Satu lagi projek kukis hari ni. Dapat resepi dari dlm majalah. Cuma dayang buat 1/2 adunan je dulu..tu pun dapatlah dalam 82 biji. Kalau ok, nanti bolehlah buat banyak2. Untuk resepi biskut ni, dayang add 1 sudu besar cornflake kisar... memang sedap rasanya....
Next time boleh buat lagi...cuma shortening kena adjust sedikit. Apa2pun, memang sedap biskut ni....
Bahan-bahan : +/- 80 biji
- 250 gm marjerin
- 5 gm tepung susu
- 50 gm gula halus (dikisar spt gula ising)
- 400 gm tepung gandum
- 1 sudu besar cornflake kisar
- 1 biji kuning telur utk sapuan
- hirisan ceri secukupnya
- 40 gm shortening
- 90 gm gula ising
- 150 gm kacang tanah (dikisar)
- Putar marjerin bersama gula halus hingga kembang.
- Kaupbalikkan dgn tepung gandum dan tepung susu dgn menggunakan spatula (mungkin lembik sikit tapi jgn ditambah tepung).
- Masukkan cornflake dan gaul lagi sehingga menjadi doh.
- Gaulkan bahan inti hingga sebati.
- Panaskan oven pd suhu 160C. Sediakan mangkuk kertas saiz kecil, sudukan sedikit adunan tepung ke dalamnya. Kemudian, letak inti kacang di atasnya dan tutupkan dgn adunan tepung (tak perlu ditekan).
- Sapukan dgn kuning telur dan hiaskan dgn hirisan ceri.
- Bakar selama 30 minit.
menarik!!tp nk ask sbb x xpert buat bskut2 ni...kcg tnh d goreng dulu n ksr halus?gula halus tu gnti dgn gula aising blh?x truk2 nk ksr..:)TQ..
ReplyDelete