Friday, October 28, 2011

Mee Kolok Basah


Tiba-tiba ternampak gambar mi kolok ni dlm folder. Adehh...meleleh dah air liur ni...terus rs nk demam! Hujung minggu ni InsyaAllah, nak buatlah mi ni. Tak kira gak, kalau mek Mukah tak pos mi kolok pun, pakai mi instant pun jadilah...janji ada rasa mi kolok ok la tu...hehe. Sabar je la...huhu. Menyesal tengok gambar ni mlm tadi. Buat kita lapar je kan...

O ya, DJ kan kalau balik kampung, DJ mesti singgah ke kedai makan Bimmers ni. Tempatnya mmg crowded dan susah nak parking. Mau nak kena 10 kali tawaf baru jumpa parkir kosong. Sudahnya, DJ tapau jelah, senang. Nasib baik kakak sudi temankan. Mi kolok punya psl kan...hehe...


Memang sedap mi kolok kat tempat ni. Sgt2 menepati selera. Sebungkus belum tentu cukup. Mi kolok goreng pun sedap tau. Kedua2 versi ni DJ suka.

Ok, DJ share resepinya di sini dulu ye. Lepas buat nanti, DJ update lagi dgn gambar baru. Sesiapa yg berminat, bolehlah cuba. Tak rugi tau. Memang berbaloi2!

Resepi Mee Kolok Basah
by : DayangJack@DapurKu SaYang

Bahan-bahan :
  • 300 g mi kolok (kalau tak ada, boleh guna mana-mana je non-fried noodles atau instant mee)
  • 1 sudu besar perencah sup
  • 200 g daging lembu
  • air secukupnya
  • sedikit garam
  • 7 ulas bawang putih (dicincang)
  • 8-10 biji cili api
  • 1 sudu kecil serbuk lada hitam
  • minyak masak secukupnya
  • 5 sudu besar kicap manis
  • 1 sudu besar kicap pekat
  • 3 biji limau kasturi (ambil jusnya)
  • daun bawang dan daun sup (dihiris)
  • 1 sudu kecil sos ikan / sos soya
  • 1 sudu makan cuka

Cara-cara
  • UNTUK SUP : Rebus daging bersama perencah sup, garam dan air secukupnya. Rebus sampai empuk. Setelah masak, toskan daging dan hiriskan nipis-nipis. Ketepikan kuah/supnya (boleh dipanaskan semula dan tambahkan sedikit air jika berkurangan).
  • UNTUK MEE: Rebuskan mee bersama sedikit garam sehingga lembut. Keluarkan dan toskan. Panaskan sedikit minyak masak di dalam kuali. Goreng bawang putih sehingga garing. Keluarkan. Masukkan pula mi yang telah ditoskan ke dalam kuali dan goreng sebentar menggunakan minyak bekas bawang tadi. Perasakan dengan cuka, sos ikan / sos soya dan sedikit garam. Keluarkan dan ketepikan.Di dalam kuali yang sama, panaskan sedikit minyak dan goreng daging yang telah dihiris tadi. Masukkan kicap pekat, kicap manis, serbuk lada hitam dan garam. Kacau rata-rata. Keluarkan.
  • UNTUK SAMBAL : Tumbuk/kisar cili api dgn 1 ulas bawang putih hingga lumat. Kemudian gaulkan bersama kicap manis dan perahan jus limau kasturi. (kalau x ada kicap manis, boleh guna kicap masin dan tambah sedikit gula)
  • Cara Menghidang : Sediakan pinggan hidangan. Masukkan mi, tuangkan sambal kicap sedikit dan gaulkan. Kemudian taburkan daging, bawang putih yang telah digoreng garing dan hiaskan dengan daun bawang. Sediakan juga semangkuk sup yang ditabur dengan daun sup untuk kuahnya.

****kalau nak memeriahkan lagi suasana mee ni, jika suka boleh juga dicampurkan dengan tauge/sawi/fishball/fishcake/crabstick/prawns/isi ayam dsb (tapi rebus/celur dulu ye)

hah! terjumpa lg satu gambar ni....aduhh! rasa nk demamlah!

31 comments:

  1. sedapnyer kak! tun pernah cuba resepi yg akak letak kt myresepi. tp masa tu kan, lucu sgt. beli mee kolok readymade kt supermarket, lepas tu xtau la mee tu perlu rebus ke wat ape ke.. tun goreng dia jd melekat lekat! haha.. mee tu perlu rebus dulu ye?

    ReplyDelete
  2. Salam sis...sue pestime makan masa visit serawak ari tuuu mmg sedap...nak try wat mmg hancusss kot.....mee rebus pon best memula pelik sikit bila pepagi tgk ada satay sekali...tp memang terangkat!!!

    ReplyDelete
  3. Penah rasa mee kolok ni masa kak cek dok kuching dulu...emmm...memang sedap...yayyyy...kali ni ada resepi lak...tq dayang...leh gak kak cek cuba nanti...:D

    ReplyDelete
  4. oh Dayang...sedapnya mi kolok nie..Nasya dulu2 kalau buat flt bki mesti pekena mi kolok ni kat api-api centre alahai sedapnya. Teringat nostalgia lama...tapi kalau yang pure kch belum rasa lagi..

