Monday, February 22, 2010

Tauhu Kukus Istimewa II


Baru-baru ni dyg masak tauhu kukus istimewa lagi tetapi dgn resepi yg berbeza. Jika anda adalah peminat tauhu, sudi2kanlah mencuba resepi ini yer. Pasti berbaloi!



Bahan-bahan :
  • 1 keping tauhu lembut (dikukus hingga masak)
  • Crab stick secukupnya (dipotong kecil) - udang pun boleh
  • 1 ulas bawang putih (dicincang)
  • 1/2 cm halia (dihiris)
  • 1/2 labu bawang besar (dihiris dadu)
  • sedikit hirisan cili benggala (kapsikum)
  • sedikit hirisan daun sup/daun bawang
  • 1 biji cili padi (dihiris nipis) @ 1/2 sudu makan cili kisar
  • 1 sudu makan puri tomato/sos tomato
  • sedikit kicap manis dan sos cili
  • 1 sudu makan sos tiram
  • 1 sudu makan marjerin/mentega (minyak masak pun boleh)
Cara-cara :
  1. Cairkan marjerin/mentega. Tumis bawang2 serta halia hingga terbit bau.
  2. Masukkan sos tiram dan sedikit air. Kacau dan biarkan mendidih sebentar.
  3. Masukkan puri tomato/sos tomato, sos cili, kicap manis dan cili padi. Gaulkan.
  4. Kemudian barulah dimasukkan crab stick/udang serta cili benggala. Kacau lg selama 30-40 saat. Boleh tambah garam dan gula jika perlu.
  5. Setelah masak, siramkan ke atas tauhu yg telah dikukus tadi dan hiaskan dgn daun bawang dan daun sup.
  6. Hidangkan panas2.

5 comments:

  1. Salam Dayang...
    wahhhh bestnya tauhu ni....saya pun suka tauhu lembut ni...selalu stim ngan sos tiram jeeee...len kali boleh cuba resipi ni jugaaaa...

    ReplyDelete
  2. meriahnya tauhu ktk yaa..mintak kmk sesudu ehh..

    ReplyDelete
  3. >>Sue@Nenie

    w'salam...tauhu ni makan dgn ape pun ttp sedap...selamat mencube yer... :)

    ReplyDelete
  4. >>HaSue

    hehe...nang meriah koh makey narit perhatian n nambah selera bah...hehe...nak hulur ngn ktk sesuduk pun x dpt tok sb dah abis koh...huhu...kelak2 jaklah eh... :P

    ReplyDelete
  5. >>HaSue

    hehe...nang meriah koh makey narit perhatian n nambah selera bah...hehe...nak hulur ngn ktk sesuduk pun x dpt tok sb dah abis koh...huhu...kelak2 jaklah eh... :P

    ReplyDelete

komen dan info amat-amat dialukan...terima kasih