Wednesday, March 23, 2011

Custard TeaCake....versi derhaka..wink wink

Hmm....tinggal 2 potong jer ni. Ingatkan mls nak shoot dah tp rugi kalau tak join member2 lain yg dh buat kek mabeles ni kan. Actually, DJ dh pun buat malam tadinya...lepas bakar tu tak sabarlah nak tunggu sejuk. Yalah kan, CMG kata kek ni antara yg paaaling sedap, then Sue plak kata memang sedap, apalagi, aku pun nak rasalah kesedapan kek ni...mula2 potong sket jer, pas tu rasa sket, pas tu potong lagi..makan lagi...last2 tinggal 1/2...ah sudah!...mmg tak boleh diet ler pas nih....huhu. 

Overall, puas hatilah buat kek kastard nih. Derhaka sket jer. Resepinya tak diubah atau diedit langsung. DJ cuma tambah perisa coklat dan perisa pandan jer utk dua lapisan tu. Saja nk tunjuk kastardnya ituu..wlpn mcm x nampak jek..ekeke. Apa2pun, mmg best! Trm ksh kpd empunya resepi, Kak Ida. Kpd Mat dan Sue juga, trm ksh krn sudi rekemen resepi nih. Sesiapa yg belom buat lagi, silalah cuba yer. Kak Nor (aik dah buat eh..hehe), Ita, lina_pg, kak Rosaliza, Izah, dll bila lagi???... :P :D

Seperti biasa, Sue, mem nak kopipes resepi tok dari dapur kitak. makasih byk2 oo...nanglah nyaman koh...habislah diet kita tok eh...hihik.

Custard TeaCake
Source: Kak Ida & Che Mat Gebu & HaSue@sue-hasue.blogspot.com

BAHAN KEK :-)
125 gram mentega -hasue guna marjerin (DJ guna mentega)
1/3 cawan gula halus @ gula kastor
1 biji telur gred A
3/4 cawan tepung naik sendiri (self raising flour)-hasue guna 1/2 cawan tepung gandum+1 sudu kecil b.powder (DJ tak ubah)
1/2 cawan tepung kastard
1/2 camca teh esen vanilla

BAHAN KASTARD :-) (hasue buat 2 adunan filling nih utk sebiji kek.. :D) (DJ tak ubah)
1 camca besar tepung kastard
1 camca besar gula kastor
2/3 cawan susu segar (mat guna 70% susu sejat IDEAL + 30% air)
15 gram mentega (kurang lebih 1 camca teh)
2 camca teh esen vanilla


bahan-bahan yang DJ tambah :
  • 1 sudu besar serbuk koko + 1 sudu besar air panas (dibancuhkan)
  • 1 sudu kecil pandan paste + pewarna hijau epal
CARA MEMBUATNYA :-)
1. UNTUK KASTARD :- Satukan semua bahan untuk kastard kecuali mentega dan esen vanilla. Kacau rata dengan whisk dan masak dengan api perlahan sambil terus dikacau hingga pekat. Padam api, tambah mentega dan esen vanilla, kacau rata dan biar sejuk. Ketepikan.
2. Panaskan oven pada suhu 175C, lenser tin bulat saiz 7 inci (mat guna acuan kaca macam dalam gambar). Ketepikan.
3. Putar mentega dengan gula halus hingga berkrim, masuk telur dan putar hingga kembang. Tambah esen vanilla. Perlahankan kelajuan, masukkan tepung naik sediri + tepung kastard sedikit demi sedikit hingga habis. Gaul rata. (DJ bahagi dua adunan: satu bahagian dicampurkan dgn bancuhan koko dan satu lagi perisa pandan)
4. Masukkan 1/2 adunan ke dalam bekas yang telah disediakan, ratakan dan buat sedikit lubang ditengah2nya. Tuang kastard, ratakan dan tutup dengan baki adunan, ratakan dan bakar selama 30 minit atau hingga masak.
5. Sejukkan sebelum dihidangkan. Jika suka boleh ayak gula aising atas permukaan kek sebagai penyeri...Selamat mencuba!!!

31 comments:

  1. Perfect layers of cake, looks so yummy.

    ReplyDelete
  2. oooo derhaka gak ek.. gimme 5 :)

    ReplyDelete
  3. salam DJ - mmg dh masuk list tgh tunggu masa nak buat ni...tambah sifu2 semua dh buat..tak leh jadi ni :)

    ReplyDelete
  4. hahaha..nang ke siney dah diet tok..makan kek buat2 lupak jak laa diet yaa...nang kacak jak kek org menderhaka tok eh..sila buat selalu..yg belen ya berik kamek jak deng..ekeke

    ReplyDelete
  5. Wah akak pong dah join da club eh..Hihihi..sedap ek kak,nnti kalo buat lagi meh ckit yer,ngee..

