Monday, April 16, 2012

Kek Velvet Kukus (Marble/Pelangi)


Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua....

Wahh! Sudah agak lama tak mengukus kek nih...kira first time lah dlm thn ni...rasa mcm dh ilang skill plak ..huhuh. Kalau ikut dlm perancangan, DJ nk mulakan projek mengukus ni dgn kek Lumut dulu, tp entah, setiap kali nk prepare bahan mesti ada yg terkurang..last2 x jd buat...Agak2 bilalah nk buat ni eh?? huhuh...

3 hari lepas, DJ berangan plak nk buat kek velvet hawflake tapi kan mood melapis tu belum sampai lagilah....malas sungguh rasanya...eh eh silap cakap...sebenarnya bkn malas, tp kurang rajin...hehe..leh gitu kan...
Kek jenis velvet ni kan mmg kena dgn selera DJ sekeluarga...lembut dan berkrim je rasanya. Anak2 lah paling suka...mungkin gabungan perisanya yg bermacam2 tu lah yg membuatkan anak2 sgt gemar kek ni. Pernah dulu2 DJ buat stail gini...main tompok2 je gitu dan tak ada layer putih...buat pun 1/2 adunan jek...Alhamdulillah menjadi..tak sampai satu hari daah habis...mmg x sempatlah nk posing2 ambik gambarnya...anak2 ni kan pantang tgk kek kaler2 mcm ni...mesti terpikat habis dan berselera jek...heheh.
Baru2 ni DJ ternampak Yatie tayang apam Indon kat FB...adusss! sungguh menawan sekali rupanya...daku btl2 terancam dan terguda!..mmg x senang duduk dibuatnya...rasa nk buat time tu gak sb bahan2 semuanya ada. Tapi memandangkan DJ ni nk berpantang dulu dari memakan santan, DJ buatlah cara lain. (Nanti2 ikut resepi apam Indon pulak ye...bubuh santan sedap tu..hehe). 

Haaa...inilah hasilnyaa...ehem2 Yatie, tlg komen sket...hehe. 

Entah mcm mana boleh ada line coklat pulak kat lapis putih ni ekk...aku pun herrann...hmm..apa2 je lah...nk kena asah lagi skill ni nampaknya....

Kek ni amat sedap sebab ada lima rasa...(tringat pulak dgn rancangan 5 rencah 5 rasa tu...ekeke). Gabungan perisa coklat mocha, pandan, strawberry, blueberry dan vanilla. Teknik mengadunnya lbh kurang sama dgn resepi Kek Velvet Hawflake kak Fida yg dah selalu sgt DJ buat. Cuma DJ terlupa nk letak kaler oren dan perisa oren lah. Kalau tak memang ngam2lah kek pelangi...hehe. Tapi ok lah tuu...next time boleh ulang lagi dan diperbaiki lagi apa yg kurang. Lagipun tak susah pun buat kek ni kan... psssttt! jgn ckp kat sapa2 ye..u all jer tau...sebenarnya kan inilah pertama kalinya DJ guna kaler purple kat kek...dulu2 x berani nk guna....keh3x! 


Wah2!...panjang lebar pulak coretanku hari nih...heheh...jom kita semak resepinya ye...jika berminat, boleh lah try... tak berminat, cuci2 mata jelah ye...terima kasih byk2 krn sudi singgah ke teratak buruk hamba ni...

Kek Velvet Kukus Marble/Pelangi

bahan-bahan : (DJ menggunakan loyang 9" x 4.5" x 4.5")
  • 5 biji telur A (dari peti ais)
  • 250 g tepung gandum + 1 sudu kecil baking powder (diayak sebanyak 3 kali)
  • 150 ml susu cair
  • 180g gula halus
  • 2 sudu besar susu pekat manis
  • 1 sudu besar ovalette
  • 1/4 sudu kecil garam 
  • 125 ml minyak jagung
perisa dan pewarna : 
  • coklat mocha/coffee flavor atau pes oren + pewarna oren
  • pes pandan / pandan emulco
  • pes bluberi + pewarna ungu
  • pes strawberi / strawberry emulco + pewarna pink
  • perisa esen vanilla

