Monday, June 06, 2011

Ikan Celup Tepung .. yang sangat rangup!


Assalamualaikum...

Hari ni kita layan plak ikan celup tepung. Tak dan plak nk posing cantik2 sb anak2 dah tak sabar nk ngap. Memang sedap dan rangup jer rasa ikan ni. Walaupun dah sejuk, tetap maintain rangup. Bahan-bahan utk buat batter pun amat ringkas dan tak perlu pakai telur. 

Jom layan resepinya yer. MeM ada byk tugasan lain lagi yg perlu disiapkan. Terima kasih sudi singgah. :)

Ikan Celup Tepung
Resepi : DayangJack@DapurKu SaYang

bahan-bahan :

  • Ikan kembong/mabong (dibersihkan)
  • 1 cawan tepung gandum 
  • 1 cawan air sejuk (dari peti ais) -/+
  • garam
  • 1 sudu besar marjerin
  • sedikit serbuk kunyit
Cara-cara : Blend kesemua bahan kecuali ikan hingga sebati. Batter hendaklah tidak terlalu pekat dan tidak terlalu cair. Kemudian, sediakan minyak secukupnya untuk menggoreng. Apabila sudah cukup panas, celupkan ikan ke dalam batter sejuk tadi dan gorenglah hingga garing keemasan. Toskan setelah masak. Kemudian, hidangkan panas-panas bersama nasi putih atau sos cili.



19 comments:

  1. Salam DJ. Wah, senang nya ya. Kalau mkn dgn nasi kerabu sedap ni.

    ReplyDelete
  2. As'salam Dayang

    Tu hari kak ct pun goreng ikan celup tepung gak, memang sedap tambah lagi makan time baru lepas goreng. krupp2 lagi tepung tu sangat sedap :D

    ReplyDelete
  3. Masakan ni simple tapi kalau dapat ikan fresh gerenti sedap.saya pun suka memasak gak

    ReplyDelete
  4. @HomeKreation
    w'salam...

    wah! lmk sik dgr khbr ktk...hope ok2 jak.. :)

    sebut jak nasik kerabu terus lapo sokmo...heheh

    ReplyDelete
  5. @CT Delima

    w'salam kak..

    a'ahlah ari tu penah nmpk kat blog akak...ms tu tgh diet...heheh

    mmg sedap kan mkn rangup2.. jap jer dh habis..bdk2 pun sukeee...

    ReplyDelete
  6. @Ms Bugbear

    ikan stail gini mmg nk kene guna yg fresh2 baru ler sedaaapp! :) tq

    ReplyDelete
  7. slam DJ..xpernah try goreng ikan camni..nanti k.atie nk cuba lah..

    ReplyDelete
  8. Salam DJ,
    Malam ni pun saya goreng ikan celup tepung gak..bila jguk sini x sangka nampak resepi yg sama tp saya guna telur

    ReplyDelete
  9. kak dayang..

    ikan ni tak perlu rebus dulu ke?

    ReplyDelete
  10. menarik..leh cuba..dh lama cari resepi ikan celup yg rangup..tk

    ReplyDelete
  11. wahhh...ranguppnya tengok ikan tu..
    cicah ngan sos sedapppkan kak...

    ReplyDelete
  12. aduh..kak DJ teringat kat kg lah tengok ikan celup tepung ni.klu kat kg sy memang femes lah ikan celup tepun cicah dgn sos keropok tu.duk mkn lak tepi pantai fuhhh..dah meleleh dah air liur ni.
    gayanya nak kena cari ikan kembong pulak blk opis ni
    kak DJ jom dtg melawat umah sy

    ReplyDelete
  13. @♥♥azatiesayang ♥♥

    w'salam kak...

    akak cube ler resepi ni nanti...mmg sedap tau... :)

    ReplyDelete
  14. @CikGu NOr
    w'salam..

    cam berjanji lak kte ni kan...hehe.

    apa2pun stail ikan celup tepung ni tetap sodaaappp!

    ReplyDelete
  15. @Wanieyra
    tak perlu. celup dan goreng jer. :)

    ReplyDelete
  16. @Mas
    ver sedap, mas. rasa2 ari ni nk buat lg sb belen batter ade lg. nasib baik buh dlm freezer... :)

    ReplyDelete
  17. @~~DAPUR KECIL KU~~

    tu ler kan..kalo makan dgn sos cili kat tepian pantai ni..alangkah best dan nikmatnyaaa...hehe

    ReplyDelete
  18. @suesofieyya
    boleh jer...selamat mencube yer...tq

    ReplyDelete

komen dan info amat-amat dialukan...terima kasih