    ReplyDelete
  6. @lina
    w'salam...

    haa..bl nk buat tuu??...nanti jgn lupe buatkan kte seloyang kecik tau...hehe

    ReplyDelete
  7. @Wanieyra
    hehehe...tringin sgt nk rasa kek yg dikatakan super power nih...Alhamdulillah...habis licin dah

    ReplyDelete
  8. @HaSue
    hehe..buang jak ke laut diet ya..mencik mek koh...berangan nk kurus tp sik juak ke siney...huhu

    bl dh frust tension tok maok ajaklah molah kek makan kek...ekeke

    belen kek ya pun dh abis, sue. maap... :D

    ReplyDelete
  9. @Zaliedana

    try ler join the club...hehe. sedap tau kek ni. mmg akak rekemen sgt2. nak buat lg??..hehe..akak kene stop dulu aktviti makan2 kek minggu ni..hehe

    ReplyDelete
  10. Salam DJ..kann dah kataaaa....saya kata je makan 1 potong....esok nya rembat lagi 1 tanpa rasa bersalahhhh...lepas tu kann...kann..kann..termakan 1/2 potong lagiiiiiiiiiii...whaaaa!!!!!...

    ReplyDelete
  11. kak dayang..sedappkan kek ni..mas pun dah buat pagi tadi..dah abiss pun ..he..he...
    wahhh..bagus la versi derhaka tu..jadi cantik kek tu....

    ReplyDelete
  12. @Mat Gebu

    w'salam Mat,

    mmg...rasa nk menangis je mkn kek ni tau...inti kastardnya itu yg xleh nk tahan nengok..time panas2 tu kan siap meleleh lagi lps potong...terus ngap. waduhh! sedap bangat!.. mmg xleh jd nih..nk pi register LWM lah..eheh

    ReplyDelete
  13. @Mas

    tq mas, mmg sedap. Akak dah nk pengsan dah ni (pinjam kata2 CMG)...haha

    ReplyDelete
  14. aduhhhhh...dah byk dapur akak skodeng sumer pakat wat teacake ni...tak leh jd ni.......tak leh jadi...huhuhu

    ReplyDelete
  15. @NoorMasri

    hehe..tak sangka lak hari ni hari menayang kastard..hehe. akak nk join the club??...jom!

    ReplyDelete
  16. Dayang, cantik lak nampak layer2 tu..kreatif3x...:)lain kali nak layer cam ni gak le...

    ReplyDelete
  17. Assalam kak, wah dh byk dapur dh tayang ni terguda tul la nk juga rasa kesedapan kek itew...hehe

    ReplyDelete
  18. salam. wahh..glamour btl lah kek ni hari ni..! nak kena try jgk, mana blh tahan tgk dgn mata je, lidah pn dh tak sabar nak merasa ni.

    ReplyDelete
  19. wah.. cantik nyerr.. tergoda tgk...

    ReplyDelete
  20. salam kak dyg..lama lyza x singgah ke umah akak ni..byk sgt yg sedap2..byk yg lyza berkenan..masuk list nih..halal kan ye kak dyg..tq

    ReplyDelete
  21. @Bee

    tq...dyg letak layer konon2nya biar nampak inti kastard tu...hehe. tp rasa ttp maintain sedap dan bertambah sedap sb dah bubuh perisa...hehe

    ReplyDelete
  22. @Nieza
    w'salam,

    tu ler psl. cam kbtln lak minggu ramai yg buat...kuat gak virus nih..hehe. nieza bl lagi?? :P

    ReplyDelete
  23. @niey_muhaini
    w'salam...

    btl tu, kalo tak buat, manalah kte nk tau rasanya kan...hehe

    selamat mencube yer...

    ReplyDelete
  24. @Diana @ Melley Mey
    tm ksh...hehe. kastard ni tak rugi dicube....

    ReplyDelete
  25. @Lyza

    w'salam...

    lm x singgah xper, janji x lupe akak...hehe. hrp2 lyza sht hendakyer yer. selamat mencube resepi2 di sini! tq

    ReplyDelete
  26. Waaaaaaaaaaaaahhh sumaaa olaaang sudah bikin...gua bila mau bikin nih...adeeeeiii...Mat, tlg pujuk Dayang ni bg akak 1/2 loyang...boleh kan Dayang..hehehe

    ReplyDelete
  27. salam...yuhuuu..dj!VaVaVaaa...kacak bangat teacustard mu itew..bak mai le spotong,3,4p0tong..hehehe..memang sedap p0n.jijah(nama glamer kat tmpt kije neh)bwk p opis,kgkwan ckp sedap.kek ape ni.smuanye pestem terai ngap..huhu..nak wat lagi lah.DJ,klu blik kuching gune MAS,bgthu jijah ye.leh dating n salam pelok arab kat apot.mcm baru2 ni jumpe c hana yg blik dri j0p0n tuh..

    ReplyDelete
  28. k.dayang, kek ni blh d kukus ke? bab2 bakor ni failed lak..

    ReplyDelete

komen dan info amat-amat dialukan...terima kasih