Tuesday, September 27, 2011

Kek Dandy

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua....

Bersiaran kembali setelah bbrp hari tak update resepi. Entah kenapa mood tak berapa nk best sejak dua menjak nih. Mungkin ingatan ni msh ke kampung halaman lg la kot. Padahal tahun ni saja dah 2-3 kali balik. Tp mcm tak puaslah meskipun bercuti panjang...rasa nk balik terus je....huhu. Apa2pun, tengoklah keadaan nanti....kita hanya merancang, Tuhan yg menentukan segala-galanya.

Ok, jom kita jamu mata dengan kek buah ni atau lbh dikenali sbg Kek Dandy. Inilah antara kek evergreen Sarawak yg sgt sedap dan femes esp ketika menyambut hari Lebaran. Bg penggemar kek buah dah pastinya suka akan kek2 sebegini kan. DJ mmg gemarkan kek ni berbanding kek kismis sb rasanya yg lbh sedap, masam manis dgn campuran buah2 sultana....adehh, mmg best! Kalau disimpan lbh lama dlm fridge lg lbh sedap rasanya. Lg manis kek tu lg lama ia boleh bertahan sampai berbulan2 lamanya. Tp kenalah sentiasa disimpan dlm fridge tau...hehe.

Mari kita semak resepinya ye. Selamat mencuba!

Kek Dandy
Resepi : DayangJack@DapurKu SaYang

bahan-bahan : loyang 8" x 8"
  • 5 biji telur A
  • 16 oz mentega (DJ menggunakan mentega SCS) - 2 buku (mentega jenama lain pun boleh)
  • 600g tepung gandum (diayak)
  • 100g horlicks 
  • 1 1/2 cawan gula halus 
  • 1 tin kecil susu pekat manis
  • Sultana mix fruits (digaul bersama sedikit tepung)*
  • 1 sudu kecil soda bikarbonat (diayak bersama tepung)
  • 2 sudu kecil esen vanilla

* Sultana mix fruits : 1 PKT CERI HIJAU,1 PKT CERI MERAH, SEDIKIT BIJI ALMOND, MANISAN LIMAU DAN KUNDUR, 250g KISMIS HITAM, 250g KISMIS KUNING DAN SEDIKIT BUAH PRUNES. - semua bahan ini dihiris kecil2 dan kemudian digaul bersama sedikit tepung

Cara-cara :
  1. Didihkan air kukusan. Sediakan loyang. Lapikkan dengan kertas serap minyak griskan dengan mentega. 
  2. Pukul mentega, gula dan esen vanilla hingga kembang.
  3. Masukkan telur satu persatu sambil dipukul perlahan.
  4. Masukkan susu pekat, horlicks dan kacau lagi hingga sebati.
  5. Masukkan sultana mix fruits dan kacau perlahan-lahan dengan menggunakan spatula atau senduk kayu.
  6. Akhir sekali masukkan tepung. Kacau lagi hingga sebati.
  7. Masukkan adunan ke dalam loyang dan tutup kemas dengan kertas aluminium/kertas foil.
  8. Kukuslah selama 4 jam. (jika air berkurangan, tambahkan air panas)
  9. Setelah masak, sejukkan kek sebelum dipotong.
Gunakan mentega berkualiti utk menghasilkan kek yg lbh lembut dan sedap!



26 comments:

  1. bila tgk kek buah cmni, teringat pulak kat arwah ma yg mmg penggemar kek2 buah ni..

    ReplyDelete
  2. samalah dgn kte ni. tengok kek ni tingat kat mak. hehe

    ReplyDelete
  3. as-salam Dayang
    one of my father favourite kek buah macam ni..my father suka kalau kek buah yg basah2..npk sedap kek dandy tu dayang..simpan dulu resepi ni..banyak lagi resepi kek dayang yg ady blm buat..

    ReplyDelete
  4. Raya baru tok riya da juak mek molah kek buah2an kukus..tp yalah memorycard kmk ilang ms raya..alu malas n xda mood gik rasa nak amik2 gamba..huhu..
    baruk nk kumpul2 smgt blogging tok..aihh liat naa rasa.hehe..

    Apa2pun kacak kek kitak ya..kek kacang tnh pun terbantut nk molah riya..kcg dah goreng..skali jadi snek org dlm umah tok.haha..nggu rajin lak pat molah ngan kek tok skali..ada belen molah kek buah riya..eh nangga bhn2 lok..hehe..

    ReplyDelete
  5. Salam Kak Dayang...boleh tak guna resipe yg sama tapi kaedah membakar..sebab as a student saya tak ada pengukus...

    n if kaedah membakar adakah saya perlu bakar kaedah bain marie..

    terima kasih for the resipe

    Raina

    ReplyDelete
  6. Dayang....nampak sedapnya, lembab mcm kek buah kukus jek...ke rasa ala2 candy ke...berderet dh dlm list...x tau nak select dr awal ke, hujung ke, tengah ke...hehehe

    ReplyDelete
  7. kak dayang.. tun xpenah wat kek buah.. biasa beli yg siap je, tu pun bdk2 bukan nyer makan, nnti naik bam2 akak2 nyer kene habiskan. hihi

    ReplyDelete
  8. Salam DJ. Looks moist.... sedap ni kalau buat lepas abis mood raya nanti.