Cara-cara :
  1. Sediakan pengukus dan jerangkan airnya. Loyang digriskan dengan mentega dan taburkan dengan sedikit tepung (boleh juga alaskan dengan kertas serap minyak).
  2. Putarkan semua bahan di atas kecuali minyak dan perisa/pewarna hingga kembang dan gebu. Kemudian barulah dimasukkan minyak jagung sedikit demi sedikit dan dikacau sebati dengan senduk atau spatula.
  3. Kemudian bahagikan adunan kepada 6 bahagian (disukat sama rata dengan cawan/bekas yang sama saiznya). 2 cawan dibiarkan kosong dan diberi sedikit esen vanilla. Selebihnya diwarnakan dan diberi perisa pandan, strawberi, bluberi, dan oren/coklat mocha/cofee (DJ menggunakan 1 sudu makan black cocoa + coffee flavor + 1 sudu makan air panas)
  4. Kukus lapisan vanilla terlebih dahulu selama 7-10 minit. (gunakan api perlahan sahaja)
  5. Kemudian tuangkan perlahan-lahan adunan berwarna secara berselang seli dan kukus lagi selama lebih kurang 15-20 minit atau hingga dah tak cair. Dan disudahi dengan lapisan vanilla. (loyang ditutup dengan kertas foil supaya air wap tak menitik ke dalam kek). Kukuslah hingga betul-betul masak keseluruhannya (lebih kurang 1/2 jam)
  6. Bila sudah masak, sejukkan  kek terlebih dahulu sebelum dipotong. 

39 comments:

  1. Salam Dayang.wah cantik sungguh kek velvet kukus Dyg ni....buat hati tertawan...kena cuba satu hari nanti..

    ReplyDelete
  2. Aslmkum Kak.
    Laju2 lari dulu..Takut habis kek ni nanti..hehehhee..Cantik coraknya kak..Kompem sedap ni.

    ReplyDelete
  3. As'salam kak DjDayang ..

    Kek kukus pun antara kek kegemaran Nina sbb hasilnya pasti akan moistt ajerr...
    Jeles sungguh tengok marble tuu
    cantikk~~

    ReplyDelete
  4. salam kak dayang cayang

    dah add to favourite..kalo rajin mgu ni wajib buat..tangan da gatal balik nk mengukus nih arituh dah terlaksana kek lumut ni kak dayang guda lagik..waaduhhh xle duk diam rasenyee nih..neway cantik kek akak...

    ReplyDelete
  5. huh...kelasnya kek velvet kukus ni.. tergoda dahhh..

    ReplyDelete
  6. cantik warna2 pada kek ni, bright color! kalau bakar dlm oven ok tak?

    ReplyDelete
  7. @Nor

    thanks 4 the compliment. kek ni boleh dibakar InsyaAllah. Cuma kena adjust sukatan gula ye takut termanis pulak nanti....x letak susu pekat pun ok rasanya...hehe

    ReplyDelete
  8. @norlieharumaini
    mekasih byk2...sudi2kanlah mencuba resepinnya nanti ye... tq :)

    ReplyDelete
  9. @sabar dubai
    w'salam Sabar cayanggg...heheh

    tq2...kek ni sbnrnya akak ter'eksiden' jugak time buat ari tu...adehh..nasib baik dpt cover...huhu.
    mmg sedap rasanya dgn pelbagai perisa tu...boleh jer kalau nk try...jgn simpan lama sgt dendam tu...buat jer...ekeke

    ReplyDelete
  10. @Nina Mirza
    w'salam Nina...

    mmg btl tu...kek ni bl dh sejuk, ia jd lbh moist dan bertambah2lah sedapnya...
    alaa...marble biase je ni...tp InsyaAllah sedappp! :)

    ReplyDelete
  11. Assalam Dayang cayang....waaaahh tengok jer terus TER minat taaauuu...alaaaa, rasa nak buat masa ni jgk...kalau peram2 nnt mesti jadi malas kan....Nampak sangat gebusss sedap laaaa...save resepi dulu ni eh...muaaahhh!

    ReplyDelete
  12. @ibh_sue

    w;salam sue...hehe

    tinggal 3 ketul jek cayang oii...mmg cepat laris...anak2 akak siap tanya lagi, 'nape kek ni rasa mcm krim tp x nmpk krim?'heheh...'krim' yg dimaksudkn tu 'baldu' la kot... :D

    ReplyDelete
  13. @Mamasya

    w'salam Mama...
    mekasih sudi singgah..hehe...mmg harus dicube resepi ni..moga2 dpt menepati selera ye.. tq :)

    ReplyDelete
  14. @Ummi
    w'salam kak cayanggg...

    tqvm...hehe...
    a'ah..kene buat cepat2..pasang turbo kak ye...hihi. samalah dgn kte ni kak oii...mood mls sentiasa mengatasi mood rajin...selalu je mcm tu..ari tu nk buat kek arora tp x terbuat2 pun lagi..pastu ade hati lak nk buat kek puding karamel..hmm..mmg jauh ketinggalan dah...huhu

    kek ni simple dan senang je nk buat..sb tu ade rajin sket..hehe...cuba tau .. ;)

    ReplyDelete
  15. tu dia bila pakar kek mengekek...mmng menawan sungguh..ni yg tak tahan godaan pulak ni...yatie mmng suka kuih/kek yg di kukus..moist je kan..leh cuba ni..

