Hmm....tinggal 2 potong jer ni. Ingatkan mls nak shoot dah tp rugi kalau tak join member2 lain yg dh buat kek mabeles ni kan. Actually, DJ dh pun buat malam tadinya...lepas bakar tu tak sabarlah nak tunggu sejuk. Yalah kan, CMG kata kek ni antara yg paaaling sedap, then Sue plak kata memang sedap, apalagi, aku pun nak rasalah kesedapan kek ni...mula2 potong sket jer, pas tu rasa sket, pas tu potong lagi..makan lagi...last2 tinggal 1/2...ah sudah!...mmg tak boleh diet ler pas nih....huhu.
Overall, puas hatilah buat kek kastard nih. Derhaka sket jer. Resepinya tak diubah atau diedit langsung. DJ cuma tambah perisa coklat dan perisa pandan jer utk dua lapisan tu. Saja nk tunjuk kastardnya ituu..wlpn mcm x nampak jek..ekeke. Apa2pun, mmg best! Trm ksh kpd empunya resepi, Kak Ida. Kpd Mat dan Sue juga, trm ksh krn sudi rekemen resepi nih. Sesiapa yg belom buat lagi, silalah cuba yer. Kak Nor (aik dah buat eh..hehe), Ita, lina_pg, kak Rosaliza, Izah, dll bila lagi???... :P :D
Seperti biasa, Sue, mem nak kopipes resepi tok dari dapur kitak. makasih byk2 oo...nanglah nyaman koh...habislah diet kita tok eh...hihik.
Custard TeaCake
Source: Kak Ida & Che Mat Gebu & HaSue@sue-hasue.blogspot.com
BAHAN KEK :-)
125 gram mentega -hasue guna marjerin (DJ guna mentega)
1/3 cawan gula halus @ gula kastor
1 biji telur gred A
3/4 cawan tepung naik sendiri (self raising flour)-hasue guna 1/2 cawan tepung gandum+1 sudu kecil b.powder (DJ tak ubah)
1/2 cawan tepung kastard
1/2 camca teh esen vanilla
BAHAN KASTARD :-) (hasue buat 2 adunan filling nih utk sebiji kek.. :D) (DJ tak ubah)
1 camca besar tepung kastard
1 camca besar gula kastor
2/3 cawan susu segar (mat guna 70% susu sejat IDEAL + 30% air)
15 gram mentega (kurang lebih 1 camca teh)
2 camca teh esen vanilla
Source: Kak Ida & Che Mat Gebu & HaSue@sue-hasue.blogspot.com
BAHAN KEK :-)
125 gram mentega -hasue guna marjerin (DJ guna mentega)
1/3 cawan gula halus @ gula kastor
1 biji telur gred A
3/4 cawan tepung naik sendiri (self raising flour)-hasue guna 1/2 cawan tepung gandum+1 sudu kecil b.powder (DJ tak ubah)
1/2 cawan tepung kastard
1/2 camca teh esen vanilla
BAHAN KASTARD :-) (hasue buat 2 adunan filling nih utk sebiji kek.. :D) (DJ tak ubah)
1 camca besar tepung kastard
1 camca besar gula kastor
2/3 cawan susu segar (mat guna 70% susu sejat IDEAL + 30% air)
15 gram mentega (kurang lebih 1 camca teh)
2 camca teh esen vanilla
bahan-bahan yang DJ tambah :
- 1 sudu besar serbuk koko + 1 sudu besar air panas (dibancuhkan)
- 1 sudu kecil pandan paste + pewarna hijau epal
1. UNTUK KASTARD :- Satukan semua bahan untuk kastard kecuali mentega dan esen vanilla. Kacau rata dengan whisk dan masak dengan api perlahan sambil terus dikacau hingga pekat. Padam api, tambah mentega dan esen vanilla, kacau rata dan biar sejuk. Ketepikan.
2. Panaskan oven pada suhu 175C, lenser tin bulat saiz 7 inci (mat guna acuan kaca macam dalam gambar). Ketepikan.
3. Putar mentega dengan gula halus hingga berkrim, masuk telur dan putar hingga kembang. Tambah esen vanilla. Perlahankan kelajuan, masukkan tepung naik sediri + tepung kastard sedikit demi sedikit hingga habis. Gaul rata. (DJ bahagi dua adunan: satu bahagian dicampurkan dgn bancuhan koko dan satu lagi perisa pandan)
4. Masukkan 1/2 adunan ke dalam bekas yang telah disediakan, ratakan dan buat sedikit lubang ditengah2nya. Tuang kastard, ratakan dan tutup dengan baki adunan, ratakan dan bakar selama 30 minit atau hingga masak.
5. Sejukkan sebelum dihidangkan. Jika suka boleh ayak gula aising atas permukaan kek sebagai penyeri...Selamat mencuba!!!
Perfect layers of cake, looks so yummy.
ReplyDeleteoooo derhaka gak ek.. gimme 5 :)
ReplyDeletesalam DJ - mmg dh masuk list tgh tunggu masa nak buat ni...tambah sifu2 semua dh buat..tak leh jadi ni :)
ReplyDeleteakak pun dah buat!!!!
