Bagi yg belum pernah makan laksa Sarawak ni, sila2lah cuba resepinya. Sekali makan mesti nak lagi dan lagi. Kalau tak dapat nak carik pesnya, bolehlah cuba buat sendiri.
DJ dh lama gak tak makan laksa ni. Hari tu berangan2 nak makan...siap berangan dgn mek Sue tu lagi kat FB...hehe. Akhirnya tercapai gak hasrat di hati. Pas ni akan adalah siaran ulangannya. Jom layan resepinya. Sedaaaappp!
Pes Laksa Sarawak
Bahan-bahan : anggaran 200 gm
- 8 biji bawang merah*
- 4 ulas bawang putih*
- 10-12 tangkai cili kering*
- 1 inci lengkuas*
- 1 sk ketumbar
- 1 sk jintan manis
- 1 sk jintan putih
- 3 biji buah keras*
- 2-3 batang serai*
- 1 inci belacan bakar*
- 1/4 cawan kacang tanah (digoreng)
- 1/4 cawan bijan (digoreng tanpa minyak)
- sedikit garam
- sedikit minyak utk menumis
Cara-cara :
- Kisar lumat bahan-bahan yang bertanda *.
- Bahan-bahan seperti jintan manis/putih, ketumbar, kacang tanah dan bijan dikisar/ditumbuk halus terlebih dahulu sebelum disatukan dengan baha-bahan bertanda *.
- Panaskan minyak. Tumis bahan-bahan tadi sehingga keperangan. Tambah garam dan sedikit gula. Kacau rata-rata.
- Simpan di dalam bekas yang bertutup dan masukkan ke dalam peti sejuk sekiranya ingin menyimpan lama.
Laksa Sarawak (Resepi II)
bahan-bahan : 6-8 orang makan
- 200 g pes atau perencah laksa (DJ guna pes laksa HJ Manan)
- isi ayam secukupnya (direbus dan dicarik halus)
- 1/2 kilo udang basah
- 1 bungkus mihun (direndam dan dicelur)
- 4 biji telur (didadarkan dan dihiris halus)
- 2 batang serai (diketuk)
- 200-250 ml santan pekat
- garam dan gula secukup rasa
- taugeh (dicelur)
- sedikit daun ketumbar (diracik)
- limau kasturi secukupnya (dibelah dua)
Cara-cara :
- Sediakan 2 liter air dalam periuk. Jerangkan. Kemudian masukkan udang yang sudah dibersihkan bersama serai. Rebus hingga udang masak. Kemudian toskan udang. Air rebusan tadi jangan dibuang. Sebaliknya masukkan pes laksa dan kacau menggunakan api perlahan.
- Masukkan santan dan perasakan dengan garam dan sedikit gula.
- Masukkan mihun ke dalam mangkuk, letakkan bahan-bahan seperti taugeh, telur, daun ketumbar, isi ayam dan telur. Tuangkan kuahnya dan perahkan dengan limau kasturi. Hidangkan panas-panas. Untuk menyedapkan lagi rasanya, masukkan sedikit sambal udang kering.
Resepi Sambal Udang Kering
bahan-bahan :
- 6 biji bawang merah (dikisar)
- 2 ulas bawang putih (dikisar)
- sedikit belacan bakar (dikisar)
- segenggam udang kering (dikisar/ditumbuk halus)
- 4-5 sudu makan cili kisar/cili giling secukupnya
- sedikit air asam jawa
- garam dan gula
Car-cara :
Tumiskan bahan-bahan kisar dan cili kisar tadi hingga pecah minyak. Perasakan dengan garam dan gula dan masukkan air asam jawa. Kacau hingga pekat.
akakkk..
ReplyDeletebila tengok laksa akak ni, saya pun teringat la ada pes hj manan ni dlm peti es. sekali tengok..ayakkk dah expired awal tahun lepas lagik.. hahaha.
cemana nak buat ni? kena call hj manan la nampaknya.. haha.. akak saya yg duk swak tu still berpantang kat sini lagi.tak dpt la nak ngirim.hehhee..
assalam dayang,
ReplyDeletepernah makan laksa sarawak ni masa berkunjung ke sarawak dulu...rasa sedap..pas tu teringin nak cuba sendiri..tapi nak cari pes tu payah nak jumpa..lastnya duk mengidam jer..tapi sekarang dah boleh lah buat sendiri dengan resepi pes dayang ney..seronoknya..mekasih dayang..
waa..tayang laksa serawak yee.. memg mbeless..dulu akak permah buat resipi DJ ni untuk openhouse hari raya dan jamuan sek akhir tahun sekolah ank
ReplyDeleteSalam DJ..apa kabar?lama k.atie xnginggah kat sini..nampak sedap laksa sarawak tue tp xpernah makan...
ReplyDeletekak dayang, mas selalu beli jerk laksa sarawak ni...
ReplyDeleteada jiran berniaga laksa ni...
memang sedapppp...
terliurnya tengok laksa kak dayang tu...
haih...laksa ni kalau dimakan memang sedap...tapi nk buatnya tu mmg perlu kesabaran....lebih2 lagi budak baru nk blaja mcm sy ni ha...
