Tuesday, June 21, 2011

Sup Tulang Pedas Masam


Assalamualaikum dan salam sejahtera semua....

Semalam tak dpt nak online sb tak ada letrik start dari pukul 11 pagi hinggalah ke petangnya. Adehh...tension betul...ter'miss' plak cerita Marimar. Nasib baiklah tak berlarutan sampai ke malam. Kalau tak, mau pengsann!....

Ok, hari ni nak tayang sup tulang. Dah byk kali buat siaran ulangan nih tp kali ni resepinya diedit sekali lagi. Jadilah resepi kedua. Actually lbh kurang sama jer dgn resepi2 lama. Cuma cara penulisan jer tak sama...heheh. Maklumlah, resepi main campak2 jer kan...tapi Alhamdulillah, mmg saaaaaaaaaaangat sedap dan berbaloi2! Bagi peminat sup yg masam2 pedas ni gerenti suka resepi ni. Yang tak minat pun pasti akan jatuh cinta. Jom cuba!

Sup Tulang Pedas Masam (resepi II)
resepi : DayangJack@DapurKu SaYang

Bahan-bahan :
  • 1 kilo tulang lembu (DJ campurkan sekali dengan beberapa ketulan daging biasa)
  • 1 sudu makan perencah sup + sedikit air dan bancuhkan (tak letak pun ok)
  • 1 peket sup bunjut atau rempah 4 sekawan
  • cili padi secukupnya (diketuk)
  • 2 biji bawang merah (ditumbuk)
  • 1 ulas bawang putih (ditumbuk)
  • 1/2 inci halia (ditumbuk)
  • 1/2 sudu makan lada hitam (ditumbuk)
  • 1/2 cawan jus limau nipis (lebih masam lagi bagus)
  • garam dan gula secukupnya
  • 1 labu bawang besar (dimayang)
  • bawang goreng
  • daun sup/daun bawang
  • ubi kentang, tomato dan karot untuk campuran
  • air secukupnya

Cara-cara :
  1. Masukkan tulang bersama air dan sedikit garam di dalam periuk. Jerangkan dengan api sederhana. Masak tulang untuk beberapa ketika sehingga lemak-lemak dan minyaknya keluar. Kemudian dengan menggunakan senduk atau sudu, buangkan atau cedok keluar minyak-minyak tadi hingga habis. 
  2. Tumis bahan-bahan tumbuk dan rempah hingga wangi. Masukkan perencah sup(jika suka). Tumis lagi hingga pecah minyak. Kemudian angkat dan masukkan ke dalam periuk berisi tulang tadi. (Masukkan sup bunjut jika tak menggunakan rempah 4 sekawan). 
  3. Masak hingga hampir empuk. Sentiasa tambahkan air panas jika sudah berkurangan. 
  4. Masukkan ubi kentang, karot dan bahan-bahan selebihnya. 
  5. Setelah masak dan empuk, tutupkan api. 
  6. Hidangkan sup ke dalam mangkuk dan hiaskan dengan daun sup, daun bawang dan bawang goreng.
  7. Makan panas-panas, sedaaapp!!

14 comments:

  1. ya Allah..bestnyer! mmg dah t'liur ni..

    ReplyDelete
  2. kecor jak liru kamek nanggak sup tulang ktk tok..zalim alu juak nayang time org lapa..hahaha..mintak ehhh

    ReplyDelete
  3. waduhhhh.. sangat terliur tengok sup ni... memang suka sangat hirup sup yg ada masam2 pedas gini...

    ReplyDelete
  4. Salam DJ..
    sya pun selalu wat versi camni...siap semangkok sup letak cili padi..limau .fuhh berasap ..ala2 siam style..:).

    ReplyDelete
  5. akakkk....
    nak semangkuk....
    sedappnya tengok....

    ReplyDelete
  6. Salam Dayang, amboiii ngencessnya akak tgk sup tulang Dayang ni...pas kat Kuantan semangkuk eeyyyy...hehe

    ReplyDelete
  7. @HaSue

    ada tinggal kuahnya sikit. ktk maok?? heheh.
    mun gia, polah jak...klak time makan tunggah kmk... :P

    ReplyDelete
  8. @MaDiHaA a.k.a Ratna
    tu ler psl kak...sup tulang ni mmg x jemu dimakan. mmg laku lah kat umh ni...Alhamdulillah.... :)

    ReplyDelete
  9. @faiez
    w'salam...

    tu yg best tu...sampai berasap tinga...heheh

    ReplyDelete
  10. @Mas
    tinggal kuah jer mas...huhu.
    mas kan rajin orgnya..bl plak nk try yg ni...pasti mas suke... :)

    ReplyDelete
  11. @Ummi
    w'salam kak...

    adehh2...tinggal kuah je ni kak..tu ler lmbt sgt ckp...hehe

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum akak...
    wah kalau dapat hirup kuahnya nie pun jadi ler akak... sedapnyaaa....

    ReplyDelete
  13. salam akak.. nih first time saya jengah blog akak.. dan dia sgt BEST!!! ari2 wat saya lapa.. hehe.. akak, saya nak request bole x? nak resepi masak sardin.. hehe.. saya slalu 'fail" masak sardin.. tQ..

    ReplyDelete

komen dan info amat-amat dialukan...terima kasih