Sunday, August 02, 2009

Peria Santan & Telur

Semalam jumpa peria gergasi kat pasar sekitar Wangsa Maju. Kulitnya yang cantik dan bersih tu telah menarik perhatianku utk membelinya. Memang sedap dimakan panas2.

Bahan-bahan :
  • 1 biji peria sederhana (dipotong)
  • 1/2 biji bawang besar (dimayang)
  • 2 ulas bawang putih (dicincang)
  • 1 biji telur
  • 1 sudu makan udang kering
  • 1/3 cawan santan
  • 2 sdt serbuk kari ayam
  • sedikit garam
Cara-cara :
  1. Panaskan minyak di dlm kuali. Tumis bawang putih, udang kering dan bawang besar hingga wangi.
  2. Masukkan serbuk kari dan santan. Biarkan mendidih sebentar.
  3. Kemudian masukkan peria dan perasakan dgn garam. Setelah hampir masak, pecahkan telur dan gaulkan sehingga masak.

No comments:

Post a Comment

komen dan info amat-amat dialukan...terima kasih