


Kalau buat sendiri lagi terasa sedapnya sebab rempah2 ni dyg sangai dulu lepas tu barulah ditumbuk halus mcm dlm gambar tu. Baunya pun sgt harum. Pasti ada yg tertanya2 rempah 5 @ 5 spices tu apa, btl x?...Ok, kalau ada yg x tau lagi, mari belajar kat sini mcm mana nak buat...Mula-mula sediakan sekeping kulit kayu manis, 1 kuntum bunga lawang, 2 kuntum bunga cengkih, 1 sdt jintan manis dan 1 sdt jintan putih. Sangaikan(goreng tanpa minyak) kesemuanya sehingga keperangan. Jangan sampai hangus. Selepas itu, tumbuk atau kisar halus. Dah siap. Mudah, kan? Lebihan rempah ni bolehlah disimpan lama di dlm bekas kedap udara. Selamat mencuba! Ha, lepas ni bolehlah try resepi2 yg menggunakan rempah 5. Kalau xnak buat xpa, boleh beli yg dh siap. Tapi kalau dpt buat sendiri lagi bagus di samping dpt menjimatkan kos....

Uish! sedapppp!!! Love pun selalu buat rempah sendiri...;)
ReplyDeletebaguslah mcm tu Love...buat rempah sendiri barulah terasa keenakan masakan yg kte masak....
ReplyDelete