Rasa2 dh lama juga dyg x makan ikan cencaru. Sebab tu lah kepingin sgt nk makan ikan tu hari ni. Buat sambal cili sekali. Sedap sungguh. Yang seronoknya, anak-anak pun suka ikan ni. Asyik menambah je. Resepinya pulak dalam versi dayang. Very simple & yummy!Bahan-bahan:
- 4-5 ekor ikan cencaru (dibersihkan, diperap dgn garam dan kunyit kemudian digoreng)
 - 5 biji bawang merah (dikisar)
 - 2 ulas bawang putih (dikisar)
 - 1/2 inci belacan (dibakar dan dikisar)
 - 1 sudu makan air asam jawa
 - 4 -5 sudu besar cili kering kisar
 - minyak utk menumis
 - garam dan gula
 
- Panaskan minyak. Tumis bahan-bahan kisar hingga pecah minyak.
 - Masukkan garam, gula dan air asam jawa.
 - Sesudah masak, tuangkan/siramkan ke atas cencaru tadi. Hidangkan.
 
No comments:
Post a Comment
komen dan info amat-amat dialukan...terima kasih