Alahai...terasa malas betullah hari ni. Berat sgt kaki ni nak melangkah ke dapur. Tapi kugagahkan juga...demi keluarga tersayang. Oklah, inilah salah satu menu utk hari ini. Pegaga ni boleh dimasak macam2 cara mengikut krativiti sendiri. Salah satu caranya ialah masak goreng belacan. Sedap dan menyelerakan.
Bahan-bahan :
***jika perlu, pisahkan daun pegaga dari batangnya. Tumis batangnya terlebih dahulu sebelum memasukkan daunnya.
Bahan-bahan :
- 1 ikat pegaga (dicuci dgn air garam dan dipotong sedikit)
- 1 biji cili merah (ditumbuk)
- 2 biji bawang merah (ditumbuk)
- 1 ulas bawang putih (ditumbuk)
- 1 sdt udang kering(ditumbuk)
- 2 biji cili padi (ditumbuk)
- 1/2 inci belacan bakar (ditumbuk)
- 1 sudu makan sos tiram
***jika perlu, pisahkan daun pegaga dari batangnya. Tumis batangnya terlebih dahulu sebelum memasukkan daunnya.
Pegaga pun boleh goreng belacan ek kak? kite pernah mkn wat ulam jer.. nampak sedap lah pulak.... teringin nak makan nie.. huuhu
ReplyDeleteblogresepi : boleh aje...akak slalu buat. sedap tau... :)
ReplyDelete