Tengah makan kek ni tadi tiba2 teringat kat somebody yg meminta dyg utk menulis resepi topping coklat atau ganache. Rasa2 dah 2 kali dia request. Cuma dyg x berkesempatan nk tunaikan permintaannya. Semoga dgn adanya resepi yg mudah ni dpt membantu yer. Sebenarnya, bab2 topping menoping coklat ni, dyg ikut stok yg mana ada jer. Janji menjadi. Kalau tak ada coklat masak, boleh guna coklat serbuk atau serbuk koko. Ada gak yg tanya, mcm mana nak jadikan topping tu sentiasa lembut dan tak keras walaupun disimpan dlm peti sejuk. Semuanya bergantung pada sukatan bahan yg digunakan dan teknik memasaknya.
Ok, tak dpt nak ckp byk2. Ada kerja sedang menunggu....huhu. Dyg nk share salah satu resepi topping coklat yg biasa dyg guna utk menghias kek coklat atau puding. Topping ni walaupun dah sejuk tapi tetap lembut. Next time, dyg share resepi lain pulak yer.
Bahan-bahan : untuk kek saiz kecil
- 100 g coklat masak (dipotong kecil2)
- 125 ml susu segar/susu perisa coklat
- 50 g butter (dipotong kecil2)
- 4 sb madu (boleh juga digantikan dgn gula perang atau gula biasa)
Cara-cara : Satukan kesemua bahan di dlm periuk/saucepan, dan masak dgn api perlahan. Gunakan kaedah double boil. Kacau sehingga kelihatan pekat. Tutupkan api, dan kacau lagi sebati. Setelah agak suam sedikit, bolehlah dicurahkan ke atas kek tadi (pastikan kek tu sejuk terlebih dahulu). Selamat mencuba!
dayang terima kasih ya....
ReplyDeleteakak,kalau xde butter leh x?i mean,gune 3 bahan tu jer utk toppingnya...thx =)
ReplyDeleteMohon copy ye Dayang....TQ!
ReplyDeletekak dayang,nadia guna resepi ni untuk topping kek coklat nadia...
ReplyDeletethanks for the recipe...
check this out : http://retrojingga.blogspot.com/2011/06/chocolate-cake.html
nyum2... look superb.. thanks kak DJ
ReplyDeletenanti besday mr. hubby blh buat gini jer. sonang
tq.. lm dh jue cr resepi cara2 buat ganache coklat.. akhirnya..
ReplyDeletesalam...DJ saya baru nk berjinak2 dlm bab2membuat kek...ini pun atas permintaan anak...kalau ikutkan malas nk buat,main beli je....tp sampai bila asyik nk beli je kan...sekali-sekala nk try buat jugak...baru cuba 2@3 jenis kek..itupun bakar je....tq utk resepi topping nie...nnti saya akan try buatlah....
ReplyDeleteDayang tq ye...
ReplyDeletekak dyg...saya dah cuba resipi kak...it looks nice for my chocolate strawberry cake...gorgeous...thanks kak
ReplyDeletetq... dayang... skrang baru tau macam mne nak buat topping
ReplyDeletesaya dah cuba semlm tuang atas kek coklat,.sedap sgt2 anak2 saya pun suka..terima kasih kerana berkongsi resepi,..=D
ReplyDeletesaya akan cuba membuat tq dayang..:)
ReplyDeleteTerima kasih share recipe ni.. sy cuba ptg td.mmg sedap ! simpan dlm fridge pun masih lembut :D
ReplyDeletetQ kak DJ 4 da recipe.. sy dh try ptg smlm. Hasilnye mmg best.. Likat, sedap, x beku.. :)
ReplyDeletehttp://aizuslife.blogspot.com/2012/08/kek-coklat-kukus.html
nak tanya.. coklat ganache ni keras x nnt? sbb klu leh sya nak cair je spjg masa...
ReplyDelete