Atas permintaan dayangku789, akak tuliskan resepi acar rampai pd entri terbaru. Masih menggunakan gambar yg sama. Selamat mencuba yer.
Resepi Acar Rampai (versi dayang)
Bahan-bahan :
- 1 biji timun (dihiris memanjang)
- 1 biji lobak merah (dihiris memanjang)
- 2 biji bawang merah (dibelah 4)
- 2 biji bawang merah (dihiris)
- 1 ulas bawang putih (dihiris)
- 1 biji cili merah (dihiris memanjang)
- 1 biji cili hijau (dihiris memanjang)
- 2-3 sudu besar cili kering kisar + 1/2 sudu makan serbuk kari daging (dibancuh dgn sedikit air)
- sedikit sos cili
- 1 sk serbuk kunyit
- 1 sudu makan cuka @ jus limau kasturi (boleh tambah jika suka)
- sedikit bijan (digoreng tanpa minyak)
- 1/2 sk biji sawi - tak letak pun ok
- garam dan gula secukup rasa
- Rendam timun dan lobak merah dgn air bergaram atau air kapur selama 15 minit. Kemudian toskan.
- Panaskan minyak di dlm kuali. Tumis bawang merah, bawang putih dan biji sawi hingga naik bau. Kemudian masukkan pes cili tadi dan tumis lagi hingga pecah minyak.
- Kemudian masukkan pula cuka/limau, sos cili, gula, garam dan serbuk kunyit. Masak hingga mendidih.
- Masukkan lobak merah, timun, cili merah, cili hijau dan bawang merah yg dibelah 4 tadi. Gaul2kan hingga rata.
- Angkat dan taburkan dgn bijan. Hidangkan.
Salam K.Dayang... penggemar acar dah mari... akak kita memang suker sangat2... nak sepinggan tau...
ReplyDeletew'salam...waduhh!..kalo ade, skrg gak akak fly anto sepinggan kat erma..tp malangnya...gambar tu dh lama..akak cume updte resepi jer..huhu...lenkali yer... ;) :D
ReplyDeletepsstt!...ape kata erma buat dulu...nanti akak singgah makan...hehe