Menu dah lepas. Hanya sempat tayang kat FB je baru2 ni. Tapi oleh krn ada kenalan nak tau gak resepinya, DJ tulis kat sini je lah. Lagipun dah lama gak tak menayangkan resepi sayur2an kan...hehe. Ok, ini resepi mudahnya ye. (tetiba rasa lapar plak nengok sayur fav nih...huhuh)
Pucuk Paku Goreng Belacan
resepi : DayangJack@DapurKu SaYang
bahan-bahan :
- 1 ikat pucuk paku (dibersihkan)
- 3 biji bawang merah (ditumbuk)
- 2 ulas bawang putih (ditumbuk)
- 1/2 sudu makan udang kering (ditumbuk)
- sedikit cili giling (boleh juga menggunakan cili merah dan tumbuk)
- sedikit sos tiram
- sedikit belacan bakar (ditumbuk)
- sedikit air
cara-cara :
- Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Tumis bahan-bahan tumbuk hingga terbit bau. Masukkan cili giling dan tumis lagi hingga garing.
- Masukkan sos tiram dan air secukupnya. Kacau sebati.
- Akhir sekali masukkan pucuk paku. Kacau lagi hingga sedikit layu. (jika kurang masin boleh tambah garam)
- Apabila sudah masak, angkat dan hidangkan.
Salam DJ. Menelan air liur lihat pucuk paku goreng belacan ni. Bundo tak pernah buat. Selalunya buat masak lemak cili api campur udang. Resepi ni pasti bundo akan buat. Tq.
ReplyDeleteSalam DJ..apa kabar?Lama xmkn pucuk paku..esok ada pasar mlm..blh la beli seikat-dua :D
ReplyDeleteAssalam Dik Dayang....mak aii dtg malam2 pun kecor liur Akak nengok pucuk paku tu..ni nak kena ajak Hubby beli jugak ni....selalu tu tahan diri sebab takut sakit urat maklumlah dah senja!!!Dah terasa kat tekak Akak ni!..Selamat Hari Pekerja ya Dik! TQ for sharing!
ReplyDeleteAssalam Dik Dayang....mak aii dtg malam2 pun kecor liur Akak nengok pucuk paku tu..ni nak kena ajak Hubby beli jugak ni....selalu tu tahan diri sebab takut sakit urat maklumlah dah senja!!!Dah terasa kat tekak Akak ni!..Selamat Hari Pekerja ya Dik! TQ for sharing!
ReplyDeletesedapppnyaaaa. saya suka tapi kalo saya makan pucuk paku slalu rs sengal2 badan
ReplyDelete