Thursday, September 17, 2009

Biskut Japanese Plum

Satu lagi projek kukis hari ni. Dapat resepi dari dlm majalah. Cuma dayang buat 1/2 adunan je dulu..tu pun dapatlah dalam 82 biji. Kalau ok, nanti bolehlah buat banyak2. Untuk resepi biskut ni, dayang add 1 sudu besar cornflake kisar... memang sedap rasanya....

Next time boleh buat lagi...cuma shortening kena adjust sedikit. Apa2pun, memang sedap biskut ni....


Bahan-bahan : +/- 80 biji
  • 250 gm marjerin
  • 5 gm tepung susu
  • 50 gm gula halus (dikisar spt gula ising)
  • 400 gm tepung gandum
  • 1 sudu besar cornflake kisar
  • 1 biji kuning telur utk sapuan
  • hirisan ceri secukupnya
Inti :
  • 40 gm shortening
  • 90 gm gula ising
  • 150 gm kacang tanah (dikisar)
Cara-cara :
  1. Putar marjerin bersama gula halus hingga kembang.
  2. Kaupbalikkan dgn tepung gandum dan tepung susu dgn menggunakan spatula (mungkin lembik sikit tapi jgn ditambah tepung).
  3. Masukkan cornflake dan gaul lagi sehingga menjadi doh.
  4. Gaulkan bahan inti hingga sebati.
  5. Panaskan oven pd suhu 160C. Sediakan mangkuk kertas saiz kecil, sudukan sedikit adunan tepung ke dalamnya. Kemudian, letak inti kacang di atasnya dan tutupkan dgn adunan tepung (tak perlu ditekan).
  6. Sapukan dgn kuning telur dan hiaskan dgn hirisan ceri.
  7. Bakar selama 30 minit.

1 comment:

  1. menarik!!tp nk ask sbb x xpert buat bskut2 ni...kcg tnh d goreng dulu n ksr halus?gula halus tu gnti dgn gula aising blh?x truk2 nk ksr..:)TQ..

    ReplyDelete

komen dan info amat-amat dialukan...terima kasih