Monday, March 23, 2009

Ayam Panggang Bersos



Hah, tu dia...ayam datang lagi....hehe!,...x abis2, kan...kali ni ayam panggang plak. Actually, ayam ni dimasak minggu lepas tp x sempat nk post. Si princess dh banyak kali request nk makan ayam ni, maka, dayang sempatlah memposingkan kejap ayam ni sebelum kena ngap..(hehe...kalau Nik Safiah terbaca ayat2 yg ntah ape2 gaya bahasanya ni, mau je kena tegur...). Well, ayam panggang ni adalah ilham dr majalah masakan kira2 2-3 thn lps tp resepinya dah 60% diadaptasikan mengikut citarasa sendiri. Kena pulak dgn taste satu famili. Tu le yang bestnya. So, kalau ade sesape yang ingin mencuba, bolehlah refer resepi ni yer....

Bahan-bahan:
Utk Perapan: (1 jam)
  • 1 ekor ayam (dipotong ikut suka)
  • 1 sudu besar serbuk kari ayam
  • 2 sudu besar jus lemon
  • 5 ulas bawang putih (ditumbuk)
  • sedikit garam
  • 1 sudu besar madu
  • 1 sudu besar minyak zaitun
Cara-cara : Bersihkan ayam, gaulkan bersama bahan-bahan di atas dan panggang selama 1 jam dgn suhu 180-190C. Terbalikkan ayam 1/2 jam jam stlh dipanggang agar ia masak sekata.

Utk Sos :
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar sos cili
  • 1 sudu besar sos tomato
  • 2 sudu besar sos BBQ
  • sedikit mayonis
  • sedikit serbuk lada sulah
  • sedikit gula
  • 500 ml air
Cara-cara : Sediakan periuk. Masukkan kesemua bahan di dalamnya dan kacau hingga mendidih.
Setelah ayam dimasak, tuangkan sos ke atasnya dan panggang semula selama 20 minit dgn suhu 200C.

No comments:

Post a Comment

komen dan info amat-amat dialukan...terima kasih