Bahan-bahan : loyang 7" x 7" @ 8" x 8"
- 250 g tepung biskut coklat marie
- 1 sk baking powder
- 50 g horlicks
- 50 g serbuk koko
- 7 biji telur gred C (sejuk)
- 180 g marjerin (dicairkan)
- 300 g gula halus (dikisar lagi sampai halus)
- 1/2 cawan susu pekat manis + 120 ml air panas (dibancuhkan)
- 1 sk esen vanilla
- Sediakan pengukus. Didihkan air. Sediakan loyang kek. Griskan dgn mentega dan taburkan sedikit tepung.
- Di dalam satu bekas besar, ayak tepung biskut coklat marie bersama baking powder, horlicks dan serbuk koko.
- Masukkan telur, gula halus serta bancuhan susu pekat. Putarkan hingga adunan sebati. Kemudian masukkan esen vanilla. Putar lagi.
- Masukkan marjerin yang sudah dicairkan tadi dan kacau dengan menggunakan senduk kayu atau spatula.
- Tuangkan adunan ke dalam loyang dan ratakan. Tutup kemas dgn kertas foil.
- Kukuslah selama 1 jam 50 minit atau sehingga kek masak. (uji dgn lidi @ cake tester. Jika tak melekat, maknanya kek sudah masak)
***Biskut coklat marie hendaklah ditumbuk/dikisar sehingga betul2 halus seperti tepung dan perlu diayak 2-3 kali sebelum disukat. Ayak sekali lagi bersama koko dan horlicks.
***seelok2nya guna kertas minyak utk melapik loyang seperti yg selalu disyorkan
***kek ini padat tetapi lembut
***boleh kurangkan gula jika tak suka manis
***boleh kurangkan gula jika tak suka manis
***sejukkan kek selama satu hari sebelum dimakan. Rasanya akan menjadi lebih sedap.
akak....tepung biskut coklat marie 2 mcm ne??
ReplyDeleteDJ to sakura : biskut marie yg perisa coklat. nanti akak display gambarnya.
ReplyDeletethanx kak...nnt nk try ^_^
ReplyDeleteSalam, Dayang..
ReplyDeleteBiskut marie coklat dah beli. Nak buat aje lum berkesempatan..mesti nak cuba. Nampak sedap..
to Sakura n K.Adnazthie : selamat mencuba ler yer...kek ni insyaAllah sedap... :)
ReplyDelete