Dah lama juga tak buat kek. Nak makan tapi malas nak buat. Last2, buat jugak. Pada mulanya nak buat fruit cake tapi stok epal dan kurma ni jer yg ada pd masa tu, on jer lah. Alhamdulillah, beginilah kejadiannya. Lembut dan sedap jer kek ni. Sesuailah dgn citarasa. Selera anak tekak ni nakkan rasa masam dan manis tetapi taknak pakai byk sgt epal dan kurma...huhu...bukan senang nak 'fit'kan dgn taste...silap2 masuk dlm tong...hihik....
Untuk pengetahuan, kek ni mmg dah habis licin yer....hanya tinggal gambar2 kenangan atau santapan mata jer lah...hehe.
Untuk itu, tuan rumah ingin berkongsi resepinya di sini utk rujukan bersama. Bagi yg ingin mencuba, silakan yer.
Apple Date Cake
- 250 g tepung gandum + 1 sk baking powder (diayak) - boleh juga guna tepung naik sendiri
- 250 g gula perang (DJ guna soft brown sugar) - boleh juga guna gula kastor
- 250 g mentega (pd suhu bilik)
- 5 biji telur gred B (pd suhu bilik)
- 50 ml susu segar
- 1 biji epal hijau (dikupas kulit dan dipotong kiub kecil)
- 1 biji epal (dikupas kulit dan dihiris nipis)
- 100 g kurma (dihiris/dicincang halus)
- 1 sk esen vanilla
- Panaskan oven pd suhu 180C. Lengserkan loyang dgn mentega dan alaskan dgn kertas serap minyak/baking paper. Sapukan lagi dgn sedikit mentega dan taburkan sedikit tepung.
- Epal yg sudah dipotong kiub serta hirisan buah kurma hendaklah digaulkan bersama dgn 1/2 cawan dp sukatan tepung tadi.
- Pukul mentega dan gula hingga kembang dan gebu.
- Masukkan telur satu demi satu sambil diputar dgn perlahan.
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil diselangselikan dgn susu segar. Kemudian masukkan esen vanilla. Putar lagi hingga sebati.
- Masukkan epal dan kurma dan gaulkan perlahan2 dgn cara kaup balik.
- Susunkan hirisan epal pd dasar loyang dan tuangkan adunan di atasnya.
- Bakar selama 45 minit. (bergantung pd suhu oven masing2)
- Setelah masak, keluarkan kek. Biarkan ia sejuk terlebih dahulu. Kemudian terbalikkan kek sebelum dipotong.
***Oleh kerana suhu oven DJ cepat panas dan bermasalah, pd 20 minit pertama DJ guna suhu 180C, kemudian diturunkan pd 160C sehinggalah kek masak.
***buah kurma boleh juga direndamkan terlebih dahulu dgn susu segar selama 1 jam dan kemudian ditoskan sebelum digaul dgn tepung.
***Kek ini sangat sedap dimakan setelah dibiarkan 1 hari. Tapi pastikan loyang/bekas kek ditutup kemas utk mengekalkan kelembapannya.
Kek yg sudah diterbalikkan.
Sedaappp!
wah...kek itu nmpk sedap... :)
ReplyDeleteslm kenal dari nabilah...(^_^)
rasa nak cubalah resepi ni...nampak sedap..hehehe..
ReplyDeletebestnya tgk kek ni..yum..yum..yummy
ReplyDeletepandai dan rajinnya dayang...
ReplyDelete>> nabilah
ReplyDeleteSalam kenal, nabilah. trm ksh krn sudi singgah... kek tu mmg sedap tau..jemputlah cuci2 mata dulu yer... :D
>>Kamikaze
ReplyDeletemmg tak rugi dicuba...kek ni mmg lembut dan sedap!
>>storm
ReplyDeleteyummy delicious!!...hehe...thanks :D
>>leenn
ReplyDeleteape kurangnya leenn tu...menu2 sedap2..buat kte lapo sokmo...hehe
wah dayang, nampak best je kek tu...tapi anak saya susah sikit kalau kek yang ada ketulan2 ni..huhu
ReplyDelete>>ima
ReplyDeletemmg best! kalau xnk ade ketulan2 itu, epal tu boleh dihiris halus2 atau susah2 kisar kan jer cam yg selalu dyg buat...hehe