Friday, December 17, 2010

Daging Merah bersos Plum


Daging masak merah ni dah agak lama gak tak buat. Kali ni letak sos plum. Bertambah2 sedapnya. Rasa masam, manis, masin dan pedas, semuanya ada. Barulah berselera lbh2 lagi tengah flu ni. Time ni lah cerewet sket nk pilih makan...hehe.

Jomlah layan resepinya...sedap tau


Daging Merah BerSos Plum

bahan-bahan: (3-4 orang makan)
  • 250-300 g daging (direbus dan dihiris nipis)
  • 1 labu bawang besar (dihiris)
  • 3 biji bawang merah (dihiris)
  • 2 ulas bawang putih (dihiris)
  • 1 sudu makan cili giling
  • 1 sudu makan sos plum
  • 2-3 sudu makan sos cili
  • 1 sudu makan sos tiram
  • 1 biji cili merah (dihiris)
  • 2-3 biji cili padi (diketuk)
  • sedikit kicap manis jika suka
  • garam dan gula secukup rasa
  • 1-2 helai daun limau purut jika suka
Cara-cara :
  1. Panaskan minyak secukupnya di dlm kuali. Tumis bawang merah dan bawang putih hingga wangi. Kemudian, masukkan cili giling dan tumis lagi hingga pecah minyak. 
  2. Masukkan sos tiram, sos plum, sos cili,  kicap, cili padi, cili merah, dan daun limau purut. Masukkan sedikit air dan kacau hingga mendidih.
  3. Masukkan daging, bawang besar, garam dan gula (jika perlu). Kacau sebati hingga kuahnya pekat. 
  4. Setelah masak, hidangkan dgn nasi panas. 
*** masukkan sedikit pewarna merah semasa merebus daging supaya kelihatan lebih menarik.


6 comments:

  1. salam

    yum2,sedapnya selain udang

    daging pon blh ye resipi sos plum

    nak cube la :)

    ReplyDelete
  2. sedapnya. klu kak dayang yg buat cnfrm sedap.

    ReplyDelete
  3. sedapnya resepi tuh. kak, anda ditag

    http://pludcorner.blogspot.com/2010/12/awesome-chef-award-to-superb-chef.html

    ReplyDelete
  4. @Peri PiA

    bole jer...ape2 daging pun boleh..try la, pasti pia suke...hehe

    ReplyDelete
  5. @moklong

    hihik...masak2 simple jek...janji sedap...ye tak?

    ReplyDelete
  6. @cplud miera

    thanks. miera. akak dah amik award n dah publish. TQVM dear. mmmuahh!

    ReplyDelete

komen dan info amat-amat dialukan...terima kasih