Tak tau nak ckp apa dah...mungkin sudah kekenyangan kot...hehe. Layan jelah udang asam rebus ni ek. Lauk yg teramat2 sempoi dan teramat2 sedap sampai 2-3 kali tambah nasik...mmg best! Kalau ada nenas atau terung asam ni lagilah tak terkata sedapnya....teringat plak masa kat kampung...huhu.
Asam Rebus Udang
bahan-bahan : tiada sukatan
- udang
- cili giling/cili kisar
- serbuk kunyit
- serai (diketuk)
- bawang merah (ditumbuk)
- bawang putih (diketuk)
- garam dan gula
- asam keping
- hirisan nenas jika suka
Cara-cara : Didihkan air secukupnya di dlm periuk. Masukkan bwg2, cili, serbuk kunyit dan serai. Kacau dan biarkan ia mendidih. Setelah itu, masukkan garam, gula, asam keping, hirisan nenas(jika suka). Akhir sekali barulah dimasukkan udang. Setelah masak, hidangkan panas2 bersama nasi putih. Sedap!
kiki..nk senyum dulu..kak dayang, saya dah try tenggiri resepi akak tu..sedap n mabelesssss. senyum sebab, mangkuk kite sama aaa..hihi
ReplyDeletehahaha....beli di tempat yg sama kot...hahaha....
ReplyDeleteanyway, thanks dear...mmmmuahhh!
sedap nye kak dayang nak semangkok tak masak lagi ni...
ReplyDeleteolalala...ciannyaaa...meh akak tlg hidangkan...ade lg sket ni..akak pun nk mkn lagi...hahaha
ReplyDeletesedapnya...terliur dah tengok udang tu....
ReplyDeletebesooornya udang tu..ke gambo di ambik dekat2..tak kisahlah janji leh try gak resepi ni janji ada pedas2..sedap..sedap
ReplyDelete@Mas
ReplyDeletemmg sedap!..siap hirup kuahnya lagik..haihh..ssh nk ckplah...hehe
@anymz
ReplyDeleteudang tu mmg beso2..hehe. udg saiz kecik pun ok tapi jgn dimasak terlalu lama...nanti mengecut pulak. cukuplah dimasak x lbh dr seminit gitu. slmt mencube...tq
kak dayang.. terliur mimie.... aduihhhh
ReplyDeleteslm jenguk dayang memalam... resepi asam mmg best! my best fren suka sgt buat asam pedas bilis tumbuk kasar + bendi... kalo udang mesti lg best! i luv seafood!
ReplyDelete