

Bahan-bahan :
- 6-8 ekor ikan kembung kecil (direndam dgn air limau dan kemudian dicuci serta ditoskan)
- 2 sudu makan cili kering yang tlh dikisar
- 1 sk serbuk kunyit
- 1 batang serai (diketuk)
- 3 biji bawang merah (ditumbuk)
- 1 ulas bawang putih (ditumbuk)
- 1/2 inci belacan (ditumbuk) - optional
- 1 keping asam gelugur
- 1 liter air
- sedikit nanas mentah/masam (dipotong ikut suka)
- garam dan gula secukupnya
- Didihkan air di dalam periuk.
- Masukkan serai, bahan-bahan tumbuk, cili kering dan serbuk kunyit. Kacau sekali sekala sehingga menggelegak.
- Masukkan nanas. Kemudian barulah dimasukkan ikan, garam, gula dan asam keping. Ikan tidak perlu dimasak lama. Cukuplah seminit dua. Tutup api dan tutupkan periuk. Biarkan ia merenih sebelum dihidangkan.
No comments:
Post a Comment
komen dan info amat-amat dialukan...terima kasih