Yuhuuuu!...resepi puding dah update!..sila2lah semak resepinya yer. Asyik tertangguh2 jer nak tulis resepinya...arrgghh! MeM dah terkena serangan virus 'M' jer sejak dua menjak nih...sabo jelah. Gambar puding ni pun ala2 kena serang virus gak. Malas nk fikir2 lagi dah....nasib baik puding kentang ni sedap dan kena dengan selera anak tekak. Sejuk hati...ermm
Puding stail gini mmg sesuailah bagi yg tak suka dengan bau telur. DJ pun tak berapa gemar sgt makan yg plain jer tu. Rasa mual2, dan boleh pengsan dibuatnya. Tapi my daughter jenis tak kesah. Asalkan ada karamel, dia mesti suka. Skrg ni pun dia dah boleh makan karamel pekat.
Ok...mari kita layan resepinya....terima kasih sudi singgah dan tinggalkan jejak anda di sini.
Resepi : DayangJack@DapurKu SaYang
- 1/4 cawan gula pasir
- 1/4 cawan air panas
- Hanguskan gula sehingga keperangan dan masukkan air panas. Kacau segera supaya tidak berketul.
- Kemudian ratakan pada loyang/bekas yang besesuaian. Sejukkan seketika.
- 1 biji kentang sederhana saiznya (direbus hingga empuk dan dipotong kecil-kecil)
- 5 biji telur A (dipukul sedikit tetapi jangan sampai berbuih)
- 1 1/2 cawan susu sejat/susu cair
- 1/4 cawan air
- 1/2 cawan susu pekat manis
- 1 sudu kecil esen vanilla
Cara-cara :
- Kisar kentang bersama semua bahan (kecuali telur) hingga sebati.
- Satukan adunan tadi dengan telur yang sudah dipukul manja. Sebatikan perlahan-lahan dengan menggunakan senduk kayu atau hand whisk. Kemudian tapiskan.
- Tuangkan adunan ke dalam loyang/bekas yang berisi karamel tadi.
- Sediakan loyang yang agak besar dan isikan air panas secukupnya. Kemudian letakkan loyang puding tadi di tengah-tengahnya. Masukkan ke dalam oven. (membakar dengan kaedah bain marie)
- Bakarlah pada suhu 160-170C selama 40 minit atau sehingga masak. Bergantung pada suhu oven masing-masing.
- Setelah puding masak, sejukkan terlebih dahulu sebelum diterbalikkan.
yey yey nak buat..yey yey nak buat..
ReplyDeletebestnyeeee tengok kan pudingnya tu..
akak kite same same selera okeh...hehe
yey yey...dia nk buat...heheh
ReplyDeletewokeh kte same tp tak serupa... :D
jgn lupe buat dua bekas..satu bekas tu anto kat akak tau... :P
Kak dayang,dari semalamduk tgu akak update resepi,kentang yg siap rebus mmg da lam peti,pastu tadi ptg sy godek2 sendri,refer ruding roti tuh,cuma tukar kentang..Alhamdulillah sedap,nih tgk rspi,mmg lbh kurng ngan puding roti gak,hehe..Syok2,sbb sy dah wat..
ReplyDeleteSaya suka puding di samping kek coklat ....nie lain sikit ada kentang emmm camana rasanya pulak ehhh ...kena antaq lah sepiring.
ReplyDeletekentang tu jenis bise or yg russet punya? best ni masuk list n tunggu jwpan :)
ReplyDeleteSalam Dayang ... Hani mintak izin copy recipe mengancam ni. Anyway, just discover your blog today. Tersangat interesting and Hani suka sbb sukatan yg Dayang gunakan sesuai untuk keluarga kecil. Thank you once again and halalkan recipe2 yg Hani copy for my own personal reference only.
ReplyDeleteakak...mas baru jerk buat lagi puding roti karamel tu...
ReplyDeletehmmm...nak buat gak puding kentang ni nanti....
sedappnya tengok...
amboi halus mulus jerr puding kentang DJ ni..tang meleleh2 tu yang tak tahan tu..ada lagik tak?
ReplyDeleteerr DJ dah buang ke cbox?kite mai selalu tgk xnmpk pun..nyorok ke mmg dah tadak?
Saalm Dj
ReplyDeleteehhh dah namenya kentang pasti sdp sure laku ni kalau but ank2 pun suka kentang..ehhh ingat an di kukud rupannya di bakar yeee ok leh try...tq resepi
@Zaliedana
ReplyDeletewahh! lajunya mcm jet plak...heheh. Alhamdulillah..sedap kan puding nih...akak mmg suke puding kentang ni...kalo tanpa karamel pun sedap gak..ade resepinya dlm blog akak ni. selain kentang, keledek merah pun sedap banget kalo buat stail gini... :)
@noor
ReplyDeletekalo nk tau rasanya kene try dulu ler yer... InsyaAllah sedap... :)
@StarAnise
ReplyDeleteDJ guna kentang biase jer..yg jenis lain pun ok gak..selamat mencube yer!
@Hani in Canada
ReplyDeletew'salam..
salam kenal...trm ksh krn sudi berkunjung dan follow dis site. Selamat mencube resepi2 di sini. Semoga dpt memenuhi selera Hani sekeluarga, InsyaAllah. thanks again.
@Mas
ReplyDeletetq dear...buat byk2 tau...akak nk gakk!...heheh
@lina_pg
ReplyDeletehalus mulus sb pakai SK II..ekeke
bl nk try tu lina??..jgn lupe buat byk2 tau...hehe
cbox mmg dh lama buang ler dear...hehe
@Sheila Shafeareen
ReplyDeletew'salam kak...
mmg sedap puding ni tau..nanti try ler yer. nak kukus pun boleh..tp DJ bako jer...hehe
salam dj,tgk gmbr pon dh tergoda....cantikkk!..ada lgi ke! nk cikittt...:) tq dear zila66
ReplyDeletesalam dj,nih kali kedua beri salam..tadi dh antor tapi..xmsuk lagi...pegawal xkasi msuk lh hehe...cuba lgi puding punya psal...cantikkkkk puding tu! tgk gmbr dh tergoda.....tq dear..zila66
ReplyDeleteKenapa puding sy tak lekang Dari bekasnya.
ReplyDeleteSaya bakar dalam ka sorrel