Satu lagi projek kukis hari ni. Dapat resepi dari dlm majalah. Cuma dayang buat 1/2 adunan je dulu..tu pun dapatlah dalam 82 biji. Kalau ok, nanti bolehlah buat banyak2. Untuk resepi biskut ni, dayang add 1 sudu besar cornflake kisar... memang sedap rasanya....
Next time boleh buat lagi...cuma shortening kena adjust sedikit. Apa2pun, memang sedap biskut ni....
Bahan-bahan : +/- 80 biji
- 250 gm marjerin
 - 5 gm tepung susu
 - 50 gm gula halus (dikisar spt gula ising)
 - 400 gm tepung gandum
 - 1 sudu besar cornflake kisar
 - 1 biji kuning telur utk sapuan
 - hirisan ceri secukupnya
 
- 40 gm shortening
 - 90 gm gula ising
 - 150 gm kacang tanah (dikisar)
 
- Putar marjerin bersama gula halus hingga kembang.
 - Kaupbalikkan dgn tepung gandum dan tepung susu dgn menggunakan spatula (mungkin lembik sikit tapi jgn ditambah tepung).
 - Masukkan cornflake dan gaul lagi sehingga menjadi doh.
 - Gaulkan bahan inti hingga sebati.
 - Panaskan oven pd suhu 160C. Sediakan mangkuk kertas saiz kecil, sudukan sedikit adunan tepung ke dalamnya. Kemudian, letak inti kacang di atasnya dan tutupkan dgn adunan tepung (tak perlu ditekan).
 - Sapukan dgn kuning telur dan hiaskan dgn hirisan ceri.
 - Bakar selama 30 minit.
 
menarik!!tp nk ask sbb x xpert buat bskut2 ni...kcg tnh d goreng dulu n ksr halus?gula halus tu gnti dgn gula aising blh?x truk2 nk ksr..:)TQ..
ReplyDelete