Tuesday, March 31, 2009

Ikan Pari Bakar



Sesekali makan ikan pari bakar memang sedap. Sebelum ni, zaman muda2 dulu dyg x pernah makan ikan ni walaupun setiap hujung minggu uncle buat ikan bakar kat laman rumah. Masa tu mmg cerewet sgtlah bab2 nak makan ikan. Nasib baik uncle variasikan jenis ikan. Kalau tak, mmg dayang ambik bau je lah...hehe. But now not anymore, ikan ni dh jd favorite lbh2 lg bila dah dibakar.

Resepi yang ade ni mmg sesuailah utk dijadikan perapan. Memang sedap dan beraroma lebih2 lg dibalut dgn daun pisang. Kalau ada daun kunyit pun boleh dicampurkan sekali supaya baunya lebih harum. Untuk menghilangkan bau hanyir ikan ni, biasanya dyg akan rendamkan terlebih dahulu dgn air limau nipis dan garam. Lepas tu ditoskan dan dilumurkan sekali lg dgn sedikit jus limau/lemon sebelum digaulkan dgn bahan-bahan perapan. Hasilnya memang berbaloi. Jom..cuba resepi ni!....

Bahan-bahan:
  • 5-6 ketul ikan pari segar(dibersihkan)
  • 1/2 biji bawang besar (dikisar)
  • 2 biji bawang merah (dikisar)
  • 2 ulas bawang putih (dikisar)
  • 2 sudu besar cili kering kisar
  • 1 sudu besar serbuk kari ikan
  • 1 batang serai (dikisar)
  • 1 inci halia (dikisar)
  • 1 sk jintan manis (disangai dan dikisar)
  • 1/2 inci belacan bakar
  • 1 sudu besar jus lemon/limau nipis
  • 1 sudu besar minyak zaitun/minyak masak
  • garam dan sedikit gula
Cara-cara : Gaulkan ikan bersama bahan-bahan di atas dan perap 1 jam. Kemudian balutkan dgn daun pisang dan kertas foil(buat seperti mangkuk) tetapi jgn ditutup rapat. Bakar dgn suhu 200C selama 30-40 minit.

No comments:

Post a Comment

komen dan info amat-amat dialukan...terima kasih