Menu istimewa dayang hari ni ialah ayam percik panggang. Sedap sangat2 sampai tak ingat nak jemput member2 yg rajin skodeng tu makan sekali..huhu. Mintak maaflah yer...hehe. Takpe2, lain kali dyg masak banyak2 utk kita buat gathering....sapa nak gather2 dgn dyg???angkat tangan sekarang!.... :D
Oklah, sebenarnya, mmg x plan pun nak panggang ayam sb lecehlah nak perap dulu dan macam2 benda nak buat kat dapur tu. Finally, dyg rebus sekali ayam ni dgn semua perencahnya sehingga 1/2 masak. Tak payah nak perap. Lepas itu, panggang dgn kuah2nya sekali sampai masak. Mudah, kan??.... Hasilnya, mmg sedaaaappp! thumbs up utk diri sendiri....Gambar2 ayam yg tak mesra posing ni adalah the latest pictures dyg ambik. Mintak maaflah yer jika gambarnya tak berapa jelas. Yang penting, rasanya yang sedap.
Oklah, sebenarnya, mmg x plan pun nak panggang ayam sb lecehlah nak perap dulu dan macam2 benda nak buat kat dapur tu. Finally, dyg rebus sekali ayam ni dgn semua perencahnya sehingga 1/2 masak. Tak payah nak perap. Lepas itu, panggang dgn kuah2nya sekali sampai masak. Mudah, kan??.... Hasilnya, mmg sedaaaappp! thumbs up utk diri sendiri....Gambar2 ayam yg tak mesra posing ni adalah the latest pictures dyg ambik. Mintak maaflah yer jika gambarnya tak berapa jelas. Yang penting, rasanya yang sedap.
Sesiapa nak cuba, bolehlah ikut resepi ni yer. Mana tau kena dgn citarasa. Mudah2an lah kan...hihi. Nak ajak makan, hanya tinggal bbrp ketul je ni...mesti tak cukup....
Bahan-bahan :
Bahan-bahan :
- 1 ekor ayam (dipotong ikut suka - bersihkan)
- 4 ulas bawang putih (dikisar)
- 10 tangkai cili kering (dikisar) - boleh tambah jika suka
- 3 batang serai (dikisar)
- 1/2 inci halia (dikisar)
- 1/2 inci lengkuas (dikisar)
- 1 helai daun pandan (disimpul)
- 1 sk halba
- 1 keping asam gelugur
- 2 cawan santan pekat
- 1 ketul gula melaka (dihancurkan)
- 1 sudu besar gula pasir
- garam secukupnya
kita dh angat tgn ni! takpe la tinggal beberapa ketul je.. janji dapat merasa air tgn dayang! ;)
ReplyDeletebagus gak cara dayang ni!!! x yah nak perap2. lg mudah dn cpt sikit masa nak manggang tu!!! good idea!!
ReplyDeleteida : heheh...meh la kte makan ramai2..yg lain pun angkat tgn gak tu..tp jgn berebut tau..hehe
ReplyDeletek.ain : mmg btl tu kak..x pyh perap. masak je, lg bagus sb perencah tu dh meresap ke dlm isi ayam dgn cepat..lg ler sedap...
ReplyDeletepandai la kak dayang masak....sume nampak best tau...
ReplyDeletekdg2 nak cr resipi farah terjah blog ni la...mcm2 ade :)
salam kenal ye kak dayang :)