

Bahan-bahan :
- 1 kilo tulang lembu
- 1 sudu makan perencah sup
- 1 batang kulit kayu manis
- 1 biji buah pelaga
- 1 kuntum bunga lawang
- 6-7 biji cili padi pedas (diketuk) - letak lebih pun xpe
- 2 biji bawang merah (ditumbuk)
- 1 ulas bawang putih (ditumbuk)
- 1 sdt lada hitam (ditumbuk)
- 5 sudu makan jus limau nipis
- garam dan gula secukupnya
- 1 labu bawang besar (dimayang)
- bawang goreng
- daun sup/daun bawang
- air secukupnya
- Tumis bahan2 tumbuk dan rempah hingga wangi. Masukkan air, perencah sup, tulang dan sedikit garam.
- Rebus hingga empuk. Barulah dimasukkan jus limau nipis, gula, bawang besar dan cili api. (kalau kurang masin boleh tambah garam)
- Setelah masak, hiaskan dgn daun sup, daun bawang dan bawang goreng.
Kite tgh mkn roti kosong nie... teringin plak nak cicah ngan kuah sup tulang kak dayang tue... hehe
ReplyDeleteblogresipi : eh, boleh sgt tuh...meh la sini...akak hidangkan semangkuk sup special punya...heheh
ReplyDelete