disangai)*
  • 1/2 inci lengkuas*
  • 5 ulas bawang putih*
  • 2 inci halia*
  • sedikit garam
  • gula merah/gula melaka/ brown sugar dan garam secukupnya
Cara-cara : Tumbuk/kisar bahan-bahan bertanda *. Gaulkan ayam bersama semua bahan di atas dan perap semalaman. Sebelum dibakar/panggang, gaulkan ayam bersama 2 sudu makan minyak zaitun, jika suka. Sekiranya menggunakan oven, bakar/panggang pd suhu 190-200C selama 1 jam(bergantung pd jenis oven, kena adjust sendiri). Terbalikkan ayam 1/2 jam sebelum masak.

Sambal Cili :
  • 3-4 sudu besar cili kering kisar (anggaran)
  • 2 ulas bawang putih (ditumbuk lumat)
  • air asam jawa (ikut sukatan sendiri)
  • garam dan gula secukupnya
Cara-cara : Satukan semua bahan di dalam periuk. Didihkan seketika dan kacau sekali sekala selama 3-5 minit. (sambal ni dlm versi dayang, kalau ikut yang original, sambal cili ni x payah dimasak)

Tip : Penggunaan minyak zaitun samada cara sapuan atau digaul terus bersama ayam akan memberi kilatan dan warna yg cantik pd kulitnya semasa dipanggang/dibakar.

2 comments:

  1. sambal cicah manok nak ada makey belacan tauk ktk ka?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Xda lh guna belacan.. Guna sos dalh

      Delete

komen dan info amat-amat dialukan...terima kasih