    ReplyDelete
  16. SALAM..1ST TIME SINGGAH KAT BLOG NI..EMMM MEMANG MENARIK SANGAt kek ni..nanti nak cuba lah.. sy pun suka post gambar2 masakan kat blog, tp tak full time ngadap blog, bila terasa rajin je...suka2 je... jemput singgah blog sy ye... jumeezaila.blogspot.com

    ReplyDelete
  17. Salam kak...colorful!cantik... =)

    ReplyDelete
  18. kak dayang...
    cantikknya kek tu...
    mas suka kek versi kukus gini..
    nampak gebuuuu jerk..

    ReplyDelete
  19. salam k.dayang....lama dah tunggu kek kukus cantik menggoda mcm ni. huhu!!!mmg tergoda la. nanti nak buat gak le. halalkan resepi ye kak.tq

    ReplyDelete
  20. assalam DJ..
    cantik & menawan kek tu...
    mmg berkenan juga tgk apam indon yg tengah femes tu... tp lom sempat nak cuba lagi...

    ReplyDelete
  21. Kak Dayang...daku tergoda dengan kaler kek kat tengah2 tu...cantek sungguh..tentu enak banget kan..

    ReplyDelete
  22. Dj sungguh berseni ku terguda

    ReplyDelete
  23. wah menarik sungguh...

    harus mencuba nihh..
    lagi pun kaklong tak ada oven,,,huhuhu!

    ReplyDelete
  24. nampak menyelerakan!..best makan petang ngan kopi panas.

    ReplyDelete
  25. as-salam Dayang
    Perfect cake, look so delicious...

    ReplyDelete
  26. Sama laa eh..kamek pun last week baru start molah kek kukus.ngee.. cam lamak jak sik ngukus kek..nyaris lupak..haha
    Kacak nar kek kitak ya,berlapis bercorak2 gik..coba potong2kan k kamek ngkah dalam tupperware(agik besa agik baguslah) k mbak balit..jauh kmk mok balit tok..yalah lambat smpey tek..
    Ariya kemain laju jak tenet kmk ko..tok mcm maok lambat gik balit..mentang2 kmk molah roti monyet,berok kat umah pun nak molah onar..hee
    tang nyaman jak ngerepak pjg2 kat dapo org sik juak diulo2 kek ya tek..bah balit la kamek..hahaha

    ReplyDelete
  27. Assalamualaikum DJ,
    terpukau seketika.... namun hanya mampu menjamu mata dari kejauhan...hu hu huuuu lawanya1

    ReplyDelete
  28. sejak2 buat kek batik arora hari tu rasa semangat pulak nk buat kek kaler2..

    ReplyDelete
  29. baru kelmarin nengok kak noorma buat kek pelangi. memang teringin sangat nak buat tapi dia guna resepk fida. insyaAllah nak try but jugak sebab dah beli telur A ni. hehe

    ReplyDelete
  30. assalam Dik DJ...mak aiii suka benor yer Adik menggoda dengan kek lapis kukus bercorak menarik cam gini.....dah berlemak tepu Akak ni Dik ooi!

    ReplyDelete
  31. sgt tergoda..kena try!!resepi simple..bahan pon senang :) sekali tengok terus jatuh cinta..heheh

    ReplyDelete
  32. salam kak DJ
    hanim KIV resepi ni yer. TQ ......

    ReplyDelete
  33. Salam kak Dayang,
    anggun kek ni, buat sy tergoda

    ReplyDelete
  34. Memang menarik n nampak sedap. Harap follow back ye

    ReplyDelete
  35. tersangat... sangaaat... sangaaaat cantik kek nie ler akak.... nampak menarik sekali... dgn warna yg cantik d tambah lg ngan marblenya yg sempurna tu... aduh!! tertarik tgk nya

    ReplyDelete
  36. As'salam Dayang

    Alahai...k.ct orang last yang datang komen ker...kesian k.ct kannnn..hehehe

    Dayang..adunan ni Dayang letak 1/2 adunan atau 1 adunan ya. k.ct pun dah terpikat ni. dah beli pun semua barang2 kuih. sebab lambat buat kebanyakkan stok dah habis tu yang dok diam aje..hehehe

    ReplyDelete
  37. terliurla pulak..nak kena try ni kak DJ

    ReplyDelete
  38. kak dj, saya mohon minta resipi ya.. teruja tengok kek-kek yang sedap ni. tapi nak buat tak tau la bila.hehehe

    ReplyDelete
  39. kak DJ, sya dah buat semlm...mohon share resepi kat blog ye...sedap kak DJ...elok je hasilnya...thanks

    ReplyDelete

komen dan info amat-amat dialukan...terima kasih