Bersiaran kembali setelah bbrp hari tak update resepi. Entah kenapa mood tak berapa nk best sejak dua menjak nih. Mungkin ingatan ni msh ke kampung halaman lg la kot. Padahal tahun ni saja dah 2-3 kali balik. Tp mcm tak puaslah meskipun bercuti panjang...rasa nk balik terus je....huhu. Apa2pun, tengoklah keadaan nanti....kita hanya merancang, Tuhan yg menentukan segala-galanya.
Ok, jom kita jamu mata dengan kek buah ni atau lbh dikenali sbg Kek Dandy. Inilah antara kek evergreen Sarawak yg sgt sedap dan femes esp ketika menyambut hari Lebaran. Bg penggemar kek buah dah pastinya suka akan kek2 sebegini kan. DJ mmg gemarkan kek ni berbanding kek kismis sb rasanya yg lbh sedap, masam manis dgn campuran buah2 sultana....adehh, mmg best! Kalau disimpan lbh lama dlm fridge lg lbh sedap rasanya. Lg manis kek tu lg lama ia boleh bertahan sampai berbulan2 lamanya. Tp kenalah sentiasa disimpan dlm fridge tau...hehe.
Kek Dandy
Resepi : DayangJack@DapurKu SaYang
bahan-bahan : loyang 8" x 8"
- 5 biji telur A
- 16 oz mentega (DJ menggunakan mentega SCS) - 2 buku (mentega jenama lain pun boleh)
- 600g tepung gandum (diayak)
- 100g horlicks
- 1 1/2 cawan gula halus
- 1 tin kecil susu pekat manis
- Sultana mix fruits (digaul bersama sedikit tepung)*
- 1 sudu kecil soda bikarbonat (diayak bersama tepung)
- 2 sudu kecil esen vanilla
* Sultana mix fruits : 1 PKT CERI HIJAU,1 PKT CERI MERAH, SEDIKIT BIJI ALMOND, MANISAN LIMAU DAN KUNDUR, 250g KISMIS HITAM, 250g KISMIS KUNING DAN SEDIKIT BUAH PRUNES. - semua bahan ini dihiris kecil2 dan kemudian digaul bersama sedikit tepung
Cara-cara :
- Didihkan air kukusan. Sediakan loyang. Lapikkan dengan kertas serap minyak griskan dengan mentega.
- Pukul mentega, gula dan esen vanilla hingga kembang.
- Masukkan telur satu persatu sambil dipukul perlahan.
- Masukkan susu pekat, horlicks dan kacau lagi hingga sebati.
- Masukkan sultana mix fruits dan kacau perlahan-lahan dengan menggunakan spatula atau senduk kayu.
- Akhir sekali masukkan tepung. Kacau lagi hingga sebati.
- Masukkan adunan ke dalam loyang dan tutup kemas dengan kertas aluminium/kertas foil.
- Kukuslah selama 4 jam. (jika air berkurangan, tambahkan air panas)
- Setelah masak, sejukkan kek sebelum dipotong.
bila tgk kek buah cmni, teringat pulak kat arwah ma yg mmg penggemar kek2 buah ni..
ReplyDeletesamalah dgn kte ni. tengok kek ni tingat kat mak. hehe
ReplyDeleteas-salam Dayang
ReplyDeleteone of my father favourite kek buah macam ni..my father suka kalau kek buah yg basah2..npk sedap kek dandy tu dayang..simpan dulu resepi ni..banyak lagi resepi kek dayang yg ady blm buat..
Raya baru tok riya da juak mek molah kek buah2an kukus..tp yalah memorycard kmk ilang ms raya..alu malas n xda mood gik rasa nak amik2 gamba..huhu..
ReplyDeletebaruk nk kumpul2 smgt blogging tok..aihh liat naa rasa.hehe..
Apa2pun kacak kek kitak ya..kek kacang tnh pun terbantut nk molah riya..kcg dah goreng..skali jadi snek org dlm umah tok.haha..nggu rajin lak pat molah ngan kek tok skali..ada belen molah kek buah riya..eh nangga bhn2 lok..hehe..
Salam Kak Dayang...boleh tak guna resipe yg sama tapi kaedah membakar..sebab as a student saya tak ada pengukus...
