Buat Ayam Panggang Berkari untuk makan malam. Best!!!
Resepi Ayam Panggang Berkari
Bahan A :
- 1 ekor ayam sederhana (dipotong 4 dan dibersihkan)
- 3 sudu besar serbuk kari ayam
- 1 tangkai daun kari
- 1 kiub pati ayam
- 1 batang serai (ditumbuk)
- 1/2 inci halia (ditumbuk)
- 3 sk garam @ secukupnya
- 1 batang kulit kayu manis
- 1 kuntum bunga lawang
- 300-400 ml air
Bahan B :
- 3 sudu besar gula pasir
- 125-140 ml air
- 2 sudu makan jus lemon
Cara-cara :
- Rebuskan ayam bersama semua bahan A hingga 3/4 masak. Untuk bahan B, didihkan air dan larutkan gula.
- Sediakan dulang pembakar yang dibalut dgn kertas foil.
- Susunkan ayam bersama lebihan kuahnya tadi dan panggang selama 10-15 minit. Suhu bergantung pd oven masing2.
- Kemudian, keluarkan ayam, dan siramkan dgn sirap gula dan perahan jus lemon. Panggang lagi hingga masak sempurna.
sedapnya ayam panggang berkari tu...,perap dengan rempah kari ajeke?
ReplyDeletetak...ade bahan lain lg yg kene campur...nanti update resepinya...tq
ReplyDeleteGosh, I want some pls KakDayang! This is so tempting! Resipi masuk list...nak beli Oven dulu! wakakaka! ;)
ReplyDelete>>Love, nanti akak post ayam 2 ekor kat Love eh. Pastu masak tau kalau dh ade ovennya...hehe. Akak nk bg skrg dh habis lak...huhu...
ReplyDelete