Minum petang kami sekeluarga. Mula2 buat cokodok biasa. Lepas tu, datang lak idea nak buat stail gini. Pun tersangatlah sedap dan rangup pulak rasanya. Tak rugilah mencuba.
Jom layan resepi dgn gambar2 yg tak seberapa ni....hehe.
Crispy Banana Fritters
Bahan-bahan :
- 1 cawan tepung gandum atau secukupnya
- pisang secukupnya (dilenyek) - DJ guna pisang emas 5-6 biji
- 60 ml susu cair
- 1/2 cawan gula ( -/+ )
- sedikit garam
- breadcrumb / serbuk roti secukupnya
Cara-cara :
- Satukan kesemua bahan di atas kecuali breadcrumb dan sebatikan hingga gula hancur. Boleh tambah tepung jika perlu. Kemudian, ambil sesudu adunan dan bentukkan mengikut citarasa sendiri. Buat hingga habis.
- Salutkan atau golek2kan adunan tadi ke dalam serbuk roti. Sejukkan sebentar.
- Panaskan minyak utk goreng terendam. Gorenglah hingga keemasan.
salam
ReplyDeletewaaa sedapnya,amazing
nti nak cube ;)
@Peri PiA
ReplyDeletew'salam...tq. No problem. Boleh dicuba, silakan yer.
sy tgh suka makan cekodok skrg ni. sabtu ngan ahad lepas breakfast cekodok 2 hari berturut2. nnt nak cuba jugak cara dayang ni...
ReplyDelete@Yati Ali
ReplyDeletewah! rajin btl buat cokodok 2 hr bturut2...hehe..kat umah ni lak ikut mood. tp bl dah buat, tak cukup pulak...hehe
resepi ni simple je. boleh ler cube jika sudi. tq so much.
nyaman ada jak rupanya kohhhh!!!
ReplyDeletewah kak..idea yang bagus..mesti cuba nih..
ReplyDelete@Cik Lurpak
ReplyDeletehehe...thanksss!...
@Beattey
ReplyDeletetq...bole jer jika sudi...hehe
salam DJ..membuka selera ni lagi lah skrg musim hujan2 kan. idea baru sgt memuaskan hati. nnt nak cuba gak lah. ank2 ada kat rumah musim cuti skola ni. memasing mmg selalu lapar jer... hihihi
ReplyDeletek.ct mintak amik resepi lah ya DJ. mintak halal ya :)
@CT Delima
ReplyDeletew'salam kak CT. betapa rindunya kat akak tau. bl nk updt? miss la dgn ur food esp the cakes...hehe.
yalah kak, kalo ade anak2 kat umh, mcm2 benda nk jamu kan...sila2lah cuba resepi x seberapa ni..moga2 dpt memenuhi selera yer kak..tq sudi singgah...