ReplyDeletekmk pun nak ngentri laksa sarawak..sob sob...loading asik failed...
ReplyDeleteekceli td kmk dah ngomen 1st place..tp x masuk rupanya..huwaa
Hadoii Dayang, tadi dah terkecur kat FB, ni masuk sini lak...lg laaa...huhuuu...nak kena buat jugak la nmpaknya...terasa2 kat tekak nih..
ReplyDeleteDJ, laksa ni paling akak suka. Kat semenanjung senang nak jumpa kat mana2 restoran besar, nak mkn takyah buat tp kat sabah ni akak tak jumpa la....huhu...kena buat sendiri nampaknya.
ReplyDeleteassalamualaikum tuan rumah,
ReplyDeletesalam kenal, sedap2nya masakan di sini... saya suka & follow ye
Dah lama teringin nak makan laksa sarawak ni, tp bila tgk resipinya..alahai..banyak barang dan step nyer... so cancel lah... kita cari kat Laksa Shake jer lah.. ataupun kat Noraini's Cafe..
ReplyDelete@izahdaut
ReplyDeleteala...cian nya dia...dh expired lak pes tu erkk...eh, tp kan izah x suke laksa kan?...hehe
xper ler, lenkali dtg umh akak mkn laksa eh..akak buat yg spesel punyer... :)
@Iza Akma
ReplyDeletesama2...selamat mencube yer. :)
@norlie
ReplyDeletea'ah kak...dh lm sgt x mkn..mengidam bkn main lg dh ni...hehe.
o ya, akak dulu penah buat pesnya kan...trm ksh byk2 yer krn sudi mencube resepinya... :)
@♥♥azatiesayang ♥♥
ReplyDeletew'salam kak...alhamdulillah...sht. tq. dh lm gak kte x borak2..hehe.
laksa ni mmg sedap sgt kak..nanti2 silalah cube k. :)
@Mas
ReplyDeletekalo camtu senanglah..xyah buat2 dh..beli jek...hehe
akak pun, kalo ade deeja moss jual laksa tu kat area akak, boleh jer pi beli utk mkn sorang2...heheh
@nuwairani ismail
ReplyDeletexper,...take ur time bebeh :)
@HaSue
ReplyDeleteada antu kali kat petak komen tok sb ya komen pandey ilang indah...haha...
yalah, cam b'janji jak kita tok mkn laksa eh...hehe
@Ummi
ReplyDeletemmg kene buat tu kak...nanti jgn lupe jemput dyg skali, orait...hehe
@~~zAnAfAhMi~~
ReplyDeleteo yer ker? a'ah ler... sb dulu2 time 90-an penah duduk kat Sabah selama setahun tp mmg xde ler laksa ni kat sana...ermm..mmg kene buat sendiri ler jwbnya...hehe
@Amie
ReplyDeletew'salam..
salam kenal...trm ksh yer sudi singgah dan follow blog ini... :)
@Cendana Kasih
ReplyDeletekalau dh ade kat cafe n kedai, beli jer..xyah pening2..
resepi ni all in 1. lengkap dgn sambal n pes...sb tu nampak byk...ekceli, bl nk prepare tu senang jer...hasilnya pun berbaloi2 :)
bestnya lagi lee terliurrr....baru lps bertandang umah kak nor...sue ada pes niii...tp lom try lagi...(xtahu cara sebenarnya)....sue follow akak yaaaaa
ReplyDeleteSalam Dayang. Mudah rupanya buat ya. Kjee ada laksa paste Hj Manan kiriman Hasue dari Miri. Nanti nak cuba buat guna resipi you. TQ
ReplyDeleteAssalam empunya blog, tkasih atas resepinya. kak zah memang cari cara nk buat pesnya, maklum lah dispore tk jual ready made paste. Pernah mkn laksa ni, memang sedap.Trima kasih skali lagi..insyaAllah jika ada kelapangan akan kak zah coba.
ReplyDeletesya baru dpt pes laksa sarawak ni dari teman yg dduk di sarawak...pagi ni tergerak nak buka resepi laksa ni...terus pilih dayang pya...npk menarik...sya sgt suka makanan laksa ni masa time kerja dlu...rasa nya 10 thun sya tak makan laksa ni...jadi sya akan buat sendiri dan ikuti resepi dayang ni...qaseh eena penang
ReplyDeletesalam kak dayang... terliur la tgk laksa sarawak akak tu.. pes laksa dah ada.. nnt leh la buat..sy c&p resepi akak ye...
ReplyDeletenampk mcm sedap je kak...nak kne try buat la,sy suke :)
ReplyDeleteMemg nmpk mgiurkn!pes haji manan tu da berzaman dalam peti.harms cuba!!!
ReplyDeletePes hj manan da ade,leyh la try resipi kak dayang ni.urm,nampak mgiurkan!!tq kak dayang!!!!
ReplyDelete