Dah lama simpan resepi cheesecake ni. Agak2 dalam 5-6 tahunlah. Tak pasti pulak ambik dari mana sb main tulis jer kat dlm buku contengan. Baru-baru ni teruja nak buat pasal resepinya pun taklah rumit sgt. Stok keju pun masih ada lagi dalam 270 g gitu. Memandangkan dlm resepi tu, guna 500 g krim kejunya, dyg buatlah stkt 1/2 adunan manakala tepung kastardnya pulak dyg cuma guna 70 g jer. Hasilnya, memang lembut. Cuma bahan dasar kek ni kalau ikut resepi, guna sponge cake, tapi dyg hanya guna biskut marie + mentega shj. Tetap sedap. Terima kasih kepada penyumbang resepi tersebut.
Di sini dyg sertakan resepinya utk dikongsikan bersama.
Bahan-bahan :
Bahan A :
Kek span vanilla
ATAU
500 g biskut marie (dihancurkan)
200 g mentega (dicairkan)
Cara-cara : Gaulkan biskut marie bersama mentega dan mampatkan di dlm loyang kek. Sejukkan dulu ke dlm peti sejuk supaya ia keras sedikit.
Bahan B :
- 500 g krim keju
 - 250 g gula halus
 - 200 g krim putar (dipukul hingga gebu)
 - 200 g tepung kastard (dibancuh dgn 100 ml air)
 - 1 biji lemon (ambil jusnya)
 - 6 biji telur (DJ guna gred B)
 
- Pukul krim keju dgn gula hingga kembang.
 - Masukkan telur sebiji demi sebiji
 - Masukkan bancuhan tepung kastard dan pukul sebati.
 - Masukkan jus lemon. Kacau rata-rata.
 - Masukkan krim putar dan kacau sebati.
 - Tuangkan adunan di atas dasar kek span atau biskut marie tadi.
 - Bakar secara water bath / steam bath selama 1 1/2 jam pd suhu 150 C.
 


Lamak dah rasa sik molah ciskek eh..nampak gebu jak kek ktk ya
ReplyDeleteOMG, tempting tempting! hehehe...:)
ReplyDeleteAndainya dapat menikmati kek keju enak ni, bertambah-tambah gebulah badan ku ini... hihhi...
ReplyDeletesalam kak dayang,
ReplyDeletekalaulah saya dapat merasa cheesecake tu. sedapnya...
>>HaSue : kamek pun dh lamak juak sik molah...tok pun nunggu rajin jak...hehe...tq Sue
ReplyDelete>>Love : tq Love...mmg sedap tau...hehe...
ReplyDelete>>MamaFami : Gebu tu yang bestttt!!...hehe...
ReplyDelete>>indahhouse : w'salam...meh la akak tolong suapkan sket...nak bg byk x cukup lak....hehe
ReplyDelete