Thursday, February 12, 2009

Lauk Oh Lauk....

Menu hari ini....dayang kurang berselera makan sejak semalam lg sb sakit ulser mulut dan sakit puan. Rasa nk marah pun ade gak(marah tp x tau nk marah kat sape...biase ler tu,..moody) tp still boleh maintain lg. So, dah abih fikir, dayang masak 3 lauk hari ni, Sup Ayam (utk anak2), Ayam Goreng dan Kari Terung. Ayam Goreng ni plak mmg dh jd makanan dayang masa dlm pantang. Resepi mudah, ringkas dan tersangatlah sedap.....


Ayam Goreng


Bahan-bahan :

4 ketul ayam
1 sb serbuk kunyit

1 inci halia muda

5 ulas bawang putih

garam
secukupnya

Cara-cara :
  1. Bersihkan ayam
  2. Tumbuk kasar bawang bersama halia
  3. Gaulkan ayam bersama bahan di atas dan perap 30 minit atau selama mana yg boleh.
  4. Goreng sehingga masak.



Kari Terung


Bahan-bahan :

5 biji terung kecil (dibelah)
4 biji bawang merah (dikisar)
2 ulas bawang putih (dikisar)
1/2 inci halia muda (dikisar)
1 sudu makan udang kering (dikisar)
3 sb pati santan rendah lemak
3 sudu makan kari ayam Adabi (dibancuhkan dgn sedikit air)
1 sudu makan kerisik
Rempah 4 sekawan
sedikit minyak, garam dan gula

Cara-cara :

  1. Panaskan minyak dlm periuk. Tumis rempah 4 sekawan dan bahan2 kisar sehingga wangi.
  2. Masukkan pes kari adabi dan kacau. Biarkan sehingga pecah minyak.
  3. Masukkan sedikit air dan biarkan merendidih seketika.
  4. Masukkan terung, santan dan kerisik. Akhir sekali, perasakan dgn garam dan gula.

No comments:

Post a Comment

komen dan info amat-amat dialukan...terima kasih