Hari ni masak simple jer. Ikan masak stim dan sambal tauhu with buncis. Sedap nih!..Lain2, masak bubur ayam sket buat si Danial. 2 hari lepas gigi susunya dah tertanggal sendiri. Hari ni tumbuh pulak gigi baru. Tapi baru sebatang. Gigi2 yg lain masih elok lagi. Tak ada satu pun yg berlubang. Bila dah patah gigi, dia rasa tak selesa. Tu yang sampai terdemam2. Sabar ajelah...
Berbalik cerita pasal tauhu ni. Sebagai peminat setia, tauhu ni wajib dibeli setiap minggu. Masak jer apa2 tetap berselera. Biasanya dyg akan masak mcm ni lah. Sedap ni tau. Sayang tak ada udang, kalau tak, boleh jadi teman tapi mesra...hehe.
Jom layan diri!
Bahan-bahan :
- 3 keping tauhu (digoreng 1/2 masak dan dipotong)
- 5 batang kacang buncis (dihiris)
- 2 biji cili merah*
- 3 biji cili api*
- 3 biji bawang merah*
- 1 ulas bawang putih*
- segenggam ikan bilis @ udang kering
- 1 sudu makan sos tiram
- 2 sudu makan kicap manis
Cara-cara :
- Tumbuk atau kisar kasar bahan2 bertanda *.
- Tumiskan bahan2 tadi hingga garing. Kemudian masukkan sos tiram dan kicap manis.
- Masukkan tauhu dan kacang buncis. Kacau rata2. Perasakan dgn garam jika perlu.
waaahhhh...k.dayang my feberet tauhu nie...slalu goreng n cicah ngn sos tiram je...tp skunk slalu refer dlm blog k.dayang....mmg besh k.dayang..thanks....n peberet kt sm...kikikikiki
ReplyDeleteu're welcome...& thanks 4 the compliment. Senang2 datanglah lagi yer. Resepi2 di sini semuanya utk dikongsikan bersama. trm ksh krn sudi singgah... :)
ReplyDeletesalam dayang...emmm nampak cam sedap je sambal tauhu tu...makan dgn nasi panas2 ni mesti sedapkan...
ReplyDeletew'salam ima,
ReplyDeleteye btl tu. dgn nasik panas...waduhh!..sedap bangat!!... ;)