Tuesday, March 06, 2012

Kuih Serimuka Pelangi


Asslamualaikum dan salam sejahtera semua....

Bersiaran kembali dgn entri kuih pulak ye...adehh...dah lama sebenarnya mengidam kuih serimuka ni tp hmm biasalah kan...mood malas sentiasa menyelubungiku...kena tunggu semangat rajin tu dtg barulah dpt buat. Alhamdulillah 2 hari lps, sampai juga seru nk melapis kueh. Actually, mula2 tu nk buat kek rainbow...memandangkan DJ kekurangan satu dua bahan terpaksalah dtangguhkan dulu projek tu. Google jap kat internet. Terus terfikir nk carik kuih serimuka pelangi. haaa...terjumpa lak resepi ni kat dapur Chef Hanieliza. Hati pulak meronta2 nk hasilkan kuih yg sudah semestinya sedap ni. Memang ternyata sedaaap sgt. Lemak2 manis rasanya...i likeeee! Terima kasih ye kak Liza kerana sudi berkongsi resepi ni. 

DJ dah post dulu pic dan resepi ni ke FB memandangkan line internet tengah kebengongan. Berhari2 takleh nk akses ke blog. Memang frust sgtlah...hampir patah semangat dibuatnya. Alhamdulillah kali ni dpt pulak sb DJ guna broadband satu lagi...laju dan pantas. Cuma mood rajin je tak laju...heheh.


Wookehh...tak nak tulis panjang lebar...jom kita semak resepinya ye. Berminat bolehlah cuba. Mmg berbaloi! TQ sekali lg buat kak Liza.

Kuih Serimuka Pelangi
sumber: DaYangJack@DapurKu SaYang

Bahan-bahan:

Lapisan Bawah
  • 2 cawan pulut [rendamkan 3 jam]
  • 2 cawan santan cair
  • 1 s/k garam

Lapisan Pelangi
  • 4 cawan santan pekat
  • 1 biji telur
  • 1/2 cawan gula
  • 1/2 cawan tepung kastad
  • 1/2 cawan tepung gandum
  • sedikit garam
  • pewarna
  • kuning..hijau..merah ..coklat paste 
** pewarna hijau DJ gantikan dengan pes pandan

Cara 
1. Masukkan semua bahan bawah dalam loyang dan kukuskan.
2. Bila telah masak, tekankan dalam loyang sehingga mampat.
3. Bancuhkan semua bahan lapisan pelangi kecuali pewarna dan tapiskan.
4. Bahgaikan adunan lapisan pelangi kepada 4 mangkuk
5. Masukkan setiap mangkuk dengan 1 warna.
6. Kukus semula pulut yg telah dimanpatkan.
7. Lapiskan dengan warna hijau dan kukus selama 10 minit dengan api perlahan.
8. Buat lapisana seterusnya sehingga habis.
9. Bila telah habis semua adunan sejukkan betui2 [dalam 4 jam] baru dipotongkan.
10. Hidangkan untuk minum petang.

24 comments:

  1. Rajinnyaaaa... sgt cantek!!

    ReplyDelete
  2. Salam Kak Dayang...

    Cantiknya permukaan kuih tu...lebih licin dari muka kita ni..hihihi

    ReplyDelete
  3. @IeRA
    w'salam Iera...

    adehh2...tak mau la ckp cam tu cyg...muka krg licin leh dirawat kan..hehehe. ape2pun mekasih ye sudi komen... :)

    ReplyDelete
  4. cantiknya kuih lapis nie.elok jer.berkilat

    ReplyDelete
  5. cantekk serimuka nie..mesti sedap..merling2 lapisannya

    ReplyDelete
  6. cantiknya kuih serimuka pelangi DJ ni..kuih kegemaranku...tngk gambar ni rasa nak ngapppp jek...terliur sudaaaa....

    ReplyDelete
  7. walla! anggunnya! terkesima daku...

    ReplyDelete
  8. Cantik sangat kuih nie...mesti ambik masa nak melapisnya kan kak Dayang

    ReplyDelete
  9. Cantiknya potongan kuih kak Dayang ni, nampak sedap sangat.

    ReplyDelete
  10. selamanya akak mengagumi lapisan dan potongan kuih DJ...tiap kali teringin nk makan apa..jenguk dapur dj mesti tertera resepi baru dj..tqvm

    ReplyDelete
  11. cntiknye kak kuih lapis tu...
    rajin btul akak melapis2 yek...
    kemas n molek aje kejadiannya

    ReplyDelete
  12. Assalam dayang. sya zura, br je jd follower dayang. t'pesona dgn gmbar & resepi2 yg dayang post kn ni. sume nye m'buka selera. so izin kn zura copy resepi yg ade ye...nk jugak m'cuba...

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum Dayang

    Cun!nya Kuih Seri Muka Pelangi Ni...Sedapnya Buat Minum2 Petang..

    ReplyDelete
  14. Tersangat cantik seri muka tu...mmg gojes nengok....sayang nak makan. kalau kopek slice²...terasa nikmat makan...

    ReplyDelete
  15. adeh..nak makan pun terasa sayang...comel sgt

    ReplyDelete
  16. waduh DJ..cantik banget pelangi tu..rasa x sanggup nk mamam..terliur sehh!!

    ReplyDelete
  17. canteknyee,... macam kuih 'plastik' utk hiasan je.. Camna nak buat kuih kemas camni ye... suka la u!

    ReplyDelete
  18. wahhhhhhhhhhh berselera pulak nengokkan seri muka pelangi nehh...nak makan pon sayangggg laa sebab cantik sangattt...ekekeke..

    ReplyDelete
  19. Wahhhhh outstanding lah kak! The kuih is so well prepared and just so pretty! You have all those patience which lacks in me. ;)

    ReplyDelete
  20. Salam....memang cantik sangat,Hihi saya tak pandai la buat sebegini cermat.

    ReplyDelete
  21. Hi Dayang, nak tanya skit..untuk adunan ni you guna loyang saiz bape ek? I ni baru 1st time nak try buat..

    ReplyDelete
  22. sis..untuk adunan ni you guna loyang saiz bape ek?

    ReplyDelete
  23. Sangat cantik! Terpegun melihatnya.... alhamdulillah memang sungguh kreatif!

    ReplyDelete

komen dan info amat-amat dialukan...terima kasih