Kalaulah ada yg sudi nk hadiahkan DJ sepeket serunding tak kiralah serunding daging ke, ayam ke, udang ke atau ikan sekalipun, DJ nak jer terima dgn rasa gembiranya...heheh. Rasa2 dh dekat nak setahun gak tak mkn serunding. Bila tgk yg dah siap dijual tu adehh...terbantut pulak selera nk mkn..bkn main mahal lagi harganya dgn kuantiti yg terlalu sedikit. Mcm x berbaloi lah pulak kan...taaapiii, bila dah buat sendiri, baru tau penat lelah membuatnya. Paling leceh, time nk mencarik daging...ni belum termasuk masa menumis/menggorengnya lagi....aduii...mmg penat dan menyeksakan. No wonder lah harganya mahal...huhuh.
Semalam dgn semangat yg berkobar2, DJ mulakan projek menyerunding dengan merebus daging ni dulu. Sebelah malamnya pulak, DJ start mencarik sambil2 menonton TV....sampai sakit2 belakang dan jari jemari dah...Alhamdulillah siap gak kira2 sekilo. Dulu2 rajin buat, sb ada maid boleh tlg carik menda alah ni... skrg semuanya kena buat sendiri...hmm...nak buat mcm mana kan...
Suka sgt dgn serunding ni esp time bulan puasa...pembangkit selera ketika bersahur.... :)
Ok, di sini DJ kongsikan resepinya mengikut citarasa DJ. Serunding ni boleh ditumis/digoreng tanpa minyak atau dengan minyak. DJ lebih suka tumis jer dgn minyak.
Serunding Daging
resepi : DayangJack@DapurKu SaYang
bahan-bahan :
- 1 kilo daging (direbus dan dicarik halus)
- 200 ml santan
- gula melaka/gula pasir
- garam
- 3 senduk nasi cili giling/cili boh/cili kisar - boleh lebih atau kurang
- sedikit serbuk kunyit
bahan-bahan kisar/tumbuk :
- 1 labu bawang besar
- 5 biji bawang merah
- 4 ulas bawang putih
- 3 inci halia
- 40 g biji ketumbar (disangai terlebih dahulu)
- 10 g jintan manis (disangai)
- 4 batang serai
Cara-cara :
- Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Tumis bahan-bahan kisar hingga terbit bau.
- Masukkan cili giling/cili boh/cili kisar serta serbuk kunyit dan tumis lagi hingga garing dan pecah minyak.
- Masukkan santan, daging dan bahan-bahan selebihnya. Kacau perlahan-lahan tanpa henti hingga kering dengan api perlahan.
- Hidangkan setelah masak.
***kalau tak nak goreng dengan minyak,masukkan semua bahan dalam kuali dan kacau hingga kering.
Aslmkum kak dayang cayang.
ReplyDeleteBetul tu kak. . Klu tgk pada kepayahan membuatnya,mmg ptt la harganya pun mahal kan. Sue x pernah lg buat serunding sendiri. Sesekali boleh try ni.
thanks for the lovely recipe sys DJ :)
ReplyDeleteNice song
As'salam Kak Dayang ....
ReplyDeleteSetuju sangat bab menu pembuka selera masa bulan puasa. Terutama masa sahur~~
Sedapp makan ngan nasi panas2..
Kadang2 tuu, Nina masukkan serunding dalam telur dadar. Perghh...!! Sedapp makan begitu sahaja....
Kalau Nina mmg surrender laaaa nak buat sendiri. Beli ajer selalu.....
hehee
salut..
ReplyDeleteasslm kak DJ...wah akak sgt rajinnye...nmpk betul2 sedap seruding daging tu...
ReplyDeleteAssalamualaikum kak dayang...
ReplyDeleterajinnya akak sorang nie...
lama tu nak buat serunding....
tapi hasilnya....
perhhh..mengeliurkannnn...
cantikkk kejadiaan serunding akak tu...
rajinnya dayang,kalau buat sendiri puashatikan
ReplyDeleteAssalam Dayang cayangggg...amboiii ada bau taaauu, tu pasal akak datang...rupanya serunding...alahaaii bestnyaaaaa...rajiiiiinnnnn diaaa...Meh sini sepinggan serunding.. ^___^
ReplyDeletesalam ziarah...lecehnya nak buat serunding tapi rasanya sedap :)
ReplyDeleteSubhanaAllah... rajinnya bat serunding daging... My mom memang master buat serunding daging... Zaman kanak2, kami adik-beradik selalu kena siat daging kalau ada orang order... Bila dh besar, macam serik nak buat srunding..
ReplyDelete@ibh_sue
ReplyDeleteyep btl tu sue...sesekali buat sendiri ape salahnya kan...lagipun berbaloi2 ...heheh.
@Peri PiA
ReplyDeleteu're most welcome my dear...hehe. thanks...
@Nina Mirza
ReplyDeletew'salam Nina...
hehe...bertambah2 selera akak mkn serunding bl Nina kata sedap...akak pun suke ratah cam tu gak...xsedar habiss sebalang...heheh
@MANISMANIS
ReplyDeletethanks dear... :)
@Qasey Honey
ReplyDeletew'salam...
huhu...rajin time ni je dik oii...
kalau nk buat byk kali kene ade assistant lerr...heheh
Salam Dayang.
ReplyDeleteSedapnya serunding tu...selalu makan time raya je.Nanti bolehlah try resepi ni.Tq berkongsi.