    ReplyDelete
  5. @tun_telani

    a'ah..kene rebus atau celur dulu mi tu Tun. Pas tu gaul2 dgn bahan2 dlm step tu td. baru lah x melekat...hehe

    akak mmg dh lm x buat mi ni. adehh...mmg x sabar nk buat lg... :)

    ReplyDelete
  6. kat JB ni ada satu gerai makanan Sarawak, selalu makan mee kolok kat situ, diakui sangatlah sedap!

    ReplyDelete
  7. @suhailas

    w'salam...

    mmg best kan. tp kalau ikut versi yg ade ni, InsyaAllah x susah nk buat. Mmg nampak sarat sket bhn2 dan langkah2nya tp sebenarnya senang je...hehe

    ReplyDelete
  8. @cik cek

    u're welcome...bole bole..mmg boleh sgt...hehe. Selamat mencube ye. Jgn lupe semangkuk utk akak...hehe

    ReplyDelete
  9. @dari dapur nasya

    Yg pure Kuc tu sebenarnya ringkas je mi ni. Tp skrg dh ade byk version kan. yalah..masing2 nk ikut selera ank tekak masing2..tu yg mcm2 bahan nk bubuh. tp the basic tetap guna bahan yg sama.
    Adehh...tak tahan dah ni...mmg sedap sgt mi kolok ni...nk buat ari ni xleh lg...ade list lain yg sedang menunggu...hehe

    ReplyDelete
  10. @Sari Yusa Ibrahim

    o ye ker??...bestnya kalau dpt jumpe mi kolok sedap ni kan...hehe

    ReplyDelete
  11. kita tengok pun tertelan air lior.... hishhh...

    ReplyDelete
  12. aduh! dj...dh tertelan air liur nihhh!!!...akk xpernah mkn tapiii...npk tgk sedap...zila66

    ReplyDelete
  13. InshaAllah nak try...nampak cam senang..apa2 suzie bgtau hasilnyer...huhuhu...

    ReplyDelete
  14. adehhh tengok pon sudah mau demam mana nak carik kat Ganu a.k.a kerteh nih.. kena balik jb jumpa sariyusa.. n puanxcomei

    ReplyDelete
  15. pernah mkn kat pasar satok masa g srwk,mmg sgt2 sedap..tak cukup semangkuk,tapau plak tu lagi hahahaha punye la sedap

    ReplyDelete
  16. terrrrpenggsannnnnnnnnnnnnnnnnn >___<

    ReplyDelete
  17. pertama kali makan mee kolok ni masa visit kuching 4 tahun lepas..memang sedap tapi tak pernah mencuba..tq share resepi boleh try lepas ni

    ReplyDelete
  18. salam DJ...Mee kolok ni mmg dah jd kegemaran lieza dan anak2..dulu2 masa mula2 dok kat kota samarahan tak reti makan...skrg mmg jd kegemaran..masa pregnant dulu mee kolok jer lah lieza bole makan...pawng

    ReplyDelete
  19. Aslmkum Dj

    Mee kolok ni anak2 cukup suka.... pertama kali mkn masa pergi Miri...terus balik masak sendiri..

    ReplyDelete
  20. @Anonymous
    k. Zila try ler buat sekali..mesti jatuh cinta pas tu. sedap tau... :)

    ReplyDelete
  21. @Suzie Saufi

    selamat mencube ye...x sabar tunggu feedback...hehe

    ReplyDelete
  22. @aeinio

    hahaha...kat mana2 pun boleh asalkan buat sendiri...lg puas hati kan...ekeke.

    ReplyDelete
  23. @nyza

    oo..nyza penah ke sana ek...mmg sedap kan ... pasar Satok tu xlah jauh sgt dr kedai dlm gambar atas tu.

    ReplyDelete
  24. @Mat Gebu
    erkk..jgn fengsan dulu mat...kena try dulu. pas tu baru pengsan...hehehe

    ReplyDelete
  25. @Mieza
    resepi ni mengikut versi dyg. InsyaAllah sedap ...selamat mencube ye... :)

    ReplyDelete
  26. @Ezadlieza
    w'salam Lieza,

    wah! bestnya preggy ngidam makan mi kolok...tp ok la kan...hehe

    ReplyDelete
  27. @Mamasya

    w'salam...

    kan dah ckp dah...1st time mkn gerenti rasa nk mkn lg...tp berbaloi2 kalau dpt buat sendiri kan...hehe

    ReplyDelete
  28. aslmkm.. dayang.. kalau guna ayam sedap X?

    ReplyDelete
  29. wah terliur tgk mee kolok basah nie akak... sedaaapnya...

    ReplyDelete
  30. Memang sedap mee kolok....kamek hari2 makan masa balik cuti kat Miri.

    ReplyDelete

komen dan info amat-amat dialukan...terima kasih