Friday, April 16, 2010

Terung Sambal Bilis Kicap



Waduh2!!...berselera sungguh makan terung stail gini....tekak ni pulak cam faham2 jer...tetiba hilang lak sakitnya...herrran!...

Sebenarnya kan terung panjang ni dah nak 'berkedut; kulitnya. Nasib baiklah isinya elok lagi. Boleh buat sambal utk dinner tadi...nyum nyum....mmg sedap sangat2!...


Bahan-bahan : hidangan utk 1-2 org.
  •  1 biji terung panjang (dipotong ikut suka)
  • segenggam ikan bilis *
  • 3 biji cili padi *
  • 3 biji bawang merah*
  • 1 ulas bawang putih*
  • 1 biji cili merah*
  • 1-2 sudu makan kicap manis
  • 1 sudu makan sos tiram
Cara-cara :
  1. Tumbuk atau kisar kasar bahan2 bertanda *.
  2. Panaskan minyak. Tumis bahan2 tumbuk/kisar tadi hingga garing. Masukkan sos tiram dan sedikit air. Biarkan ia mendidih.
  3. Masukkan terung dan kicap manis. Gaul2kan sehingga rata atau hingga terung lembik. (Boleh tambah garam jika perlu).
  4. Setelah masak, hidangkan panas2.

No comments:

Post a Comment

komen dan info amat-amat dialukan...terima kasih