ReplyDeleten if kaedah membakar adakah saya perlu bakar kaedah bain marie..
terima kasih for the resipe
Raina
Dayang....nampak sedapnya, lembab mcm kek buah kukus jek...ke rasa ala2 candy ke...berderet dh dlm list...x tau nak select dr awal ke, hujung ke, tengah ke...hehehe
ReplyDeletekak dayang.. tun xpenah wat kek buah.. biasa beli yg siap je, tu pun bdk2 bukan nyer makan, nnti naik bam2 akak2 nyer kene habiskan. hihi
ReplyDeleteSalam DJ. Looks moist.... sedap ni kalau buat lepas abis mood raya nanti.
ReplyDeletekena guna mentega dari israel ke? mentega lain tak boleh guna ke?
ReplyDeleteJarang buat kek cam ni selalu beli kat kdi je...tapi yg ni nampak byk buah campurannya..dah tentu sedap..tengok je la.
ReplyDeleteCam best je nama dia
ReplyDelete@ady
ReplyDeletew'salam ady,
trm ksh sudi menjengah. Kek Dandy ni mmg sedap kalau ikut selera tekak ni. Setiap tahun menjadi pilihan keluarga. Boleh cube nanti ye. TQ
@HaSue
ReplyDeletememory card ney yg ilang ya? aihh...sian ktk. Sik apa, teruskan jak semangat ktk ya. mun diikut rs ati mmglah kedak ya...nang malas gilak2 cam kmk tok eh..t'paksa disurong ngn keta sorong baruklah ada semangat...heheh
eh, sikhal, klak2 molah kuih ya. kek tok pun nang nyaman bah. kmk suka mun basah2 sikit. mun nk agik basah, kurangkan tepungnya. tp yalah, masa nk motong nya comot sikit...hehe
@Anonymous
ReplyDeletew'salam...
boleh je kalau nk bakar tp kena hasilnya xkan sama dgn yg dikukus ye. mungkin tepungnya kena dikurangkan sedikit kot sb akak x penah lg buat kek ni cara bakar. Mungkin adik boleh try 1/2 adunan je dulu ke dan gunakan telur sebanyak 3 biji.
akak ade satu lg resepi kek buah versi bakar yg tak guna telur. kalau nak cube boleh lah try juga ye. ini linknya:
http://dayangjack.blogspot.com/2010/10/eggless-fruit-cake-kek-buah-tanpa-telur.html
Selamat mencube!
@Ummi
ReplyDeleteishh2x...kak ummi niii...pilih jelah secara rambang...x susah gitu kan...hehe. susah2 buat jelah yg ni dulu...InsyaAllah sedap kak. :)
@tun_telani
ReplyDeletebdk2 mmg x brp gemar mkn kek buah ni. kat umh akak pun same. tp utk hidangkan pd tetamu atau utk sendiri mkn sesuai ler kan...hihi.
@HomeKreation
ReplyDeletew'salam Along...
lm x dgr kbr. hope everything's fine. kek ni mmg sedap n moist. boleh try nanti ye. i'm sure it will not let u down... :)
@Anonymous
ReplyDeletesy mmg dh biasa guna mentega produk dr Australia ni. Tp t'pulang pd citarasa masing2. Boleh guna mana2 jenama lain jika suka. tq
@rahel
ReplyDeletebiasanya kita akan buat semasa hr lebaran. maknanya sekali setahun jelah. tp yg ni mmg tahan lama. semakin lm disimpan semakin sedap rasanya. :)
@Kak Sam
ReplyDeletehehe...mmg best nama ni. Ade yg sebut 'Dendi'. asal usul ermm..x pasti lerr..nanti check...hehe
sedapnya tgk kek nie akak... cantik lg .. tgk pic pertama tu .. teringin plak nak mencapainya.. geram tgk .. kalu diana n abah diana nie mmg fav kek buah gini... mmg sedap
ReplyDeleteSalam akak,
ReplyDeleteNak tanya,satu tin kecil susu pekat manis tu banyak mana ye?takut satu tin kecil kat tempat saya ni x sama macam kat m'sia.
Btw, have tried a few of resipi kek kukus akak.Alhamdulillah setakat ni menjadi.Thank you so much for your lovely recipe :)
@Ain
ReplyDeletew'salam Ain..
adehh..tlps pandang lak akak dgn komen ni...sorryyyy dear...
susu pekat tu akak dh lupe brp gram berat nya. Maybe lbh krg dlm 370g kot..atau boleh guna dlm 300g je k. tq sudi singgah.. :)
salam dayang,
ReplyDeletenak tnye, 16 oz butter tu dicairkan atau yg pd suhu bilik ye?
terima kasih.
@mamaAdzra
ReplyDeletew'salam....
tak perlu dicairkan ye..biarkan pd suhu bilik jer...
ukuran cawan berapa gram? cawan besar mana?
ReplyDelete