Wednesday, April 06, 2011

Puding Milo Kukus

Sekali tengok macam kek jer kan...hehe. Biasanya DJ kukus dalam bekas-bekas kaca kecik. Biar nampak comel sket. Tapi entah kali ni bubuh dalam satu bekas jek. Saja nk buat kelainan. Bila dah siap kukus, biarkan puding ni sejuk terlebih dahulu...pas tu barulah diterbalikkan. Memang sekali pandang tu nampak mcm kek coklat jer....hehe. Kalau nak dibakar cara bain marie pun boleh. Lagi nampak cantik hasilnya..mcm nk buat puding gula hangus tu gak...halus dan licin jer kulitnya...kan3x?....Apa-apapun rasa puding ni maintain sedaaappp!...

Ni lah antara yg DJ sempat buat hari ni... sebagai pelengkap makan siang. Teringin benar nak buat lassi mangga...tapi stok mangga lak dah habis. hmmm...tak apalah...lenkali saja.

Jom semak resepi puding nih. Memang teramat senang nk buat. Pendek katalah, budak darjah 1 pun boleh buat tau...ahakss...

Puding Milo Kukus
Resepi : DapurKu SaYang@dayangjack.blogspot.com

bahan-bahan : 2-3 orang makan
  • 1 cawan milo
  • 1 cawan susu segar 
  • 1/2 cawan gula perang (boleh tambah lagi ikut citarasa)
  • 2 biji telur A
  • 1 sudu kecil esen vanilla
Cara-cara :
  1. Sediakan pengukus. Jerangkan airnya. Sediakan bekas tahan panas untuk puding. Jika nak buat satu bekas, sapukan sedikit mentega. 
  2. Kisar semua bahan di atas KECUALI telur hingga sebati. Ketepikan.
  3. Dalam bekas yang lain, pukul atau kacau telur perlahan-lahan tetapi jangan sampai berbuih. 
  4. Satukan telur dengan bahan yang dikisar tadi. Kacau sebati. Kemudian tapiskan.
  5. Tuangkan ke dalam bekas tahan panas. Tutupkan dengan kertas foil/aluminium. Kemudian kukuslah selama lebih kurang 30-40 minit. 
  6. Setelah masak, biarkan ia sejuk terlebih dahulu. 
***Kalau suka serbuk kulit kayu manis, bolehlah bubuh sket dalam adunan.


33 comments:

  1. Assalamualaikum Dayang...cantiknya puding milo kukus ni...x penah buat lg...tengokkan teksturnya tuh..woow..mst sedap...kena try gak nampaknya, pjg dah list nih..huhu

    ReplyDelete
  2. @Ummi

    w'salam kak,

    tq...InsyaAllah sedap puding ni kak. Kalau ade stok milo mmg rasa nk dibuat puding jek...hehe. Last time ade buat versi bakar tapi lupe lak nak tayang. Tp kedua2 versi ni sedap. Selamat mencube yer kak... :)

    ReplyDelete
  3. simplenya bebahan..
    tapi nampak sangat sedapppppp....

    ReplyDelete
  4. Assalam Kak DJ,sungguh menyelerakan puding ditambah pulak ngn hiasannya..kasi ajar sikit mcmna nak hias dia boleh gitu hehehe..insyaALLAH ada masa n bahan2 saya nak cuba buat..

    ReplyDelete
  5. best ni, semua bahan ada plak tu kat umah... urmmmm.. tunggu rajin ngan tak rajin jer... hehehe

    ReplyDelete
  6. @Mas
    Alhamdulillah....mmg kene dgn selera anak2... :)

    ReplyDelete
  7. @Siti Indrawati

    w'salam...

    yg hiasan tu adalah belen whip topping buat kek coklat ari tu..
    tu yg deko entah ape2 jer...dh xde keje...hehe

    ReplyDelete
  8. @Sari Yusa Ibrahim

    fuhh3!..dah tiup dah..moga2 rajin pas ni ekk... :D

    ReplyDelete
  9. Salam Dayang. tgk pun dah tau puding milo ni sedap.cara nak buat pun senang je. Akan datang blh cuba ni..

    ReplyDelete
  10. kak dayang ...yg ni pun nak kopipes..mcm senang je..nak lak pakai kukus...lagi la sy suka...
    mintak ye...;)

    ReplyDelete
  11. salam..yg susu segar ni pakai susu ape ye?

    ReplyDelete
  12. @sue

    w'salam..

    susu segar jenis ape2 pun boleh tmasuk yg low fat.

    ReplyDelete
  13. Salam dari s'pura....
    You selalu gunakan sukatan cawan...agak2 berapa gram?

    ReplyDelete
  14. @Isyah
    w'salam,

    i biasa guna cawan metrik.

    1 cawan tepung = 125 g
    1 cawan air = 250 ml
    1 cawan koko = 100 g

    boleh refer pd Sukatan Imperial/Metrik kat label. tq

    ReplyDelete
  15. @DJ Dayang
    Alhamdulillah t'kasih...:)

    ReplyDelete
  16. kak dayang,nadia dah try resepi ni and ada review di blog nadia...harap kak dayang tak marah ea...anyway,puding ni sedap... =)

    ReplyDelete
  17. As-salam.... Dayang, nak tanya sikit ye, kalau guna acuan yg kcik2 tu kna tutup dgn aluminium foil gak ke?

    ReplyDelete
  18. @Liyana
    w'salam,

    seelok2nya kene tutup dgn kertas foil yer. tq

    ReplyDelete
  19. tumpang tanya.. i ni baru belajar..
    susu segar ni u pakai susu apa eh?

    ReplyDelete
  20. @Anonymous

    susu ape2 pun boleh guna. kdg2 i beli Goodday, Sky Fresh, atau Dutch Lady Low Fat Milk.

    ReplyDelete
  21. bole tak nak copy? bukan kopi. bolehh?

    ReplyDelete
  22. kalau guna susu cair ..bole ke?br nk cuba tp fresh milk xde stock kt rmh...

    ReplyDelete
  23. kalau milo tu ganti ngan koko boleh ke? n klu tutup ngan plastik wrapping tu jek boleh x?

    ReplyDelete
  24. @~elysony~

    boleh tp gula kene tambah sket lg yer sb koko ni ade pahit sket. slmt mencube :)

    ReplyDelete
  25. as salam, kak DJ Dayang..pe yg akak mksud kan dengan 'Satukan telur dengan bahan yang dikisar tadi. Kacau sebati. Kemudian tapiskan'. tapiskan macam mane??

    ReplyDelete
  26. @Anonymous

    w'salam...

    semua bahan kecuali telur diblend/dikisar sampai sebati. Pas tu satukan dgn telur. kacau perlahan2. kemudian tapiskan dengan menggunakan penapis supaya adunan x berketul2. selepas tu, masukkan ke dlm bekas/mangkuk thn panas. tutup dgn kertas foil dan kukus. hrp jelas yer. tq

    ReplyDelete
  27. wah2 kelihatan sangat sodap.. Memula tengok ingatkan kek tadi..hehehehe...

    ReplyDelete
  28. Kak, tumpang tanye. kene kisar gune mixer ke? if kacau2 macamtu je, tak boleh eh? :)

    ReplyDelete
  29. @Anonymous

    kisar dgn blender jer kalau xleh dgn mixer. kalau kacau2 mcm tu je tkt nanti adunan tak sebati. selamat mencube yer.

    ReplyDelete

komen dan info amat-amat dialukan...terima kasih