Semalam cuba nak post n3 ayam ni tapi entah kenapa tiba2 tak boleh upload gambar. Berkali2 dah try tapi still tak dapat2. Try masuk picture lain pun fail gak. Silap kat mana entahlah. Merajuk kot, sb menu ni dah lama buat tapi baru teringat nak post...hehe. Alhamdulillah, hari ni dapat upload. Buat saspen jer kan...
Ayam ni mmg special sb sedap sangat2 kalau ikut selera anak tekak ni lah. Kalau nak tau mcm mana sedapnya ayam masak kari ni, kenalah cuba buat sendiri yer.
Kepada yg baru nak belajar memasak dan teringin nak cuba resepi ni, dyg nasihatkan masa nak tumis bahan2 kisar dan rempah kari tu, pastikan ianya ditumis hingga betul2 garing dan pecah minyak dan guna api sederhana shj. Selebihnya ikut langkah2 yg telah ditulis barulah dapat hasil seperti yg dlm gambar ni. Banyak mana minyak masak yg digunakan, terpulanglah pd sukatan masing2. Jangan terkurang dan terlebih minyak pulak. Kalau ikut kebiasaan dyglah, utk seekor ayam boleh guna sekurang2nya 1/2 cawan minyak masak. Kadang2 tu main agak2 jer sb malas nak sukat2...hehe.
Bahan-bahan :
- 1/2 ekor ayam (dipotong ikut suka)
- 2 sb serbuk kari daging + 2 sb cili kisar (dibancuh dgn sedikit air)
- rempah 4 sekawan
- 2 sb puri tomato
- 1 tangkai daun kari
- 2 biji ubi kentang (dibelah 4)
- 1/2 tin susu cair
- garam secukupnya
- 2 sk gula
- 1 labu bawang besar
- 1 cm halia
- 2 ulas bawang putih
- 2 biji bawang merah
- Panaskan minyak secukupnya di dlm periuk. Tumis bahan2 mesin, daun kari dan rempah hingga wangi.
- Masukkan pes kari dan tumis lagi hingga pecah minyak.
- Masukkan ayam dan gaul rata. Biarkan sebentar.
- Masukkan susu cair, puri tomato dan ubi kentang. Boleh tambah sedikit air jika perlu.
- Kemudian masukkan garam dan gula.
- Masak hingga hingga pekat dan agak kering. Setelah masak, hidangkan.
salam k.dayang..mengancam kari ni..sy cop la nk masak kari ni tuk berbuka ptg nih ;)
ReplyDelete