    ReplyDelete
  9. kena guna mentega dari israel ke? mentega lain tak boleh guna ke?

    ReplyDelete
  10. Jarang buat kek cam ni selalu beli kat kdi je...tapi yg ni nampak byk buah campurannya..dah tentu sedap..tengok je la.

    ReplyDelete
  11. @ady
    w'salam ady,

    trm ksh sudi menjengah. Kek Dandy ni mmg sedap kalau ikut selera tekak ni. Setiap tahun menjadi pilihan keluarga. Boleh cube nanti ye. TQ

    ReplyDelete
  12. @HaSue

    memory card ney yg ilang ya? aihh...sian ktk. Sik apa, teruskan jak semangat ktk ya. mun diikut rs ati mmglah kedak ya...nang malas gilak2 cam kmk tok eh..t'paksa disurong ngn keta sorong baruklah ada semangat...heheh

    eh, sikhal, klak2 molah kuih ya. kek tok pun nang nyaman bah. kmk suka mun basah2 sikit. mun nk agik basah, kurangkan tepungnya. tp yalah, masa nk motong nya comot sikit...hehe

    ReplyDelete
  13. @Anonymous
    w'salam...

    boleh je kalau nk bakar tp kena hasilnya xkan sama dgn yg dikukus ye. mungkin tepungnya kena dikurangkan sedikit kot sb akak x penah lg buat kek ni cara bakar. Mungkin adik boleh try 1/2 adunan je dulu ke dan gunakan telur sebanyak 3 biji.

    akak ade satu lg resepi kek buah versi bakar yg tak guna telur. kalau nak cube boleh lah try juga ye. ini linknya:
    http://dayangjack.blogspot.com/2010/10/eggless-fruit-cake-kek-buah-tanpa-telur.html



    Selamat mencube!

    ReplyDelete
  14. @Ummi

    ishh2x...kak ummi niii...pilih jelah secara rambang...x susah gitu kan...hehe. susah2 buat jelah yg ni dulu...InsyaAllah sedap kak. :)

    ReplyDelete
  15. @tun_telani

    bdk2 mmg x brp gemar mkn kek buah ni. kat umh akak pun same. tp utk hidangkan pd tetamu atau utk sendiri mkn sesuai ler kan...hihi.

    ReplyDelete
  16. @HomeKreation
    w'salam Along...

    lm x dgr kbr. hope everything's fine. kek ni mmg sedap n moist. boleh try nanti ye. i'm sure it will not let u down... :)

    ReplyDelete
  17. @Anonymous

    sy mmg dh biasa guna mentega produk dr Australia ni. Tp t'pulang pd citarasa masing2. Boleh guna mana2 jenama lain jika suka. tq

    ReplyDelete
  18. @rahel

    biasanya kita akan buat semasa hr lebaran. maknanya sekali setahun jelah. tp yg ni mmg tahan lama. semakin lm disimpan semakin sedap rasanya. :)

    ReplyDelete
  19. @Kak Sam

    hehe...mmg best nama ni. Ade yg sebut 'Dendi'. asal usul ermm..x pasti lerr..nanti check...hehe

    ReplyDelete
  20. sedapnya tgk kek nie akak... cantik lg .. tgk pic pertama tu .. teringin plak nak mencapainya.. geram tgk .. kalu diana n abah diana nie mmg fav kek buah gini... mmg sedap

    ReplyDelete
  21. Salam akak,

    Nak tanya,satu tin kecil susu pekat manis tu banyak mana ye?takut satu tin kecil kat tempat saya ni x sama macam kat m'sia.

    Btw, have tried a few of resipi kek kukus akak.Alhamdulillah setakat ni menjadi.Thank you so much for your lovely recipe :)

    ReplyDelete
  22. @Ain
    w'salam Ain..

    adehh..tlps pandang lak akak dgn komen ni...sorryyyy dear...

    susu pekat tu akak dh lupe brp gram berat nya. Maybe lbh krg dlm 370g kot..atau boleh guna dlm 300g je k. tq sudi singgah.. :)

    ReplyDelete
  23. salam dayang,

    nak tnye, 16 oz butter tu dicairkan atau yg pd suhu bilik ye?

    terima kasih.

    ReplyDelete
  24. @mamaAdzra

    w'salam....

    tak perlu dicairkan ye..biarkan pd suhu bilik jer...

    ReplyDelete
  25. ukuran cawan berapa gram? cawan besar mana?

    ReplyDelete

komen dan info amat-amat dialukan...terima kasih