Sunday, January 24, 2010

Kek Coklat Bakar - resepi III




Lagi n3 tertunggak. Sejak dua menjak ni susah sikit nak mengadap komputer sb sibuk dgn hal2 lain. Mungkin dalam masa terdekat ni nak berhenti rehat seketika dari aktiviti berblogging ler kot. Jadi, kalau  senyap lama sgt tanpa berita, tu tandanya dyg tgh berehat yer. Tapi setiap kunjungan anda, pasti dyg hargai sangat2. Buatlah macam umah sendiri. Nak ambik/cilok resepi, sila2kanlah.

Ok, sebenarnya, ada lagi n3 lain yg masih tersimpan dlm folder. Memang tak x sempat nk upload lagi. Jadi, kena buat satu persatu lah yer. Antaranya adalah kek coklat  ni. Baru buat 3 hari lepas. Tak ada deko2 cantik2 n tak ada cutting2 dah. Malas nak buat sebenarnya...hehe. Buat simple2 jer janji sedaaaappp!..Toppingnya pulak baru dibuat semalam. Sekarang ni dah tinggal 4 potong....hehe. Anak2 kata sedap kek coklat bakar ni. Nak buat pun senang jer. Kalau nak dinilai dari segi rasa, mmg lembut, gebu dan sedap. Tak manis sgt. Buat satu loyang kecik. Kalau tak bubuh topping pun ok sb bahagian atas kek ni akan jadi lembab sgt2, dgn kata lain, topping semulajadi gitu....



Bahan-bahan : loyang kecil (gandakan bahan2 utk loyang besar)
  • 100 g tepung naik sendiri
  •  40 g serbuk koko (DJ guna koko hitam)
  • 150 g gula pasir (dikisar halus)
  • 3 biji telur A
  • 50 g marjerin / mentega (dicairkan) - DJ guna marjerin
  • 60 ml susu cair
  • 1 sk esen vanilla
  • 1 sk ovalette

Cara-cara :
  1. Ayak tepung bersama serbuk koko.
  2. Panaskan oven pd suhu 170C. Lengserkan loyang kek dgn mentega dan alaskan dgn baking paper. Sapukan lagi dgn mentega dan taburkan dgn sedikit tepung.
  3. Satukan gula, telur, esen vanilla, ovalette dan susu cair di dalam mangkuk pengadun dan putar hingga gebu.
  4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil diputar perlahan hingga sebati.
  5. Masukkan marjerin / mentega cair dan kacau perlahan dgn menggunakan senduk kayu atau spatula.
  6. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 20-25 minit (bergantung pd suhu oven masing2).
  7. Setelah masak, keluarkan terus kek dari oven dan sejukkan sebelum dihiaskan dgn ganache / topping kesukaan.
*** ganache yg dyg buat ni adalah ganache simple dan ikut mana2 stok yg ada dlm simpanan shj spt marjerin, susu cair, serbuk koko, dan gula.
*** kek ni sgt sedap dimakan setelah disimpan semalaman. Tutup kemas kek ni  dgn kertas foil atau simpan dlm bekas yg bertutup utk mengekalkan kelembapannya.



17 comments:

  1. eiii sedapnyer... sye tak jmpe lagik resipi yg betol2 umpphh... nk try yg ni...:P

    ReplyDelete
  2. cdapnye...
    sy suka jln2 kat blog pn.dyng :))
    best nye kalo tere msak cm pn.dyng...
    kek coklet nie nmpk sedp je...slalu sy wat..asik2 x mnjdi..nant nk try la rsepi nie..:D

    ReplyDelete
  3. >>afiq : o ye ker?? afiq mmg suke buat kek coklat eh??...selamat mencube ler yer...moga2 kene dgn taste...

    ReplyDelete
  4. >>miszchocolate : tq krn sudi singgah n sudi komen...selamat mencube ler yer...kek ni mudah jer... :D

    ReplyDelete
  5. k.nor tak nak tegur kek cekelat tp nak tegur watermark tu.. ermm nice!

    ReplyDelete
  6. >>K.Nor : hihik...tq2..watermark buat sendiri jer tu kak...ekeke...

    ReplyDelete
  7. Hi KakDayang...hru?? remember me??? kihkihkih!!!

    That cake is simply yummy! I wanttttt!

    ReplyDelete
  8. salam
    kalau nur pandai buat kek, lama dah buka menu resipi kek.. huhuhuhu
    next time posto lah kat sini ya

    ReplyDelete
  9. Salam kak DJ..kita minta izin nak letak resepi (bila dah buat sendiri) kat blog, blh tak?.. TQ

    ReplyDelete
  10. Nmpk mcm senang je nk try jugk buat sbb kek ni favourite ank2...anyway thanks for the recipie

    ReplyDelete
  11. Mcm mana nak buat watermark tu. apa software digunakan

    ReplyDelete
  12. as salam..

    semlm saya try uat cake ni tapi saya doublekan adunan sbb loyang besar (8 inci) tapi bhg tgh x bape nak masak. saya naik kan sket suhu dan tambah lagi masa membakar. Bhg atas jadik hangit tapi bile cucuk bhg tgh masaih tak masak..kenape ye? Erm loyang 8 inci tu kira besar ke atau itu saiz loyang yg kak dayang pakai utk buat cake ni? frust sgt ni..ade sesape yg boley tolong tak? TQSM

    ReplyDelete
  13. Salam .. nk tnya , cmner buat coklat cair ats kek tu ?
    boleh kasi bahan2 & cara membuatnya tak ?

    ReplyDelete
  14. hye..tgok mcm mnarik,sy tgah mrayau cari2 resepi kek coklat moist yg simple.sbb nye raya ni bakal mak mertua teringin mkn kek coklat,sy nk bodek lebih ckit lah kan,he3..nk try lah resepi akak,nmpak mcm simple.harap2 jd ler..

    ReplyDelete
  15. Mcm menarik je kek ni, blh la try hehe

    ReplyDelete
  16. boleh x kopi resepi2 sis?
    semua klihtn sdap2 belka
    huhuuhu tq

    ReplyDelete
  17. Kukus boleh tak?

    ReplyDelete

komen dan info amat-amat dialukan...terima kasih