Wednesday, September 29, 2010

Nasi Impit Vs Kuah Kacang Pistachio

Nyum, nyum, nyum!....sedapnyaaaa!....Alhamdulillah...tercapai gak hajat nak buat kuah pistachio pagi semalam. Sebenarnya kan, resepi kuah kacang ni dyg dpt ilham dari majalah Rasa bulan September tahun ni, tetapi sebelum2 ni dyg pernah gak terfikir nak buat kuah kacang dgn menggunakan kacang pistachio atau kacang badam..nak tengok dan rasa hasilnya mcm mana....tup2 dah ada pulak resepinya (kuah kacang pistachio) dlm majalah...what a coincidence! 

Apa2pun resepi ni dyg olah mengikut citarasa sendiri. Bahan-bahan pun mengikut stok yg ada. Walaupun tajuk resepinya kuah kacang pistachio tetapi dyg tetap menggunakan kacang tanah biasa utk dicampurkan dgn kacang pistachio. Hasilnya, mmg bestlah bagi dyg. Anak2 dan hubby pun sukaaa sangat...sesekali bertukar selera apa salahnya kan...yg penting, sedap.


Sesiapa nak try resepi ni, silakan yer. TQ sudi singgah.

Kuah Kacang Pistachio

Bahan-bahan :
  • 100 g kacang pistachio (beli yg instant jer) - dikisar kasar
  • 100 g kacang tanah (digoreng dan dikisar kasar)
  • 2-3 sudu besar cili giling (cap Puteri) 
  • sedikit gula melaka
  • gula pasir secukupnya
  • sedikit garam 
  • 5 biji bawang merah (dikisar)
  • 1/2 labu bawang besar (dikisar)
  • 1/2 inci lengkuas (dikisar)
  • 1 batang serai (dititik)
  • air secukupnya
Cara-cara :
  1. Panaskan minyak secukupnya di dlm periuk. Tumis bahan2 kisar dan serai hingga naik bau. Kemudian, masukkan cili giling. Tumis lagi hingga pecah minyak.
  2. Masukkan kacang2 kisar tadi sedikit demi sedikit sambil diselangselikan dgn air. Kacau sebati. Gunakan api sederhana.
  3. Setelah kuahnya mendidih, masukkan gula melaka, gula pasir dan garam. Masak hingga pekat dan keluar minyaknya. 
  4. Tutupkan api, angkat dan hidangkan bersama nasi impit atau sedap juga dimakan dgn roti kosong.

No comments:

Post a Comment

komen dan info amat-amat dialukan...terima kasih