Daging masak merah ni dah agak lama gak tak buat. Kali ni letak sos plum. Bertambah2 sedapnya. Rasa masam, manis, masin dan pedas, semuanya ada. Barulah berselera lbh2 lagi tengah flu ni. Time ni lah cerewet sket nk pilih makan...hehe.
Jomlah layan resepinya...sedap tau
Jomlah layan resepinya...sedap tau
Daging Merah BerSos Plum
bahan-bahan: (3-4 orang makan)
- 250-300 g daging (direbus dan dihiris nipis)
- 1 labu bawang besar (dihiris)
- 3 biji bawang merah (dihiris)
- 2 ulas bawang putih (dihiris)
- 1 sudu makan cili giling
- 1 sudu makan sos plum
- 2-3 sudu makan sos cili
- 1 sudu makan sos tiram
- 1 biji cili merah (dihiris)
- 2-3 biji cili padi (diketuk)
- sedikit kicap manis jika suka
- garam dan gula secukup rasa
- 1-2 helai daun limau purut jika suka
Cara-cara :
- Panaskan minyak secukupnya di dlm kuali. Tumis bawang merah dan bawang putih hingga wangi. Kemudian, masukkan cili giling dan tumis lagi hingga pecah minyak.
- Masukkan sos tiram, sos plum, sos cili, kicap, cili padi, cili merah, dan daun limau purut. Masukkan sedikit air dan kacau hingga mendidih.
- Masukkan daging, bawang besar, garam dan gula (jika perlu). Kacau sebati hingga kuahnya pekat.
- Setelah masak, hidangkan dgn nasi panas.
salam
ReplyDeleteyum2,sedapnya selain udang
daging pon blh ye resipi sos plum
nak cube la :)
sedapnya. klu kak dayang yg buat cnfrm sedap.
ReplyDeletesedapnya resepi tuh. kak, anda ditag
ReplyDeletehttp://pludcorner.blogspot.com/2010/12/awesome-chef-award-to-superb-chef.html
@Peri PiA
ReplyDeletebole jer...ape2 daging pun boleh..try la, pasti pia suke...hehe
@moklong
ReplyDeletehihik...masak2 simple jek...janji sedap...ye tak?
@cplud miera
ReplyDeletethanks. miera. akak dah amik award n dah publish. TQVM dear. mmmuahh!