Bahan-bahan : loyang 9 inci
- 2 cawan tepung gandum + 2 sk baking powder + 1 sk soda bikarbonat (diayak sekali)
- 1/2 cawan serbuk koko atau campuran serbuk coklat
- 2 cawan gula icing
- 2 peket coffee mix (3 in 1) / coffee 2 in 1 pun boleh
- 2 1/2 cawan air panas
- 1/2 sk garam
- 160 ml minyak masak sayuran / minyak jagung
- 2 sk cuka
- 2 sk esen vanilla
Cara-cara :
- Panaskan oven pd suhu 160-170C. Sediakan loyang kek yg bersesuaian. Griskan dgn mentega dan taburkan dgn sedikit tepung.
- Sediakan bekas yg agak besar. Satukan tepung, gula, serbuk coklat, coffee dan garam. Ratakan.
- Kemudian masukkan air panas dan esen vanilla. Kacau sebati dgn menggunakan senduk kayu atau spatula.
- Tuangkan minyak masak / minyak jagung. Kacau lagi hingga sebati. Jika adunan bergentel, tapiskan.
- Akhir sekali, masukkan cuka dan terus kacau hingga rata.
- Tuangkan adunan ke dalam loyang kek dan bakar selama 30 minit atau sehingga kek masak. Suhu bergantung pd oven masing2. Tidak mengapa jika permukaan kek retak sebab memang begitulah kejadiannya.
- Setelah kek masak, biarkan ia sejuk semalaman sebelum dipotong. Hiaskan dgn krim / ganache jika suka.
**Kek ini sgt moist, lembut dan lebih sedap dimakan setelah dibiarkan semalaman atau 1-2 hari.
Antara yg sempat dirakam...
Inilah bahan-bahan kek...save cash!
Coffee mix...kebetulan ada dlm simpanan...
Rata2kan bahan-bahan campuran tepung, gula, koko dan kopi
Setelah dimasukkan air panas dan minyak masak, kacau hingga adunan sebati. Tapis jika perlu.
Akhir sekali masukkan cuka...pastikan dikacau serta merta...
Lepas tu, tuangkan adunan ke dalam loyang..dan bakar hingga masak.
Hiaskan dgn topping kegemaran jika suka. Tak letak pun tak apa sb kek ni dah cukup manis.
salam...
ReplyDeletekalau tak letak cuka dgn kopi boleh tak...
my family ada problem ckit ngan kopi dan cuka...
thanks dayang, resepi ni npk senang n jimat kos poket akak. masuk list yer..
ReplyDeletenak lagi save bawak piring kosong gi umah dayang.kihkih..
salam...wah menarik sgt suke kek yg takde telur butter n krg manis nak cube buat...thanks kongsi resepi nie..
ReplyDeletepernah try member office kata sedap...tq Dayang jack!
ReplyDeletewaa..terliur sgt2..nk gk wt!!
ReplyDeletekak,nk tnye..
bese nye 1cup tpg:berapa gram ye?
ke nk main aggar2 guna any cawan?
huhu...
@miss ain
ReplyDeletew'salam...tak ltk cuka xpe, boleh guna jus lemon. Kopi tu pulak boleh ganti ngn milo, vico atau serbuk coklat lain...tq
@Eliza
ReplyDeletesalam kak..jemput makan yer..resepi ni mmg simple n jimat kos..tapi tetap sedaapp!...hehe
@SITI HAJAR MEGAT FAUZI
ReplyDeletew'salam...mmg mudah nk buat kek ni. selamat mencube n sukses yer..tq
@lina
ReplyDeleteu're welcome, dear..
@..Sila tanya Saya Sendiri..
ReplyDelete1 cawan tepung gandum = 125g .
akak guna cawan metrik.
Boleh juga rujuk sukatan imperial/metrik. Cari di bahagian 'Labels'. selamat mencube!
kak,
ReplyDeletecuka tu utk apa yer?
bagus la resepi ni. tq share resepi ni. suka la...
Slm, nak tanya kek ni klu xbakar, kukus leh tak?
ReplyDeleteSlm, nak tanya kek ni klu xbakar, kukus leh tak?
ReplyDeleteyew la kak...leh tak kukus...fiza skang ni lom ada oven baru lagi huhuhu...
ReplyDelete@Naimatul Hafizah Nor Rodin
ReplyDeletesetahu akaklah,cuka tu utk mengelakkan kek naik melimpah keluar dr loyang di samping membantu menaikkan kek dgn cantik. tq yer sudi btanya.
@Ila
ReplyDeletew'salam...kek tu biasa utk dibakar jer. setakat ni belom try lg nk kukus. so, x pastilah pulak hasilnya mcm mana...tq
@sehati sejiwa
ReplyDeletex pastilah fiza..maybe ok kot n maybe hasilnya x sama dgn yg dibakar..akak x penah try lg. maybe nxt time boleh wat eksperimen dulu.But dont worry, akak ade satu lg kek coklat kukus mudah. Nanti2 boleh share. tq
Nampak sedap~
ReplyDeleteAkak, sy pinjam gambar ye? nanti saya backlink. thanks!
ReplyDeletehttp://aimi-resipi.blogspot.com
@Aimi A.Z
ReplyDeletetq sudi singgah...kek tu mmg sedap n lembut...kalo nk kopipes gambar, boleh tp jgn lupe link blog akak sekali...tq
Salam kak dayang...
ReplyDeletesaya ada letak URL blog akak kat fb saya sbb saya sharekan resepi cake nih... dah buat 2 kali dah.. mmg sedap n senang banget..
thanks kak...
@aTiE
ReplyDeletew'salam...thanks 4 trying n thanks sudi link kan resepi ni ke FB. Jangan serik utk mencuba resepi2 di sini lg yer...tq
salam dayang..
ReplyDeleteNak tanya, adunan nya memang cair sikit ye..sebab ummi dah try yg eggless resepi terbaru, tapi tak jadi ..kat bawahnya macam kuih bengkang..tq
bestnyer singgah sini.. jumpa lagi resepi my favourite cake..nampak mudah.. must try.rasa cam nk terus buat.. semua bahan dah ada.nasib baik dah awal pagi. mohon copy resepi..tq.
ReplyDelete