Mula-mula makan 2 ekor jer. Lepas tu tambah lagi sekor...lepas tu tambah lagi dan lagi..huhu. Ni yang tak bestnyaa...bila makan udang, gerenti nak menambah!....nampak gayanya kena off dulu ler lps ni ekk...yer ker tu??..hehe
Plan sebenarnya nak buat rendang udang tapi oleh kerana terlupa nak buat kerisik...terpaksalah pospon dulu. Masak style gini pun boleh tahan sedapnya....ada sesiapa nak join?? Jomlah!!
Resepinya ringkas jer tapi dah namanya udang kan...masaklah apa2 pun tetap menyelerakan...
Udang Goreng Lemak Kunyit
Bahan-bahan :
- 300 g udang (dibuang kepala dan digoreng 1/2 masak)
- 3 biji bawang merah (ditumbuk)
- 2 ulas bawang putih (ditumbuk)
- 1 inci kunyit hidup (ditumbuk)
- 10 biji cili padi (ditumbuk)
- 1/2 inci halia (ditumbuk)
- 100 ml santan
- sedikit garam dan gula
- 1 keping asam gelugur
- 1 helai daun kunyit (dihiris)
- Panaskan sedikit minyak di dlm kuali. Tumis bahan2 tumbuk serta daun kunyit hingga terbit bau.
- Masukkan 50 ml santan, garam, gula dan asam gelugur. Kacau sebati.
- Kemudian masukkan udang yg tlh digoreng 1/2 masak tadi diikuti dgn lebihan santan. Kacau lagi.
- Setelah kuahnya agak pekat, boleh ditutupkan api dan hidangkan.
TEngokkn ropa udang udang tu...kalo 4 pun belum tentu cukup, hehehe... Byk jgk yer guna cili padi? huu... Xsabar nk cube masak ;)
ReplyDeleteala...cili padi x pedas jer tu...ekeke...tp mmg btl lah..x cukup byk tu wlpn saiz XXL...hehe
ReplyDeletewah,syedapnyer..sy tgh mencri resepi udang ni utk menu berbuka pose arini. boleh gk dicube nih ;)
ReplyDeleteK.dayang,sy dh cube resepi akk nih,sedap..cume sy xletak daun kunyit sbb xder ;)
ReplyDeleteAkk tgkla kt cni:
http://pludcorner.blogspot.com/2010/08/undang-masak-lemak-cili-padi.html
@cplud miera
ReplyDeleteterima kasih krn sudi mencube resepi udg lemak ni. Jgn serik utk mencube resepi2 udg yg ade di dpr akak ni yer. TQ.
tq akak..nnt sy geledah lg dapur akk cr resepi best2..huhu
ReplyDeleteuik kebetulan ngah cri resipi udang...so sy nk try la buat juadah berbuka nanti...pinjam ye Kak DJ
ReplyDelete