Wednesday, April 01, 2009

Biskut Makmur


Projek tgh malam td...saja nak perhabiskan belen kacang tanah yang ade. Lagipun dh lama gak x makan biskut favorite ni. So, dyg buatlah dlm 40 bijik. Tak susah pun. Dayang cuma guna tepung gandum, marjerin, kacang tanah dan gula aising. Itu shj. Menguli sambil tgk tv...jap je dh siap. Nak buat biskut2 ni xleh waktu siang sb xkan menjadi punya. Macamtu gak kalau nak buat kek2 lapis. Kena jd kelawar dulu..hehe!. Ntahlah...dah biasa mcm ni sejak zaman anak dara lg...esp time nk raya, gerenti x tido malam. Bg dyg, waktu tgh mlmlah ilham tu datang, hati tenang, xde gangguan, x bising dsb...

Anyway, biskut makmur ni mmg popular. Tak kiralah di mana2 serata Malaysia ni. Kat kampung dyg pun mcm tu gak esp waktu raya. Pendek kata setiap rumah ade disajikan biskut ni..cuma cara dan penyediaannya sedikit berbeza. Sesetengah org menggunakan minyak sapi instead of marjerin. Dayang pulak prefer marjerin. Mungkin tangan ni dah serasi dgn marjerin kot. Ape2pun, rasanya tetap sedap dan evergreen!....


Bahan-bahan : utk 40-50 biji ikut saiz
  • 2 cawan/250 g tepung gandum (diayak)
  • 130-140 g marjerin
  • kacang tanah (digoreng dan dikisar)
  • gula aising secukupnya
Cara-cara : Gaul dan ramas tepung bersama marjerin. Uli sehingga menjadi doh. Bentukkan doh menjadi geguli kecil. Leperkan sedikit dan isikan inti kacang dan tutup kemas. Bakar pd 180C selama 20 minit atau sehingga masak. Setelah itu, salutkan dgn gula aising.

No comments:

Post a Comment

komen dan info amat-amat dialukan...terima kasih