Friday, May 27, 2011

Puding Kentang Berkaramel

Yuhuuuu!...resepi puding dah update!..sila2lah semak resepinya yer. Asyik tertangguh2 jer nak tulis resepinya...arrgghh! MeM dah terkena serangan virus 'M' jer sejak dua menjak nih...sabo jelah. Gambar puding ni pun ala2 kena serang virus gak. Malas nk fikir2 lagi dah....nasib baik puding kentang ni sedap dan kena dengan selera anak tekak. Sejuk hati...ermm

Puding stail gini mmg sesuailah bagi yg tak suka dengan bau telur. DJ pun tak berapa gemar sgt makan yg plain jer tu. Rasa mual2, dan boleh pengsan dibuatnya. Tapi my daughter jenis tak kesah. Asalkan ada karamel, dia mesti suka. Skrg ni pun dia dah boleh makan karamel pekat. 


Ok...mari kita layan resepinya....terima kasih sudi singgah dan tinggalkan jejak anda di sini.

Puding Kentang Berkaramel
Resepi : DayangJack@DapurKu SaYang


Karamel :
  • 1/4 cawan gula pasir
  • 1/4 cawan air panas
Cara-cara :
  1. Hanguskan gula sehingga keperangan dan masukkan air panas. Kacau segera supaya tidak berketul. 
  2. Kemudian ratakan pada loyang/bekas yang besesuaian. Sejukkan seketika.
Puding :
  • 1 biji kentang sederhana saiznya (direbus hingga empuk dan dipotong kecil-kecil)
  • 5 biji telur A (dipukul sedikit tetapi jangan sampai berbuih)
  • 1 1/2 cawan susu sejat/susu cair
  • 1/4 cawan air 
  • 1/2 cawan susu pekat manis
  • 1 sudu kecil esen vanilla
Cara-cara :
  1. Kisar kentang bersama semua bahan (kecuali telur) hingga sebati. 
  2. Satukan adunan tadi dengan telur yang sudah dipukul manja. Sebatikan perlahan-lahan dengan menggunakan senduk kayu atau hand whisk. Kemudian tapiskan.
  3. Tuangkan adunan ke dalam loyang/bekas yang berisi karamel tadi.
  4. Sediakan loyang yang agak besar dan isikan air panas secukupnya. Kemudian letakkan loyang puding tadi di tengah-tengahnya. Masukkan ke dalam oven. (membakar dengan kaedah bain marie)
  5. Bakarlah pada suhu 160-170C selama 40 minit atau sehingga masak. Bergantung pada suhu oven masing-masing.
  6. Setelah  puding masak, sejukkan terlebih dahulu sebelum diterbalikkan. 

19 comments:

  1. yey yey nak buat..yey yey nak buat..
    bestnyeeee tengok kan pudingnya tu..
    akak kite same same selera okeh...hehe

    ReplyDelete
  2. yey yey...dia nk buat...heheh
    wokeh kte same tp tak serupa... :D

    jgn lupe buat dua bekas..satu bekas tu anto kat akak tau... :P

    ReplyDelete
  3. Kak dayang,dari semalamduk tgu akak update resepi,kentang yg siap rebus mmg da lam peti,pastu tadi ptg sy godek2 sendri,refer ruding roti tuh,cuma tukar kentang..Alhamdulillah sedap,nih tgk rspi,mmg lbh kurng ngan puding roti gak,hehe..Syok2,sbb sy dah wat..

    ReplyDelete
  4. Saya suka puding di samping kek coklat ....nie lain sikit ada kentang emmm camana rasanya pulak ehhh ...kena antaq lah sepiring.

    ReplyDelete
  5. kentang tu jenis bise or yg russet punya? best ni masuk list n tunggu jwpan :)

    ReplyDelete
  6. Salam Dayang ... Hani mintak izin copy recipe mengancam ni. Anyway, just discover your blog today. Tersangat interesting and Hani suka sbb sukatan yg Dayang gunakan sesuai untuk keluarga kecil. Thank you once again and halalkan recipe2 yg Hani copy for my own personal reference only.

    ReplyDelete
  7. akak...mas baru jerk buat lagi puding roti karamel tu...
    hmmm...nak buat gak puding kentang ni nanti....
    sedappnya tengok...

    ReplyDelete
  8. amboi halus mulus jerr puding kentang DJ ni..tang meleleh2 tu yang tak tahan tu..ada lagik tak?

    err DJ dah buang ke cbox?kite mai selalu tgk xnmpk pun..nyorok ke mmg dah tadak?

    ReplyDelete
  9. Saalm Dj
    ehhh dah namenya kentang pasti sdp sure laku ni kalau but ank2 pun suka kentang..ehhh ingat an di kukud rupannya di bakar yeee ok leh try...tq resepi

    ReplyDelete
  10. @Zaliedana
    wahh! lajunya mcm jet plak...heheh. Alhamdulillah..sedap kan puding nih...akak mmg suke puding kentang ni...kalo tanpa karamel pun sedap gak..ade resepinya dlm blog akak ni. selain kentang, keledek merah pun sedap banget kalo buat stail gini... :)

    ReplyDelete
  11. @noor
    kalo nk tau rasanya kene try dulu ler yer... InsyaAllah sedap... :)

    ReplyDelete
  12. @StarAnise
    DJ guna kentang biase jer..yg jenis lain pun ok gak..selamat mencube yer!

    ReplyDelete
  13. @Hani in Canada

    w'salam..

    salam kenal...trm ksh krn sudi berkunjung dan follow dis site. Selamat mencube resepi2 di sini. Semoga dpt memenuhi selera Hani sekeluarga, InsyaAllah. thanks again.

    ReplyDelete
  14. @Mas
    tq dear...buat byk2 tau...akak nk gakk!...heheh

    ReplyDelete
  15. @lina_pg

    halus mulus sb pakai SK II..ekeke

    bl nk try tu lina??..jgn lupe buat byk2 tau...hehe

    cbox mmg dh lama buang ler dear...hehe

    ReplyDelete
  16. @Sheila Shafeareen
    w'salam kak...

    mmg sedap puding ni tau..nanti try ler yer. nak kukus pun boleh..tp DJ bako jer...hehe

    ReplyDelete
  17. salam dj,tgk gmbr pon dh tergoda....cantikkk!..ada lgi ke! nk cikittt...:) tq dear zila66

    ReplyDelete
  18. salam dj,nih kali kedua beri salam..tadi dh antor tapi..xmsuk lagi...pegawal xkasi msuk lh hehe...cuba lgi puding punya psal...cantikkkkk puding tu! tgk gmbr dh tergoda.....tq dear..zila66

    ReplyDelete
  19. Kenapa puding sy tak lekang Dari bekasnya.
    Saya bakar dalam ka sorrel

    ReplyDelete

komen dan info amat-amat dialukan...terima kasih