ReplyDeletehahaha..nang ke siney dah diet tok..makan kek buat2 lupak jak laa diet yaa...nang kacak jak kek org menderhaka tok eh..sila buat selalu..yg belen ya berik kamek jak deng..ekeke
ReplyDeleteWah akak pong dah join da club eh..Hihihi..sedap ek kak,nnti kalo buat lagi meh ckit yer,ngee..
ReplyDelete@Umm Mymoonah
ReplyDeletethanks 4 the compliment... :)
@K.Nor
ReplyDeletehehe....x sangka eh kak... :D
@lina
ReplyDeletew'salam...
haa..bl nk buat tuu??...nanti jgn lupe buatkan kte seloyang kecik tau...hehe
@Wanieyra
ReplyDeletehehehe...tringin sgt nk rasa kek yg dikatakan super power nih...Alhamdulillah...habis licin dah
@HaSue
ReplyDeletehehe..buang jak ke laut diet ya..mencik mek koh...berangan nk kurus tp sik juak ke siney...huhu
bl dh frust tension tok maok ajaklah molah kek makan kek...ekeke
belen kek ya pun dh abis, sue. maap... :D
@Zaliedana
ReplyDeletetry ler join the club...hehe. sedap tau kek ni. mmg akak rekemen sgt2. nak buat lg??..hehe..akak kene stop dulu aktviti makan2 kek minggu ni..hehe
Salam DJ..kann dah kataaaa....saya kata je makan 1 potong....esok nya rembat lagi 1 tanpa rasa bersalahhhh...lepas tu kann...kann..kann..termakan 1/2 potong lagiiiiiiiiiii...whaaaa!!!!!...
ReplyDeletekak dayang..sedappkan kek ni..mas pun dah buat pagi tadi..dah abiss pun ..he..he...
ReplyDeletewahhh..bagus la versi derhaka tu..jadi cantik kek tu....
@Mat Gebu
ReplyDeletew'salam Mat,
mmg...rasa nk menangis je mkn kek ni tau...inti kastardnya itu yg xleh nk tahan nengok..time panas2 tu kan siap meleleh lagi lps potong...terus ngap. waduhh! sedap bangat!.. mmg xleh jd nih..nk pi register LWM lah..eheh
@Mas
ReplyDeletetq mas, mmg sedap. Akak dah nk pengsan dah ni (pinjam kata2 CMG)...haha
aduhhhhh...dah byk dapur akak skodeng sumer pakat wat teacake ni...tak leh jd ni.......tak leh jadi...huhuhu
ReplyDelete@NoorMasri
ReplyDeletehehe..tak sangka lak hari ni hari menayang kastard..hehe. akak nk join the club??...jom!
Dayang, cantik lak nampak layer2 tu..kreatif3x...:)lain kali nak layer cam ni gak le...
ReplyDeleteAssalam kak, wah dh byk dapur dh tayang ni terguda tul la nk juga rasa kesedapan kek itew...hehe
ReplyDeletesalam. wahh..glamour btl lah kek ni hari ni..! nak kena try jgk, mana blh tahan tgk dgn mata je, lidah pn dh tak sabar nak merasa ni.
ReplyDeletewah.. cantik nyerr.. tergoda tgk...
ReplyDeletesalam kak dyg..lama lyza x singgah ke umah akak ni..byk sgt yg sedap2..byk yg lyza berkenan..masuk list nih..halal kan ye kak dyg..tq
ReplyDelete@Bee
ReplyDeletetq...dyg letak layer konon2nya biar nampak inti kastard tu...hehe. tp rasa ttp maintain sedap dan bertambah sedap sb dah bubuh perisa...hehe
@Nieza
ReplyDeletew'salam,
tu ler psl. cam kbtln lak minggu ramai yg buat...kuat gak virus nih..hehe. nieza bl lagi?? :P
@niey_muhaini
ReplyDeletew'salam...
btl tu, kalo tak buat, manalah kte nk tau rasanya kan...hehe
selamat mencube yer...
@Diana @ Melley Mey
ReplyDeletetm ksh...hehe. kastard ni tak rugi dicube....
@Lyza
ReplyDeletew'salam...
lm x singgah xper, janji x lupe akak...hehe. hrp2 lyza sht hendakyer yer. selamat mencube resepi2 di sini! tq
Waaaaaaaaaaaaahhh sumaaa olaaang sudah bikin...gua bila mau bikin nih...adeeeeiii...Mat, tlg pujuk Dayang ni bg akak 1/2 loyang...boleh kan Dayang..hehehe
ReplyDeletesalam...yuhuuu..dj!VaVaVaaa...kacak bangat teacustard mu itew..bak mai le spotong,3,4p0tong..hehehe..memang sedap p0n.jijah(nama glamer kat tmpt kije neh)bwk p opis,kgkwan ckp sedap.kek ape ni.smuanye pestem terai ngap..huhu..nak wat lagi lah.DJ,klu blik kuching gune MAS,bgthu jijah ye.leh dating n salam pelok arab kat apot.mcm baru2 ni jumpe c hana yg blik dri j0p0n tuh..
ReplyDeletek.dayang, kek ni blh d kukus ke? bab2 bakor ni failed lak..
ReplyDelete