Time hujan ni mmg sesuailah makan sup tulang panas2!...alangkah sedapnyaaaa!! Hajat sebenarnya nak cuba resepi sup tulang merah tapi terpaksa pospon dulu atas sebab2 tertentu. Lagipun, si princess dah request sup tulang ni dari semalam lagi. Favorite dia nih!..kalau masak kena buat masam2 dan pedas2 sket...barulah dapat masuk ke anak tekak...hehe.
Resepi sup tulang ni dh banyak kali diulang tayang. Tapi tak mengapa, kita refresh sekali lagi resepinya di sini. Tak susah pun.. cnp jer..hehe. Bagi sesiapa yg berminat, bolehlah cuba resepi versi dyg.TQ.
Sup Tulang Pedas Masam
Bahan-bahan :- 1 kilo tulang lembu
- 1 sudu makan perencah sup (tak letak pun ok)
- 1 batang kulit kayu manis
- 1 biji buah pelaga
- 1 kuntum bunga lawang
- cili padi secukupnya (diketuk)
- 2 biji bawang merah (ditumbuk)
- 1 ulas bawang putih (ditumbuk)
- 1/2 inci halia (ditumbuk)
- 1 sdt lada hitam (ditumbuk)
- 1/2 cawan jus limau nipis (lebih masam lagi bagus)
- garam dan gula secukupnya
- 1 labu bawang besar (dimayang)
- bawang goreng
- daun sup/daun bawang
- air secukupnya
- Tumis bahan2 tumbuk dan rempah hingga wangi. Masukkan air, perencah sup, tulang dan garam.
- Rebus hingga empuk. Barulah dimasukkan jus limau nipis, gula, bawang besar dan cili padi. Masak lagi untuk beberapa minit.
- Setelah masak, hiaskan dgn daun sup, daun bawang dan bawang goreng.
Jom makan!
salam dayang..sup memang kesukaan akak..hari-hari pun boleh layan.
ReplyDeletesalam sdp tu sup tulang buat msan can ni..kalau dpt hitup kuih pun dah sdp...nak cikit rasa...ada sabal belacan tak heheheh
ReplyDeletesalam dayang...sedapnya sup tulang tu...saya pun suka sup...yang rasa masam2 gitu...
ReplyDeleteBestnya sup. Kegemaran anak saya ni. kalau makan sup, mmg dia tak sentuh yang lain lagi
ReplyDeleteterliur sy tgk sup ni...sure sedap la masam2 pedas. bahan2 pun x susah dpt. weekend ni bleh la cuba. tq 4 d recipe :-)
ReplyDeletehalu....tuan rumah..lamanya menyepi. Ada berita gembira mcm Hasue ke tu?? miss you DJ.
ReplyDelete@kak ina kl
ReplyDelete@kak ina kl
ReplyDeletesalam..sama ler ng kte ni kak...suke sup tulang..setiap bulan wajib buat...hehe
@Sheila Shafea
ReplyDeletew'salam..hehe..sup tulang dh abis..tuan umah dh lama cuti..hehe..xpe2..nxt time yer..kte wat sambal belacan skali...hehe
@ima
ReplyDeletew'salam...sama jer kan taste kte ni...hehe
@coodeang
ReplyDeletesetuju tu...ank sulung kte pun mcm tu..dpt sup tulang x pandang dh lauk lain..hehe
@ibuaries
ReplyDeleteu're welcome...semoga resepi sup tulang ni kene dgn taste..tq sudi singgah.. :)
@Eliza
ReplyDeleteeh, xde ler kak...belum ade rezeki lg..hehe..DJ pindah umah sb tu senyap jap...missed u too... :)
sedapnye..rase lapar pulak..
ReplyDelete(:
hi dayang...eh eh cakap pasal sup tulang merah nih saya baru jer upload pics kat blog saya SEMALAM masa makan di Singapore Beach Road Gardens Food Centre minggu lepas.
ReplyDeleteSedapppp. Di malaysia nih JB jer yang femes tapi negeri2 lain kureng skit..nape yek?
Nanti jenguk yer blog saya kat www.blogmakanbest.blogspot.com topik pasal makan, makan dan makan jer 100%tak der citer lain hehe kebanyakan nye di area JOHOR sebab maklum la orang JB.
Jangan lupa follow yer blog saya TQ TQ TQ